1 harf gitmiş ne olacak demeyin! o 1 harf senin tarihini bitirir!
Türk Tarihi ve Kültürünün temelini oluşturan TÜRKÇE'nin önemini ögrenene kadar kaybetmeye devam edeceğiz...
Bayram Türkmez
golbasigazetesi@gmail.com - 05355673077Türk Tarihi ve Kültürünün temelini oluşturan TÜRKÇE'nin önemini ögrenene kadar kaybetmeye devam edeceğiz...
Evlilikte, eşinin annesi için Kayınvalide ya da Kaynana diyorlar ya onun esası Kayın Anası/Annesi olup, "kaynana" lafı buradan geliyor.
Biliyorsunuz Türk Tarihi ve Kültüründe Kayı boyu da var, Kayın ağaçlarının da özel bir yeri var.
Ancak, gel görki, bir (ı) harfinin gitmesi Kayın Anası yerine Kaynanası olarak günümüzde söyleniyor. Halbuki, Kayın Anası olunca köklü tarih ve kültürümüze de gönderme yapılıyor ve bunu gelecek kuşaklara aktarmak içinde önemli bir fırsat sunuyor.
Burada sadece bir tarihi taşımıyoruz, Türk Tarihinde var olan ANA ismini de taşıyoruz.
Hani, diyoruz ya, "Cennet Anaların ayakları altındadır." diye işte bakın ne kadar önemli Ana, önemsiz olsa Cennet, Validelerin ayakları altındadır" denirdi. Ancak, bu valide kelimesini burada hiç kullanmıyoruz.
Türk Tarihi ve Kültürüne sahip çıkalım. Bakın bir (ı) harfinin gitmesi tarih ve kültür acısından neler kaybettiriyor. Sadece, kaybettirdiği tarih ve kültür değil, aynı zamanda cografyamızı var etmek ya da kaybettirmek içinde etkilidir.
Bakın, Türkiye cografyasının diğer adı da ANADOLU dur. Milli mücadele önceki ve sonraki zamanlarından tutunda bugün bile konuşulan Anadolu topraklarımız var. Bu Ana-Dolu olan bu toprakların adını söylerken "Ana" ismi sevgiyi, şefkati, hoşgörüyü,bereketi yani vatanlaşan/topraklaşan kültürümüzü...aynı zamanda bu topraklarda Türk Tarih ve Kültürü içindeki varlığını anlatıyor.
Kimisi de Kayınvalide diyor, Valide diyor. Valide'de Arapça dan, Türkçe'ye geçen bir kelime olup, son dönemlerde kullanılıyor.
Adam, Anadolu'da doğmuş, Anadolu için dedeleri/ebeleri/anaları/babaları mücadele vermiş ve adına birçok türküler yakılmış, şiirler okunmuş, ağıtlar söylenmiş, hikayeler anlatılmış, şehitler verilmiş...ANA ismi, var olduğu her alanın çok değerli olduğunu anlatmaktadır.
Kayı-Kayın gibi kelimelerde çok önemlidir. Temelinde Türk Tarihi ve Kültürü vardır. Kayın Ana gibi evlilikte eşlerin erkek kardeşine de Kayın deniyor. Halen Kayın kelimesini kullanıyoruz. Yine Türk Kültüründe aile Kayın Ağacına benzetilirken aynı kökten dal budak olduğunu anlatır.
Bu kelimeler köklü Türk Tarihi ve Kültürünün çok önemli yapı taşlarıdır, bir harfin yok olmasını önemsememek bir tarihinde yok olmasının yolunu açmaktır. Sonrada sen tarihine yabancısındır zaten yabancılarda hemen kendilerine uygun bir tarih yazarak sahiplenirler. Nitekim, çoğu zaman öyle olmuştur.
Onun için bir harften de, bir kelimeden de hiç vazgeçmeyelim. Hele ki kamu da kesinlikle taviz verilmemelidir.
En çok değindiğim konulardan biride, köklü tarih ve kültürümüzün varlığını anlatan Kağan kelimesinden bazen (ğ-G) harfinin çıkartılarak Kaan olarak yazılması kesinlikle taviz verilecek bir konu değildir.
Bana göre ismi Kaan olanlar bile biran önce bunu Kağan olarak değiştirebilmelidir. Çünkü, Türk tarih ve kültürümüzün geleceğine olumsuz yansıyacak, yeni kuşaklara örnek teşkil edecektir.
Sevgi ve Saygılarımla
Bayram Türkmez
27 Mart 2023