Göbaşı Tarlalarında Kooperatifler/Hobi Bahçeleri Bitiyor!
GÖLBAŞI'NDA TARLA GÜNÜ KUTLANACAK! Ancak, bu gidişle Tarlalarda Kooperatifler adı altında Hobi Bahçeleri/Evleri! Bitecek! diyen bir vatandaşın ibretlik-ders alınacak, söylemleri var! Denetim yok mu!

Bayram Türkmez
golbasigazetesi@gmail.com - 05355673077GÖLBAŞI'NDA TARLA GÜNÜ KUTLANACAK! Ancak, bu gidişle Tarlalarda Kooperatifler adı altında Hobi Bahçeleri/Evleri! Bitecek!diyen bir vatandaşın ibretlit/ders alınacak! söylemleri var!
Geçen gün, diğer sosyal medyamızda bu başlıkla haber yapmıştım. Girişi şöyle.“İlçemizde uygulamalı faaliyetlerini yürüten Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü 22 Haziran 2023 tarihinde Tarla Günü etkinliği yapacak.
Bu haberin altına yorum yapan takipçilerimizden Mustafa Yüksel dayanamamış ve “Gölbaşı’nda sata sata tarlamı kaldımıki ,tarla günü kutlanıyor,dağ taş ev ,villa oldu,imar geçmeyen yerlerde hobi bahçesi…” böyle bir yorum yapmış.
Özellikle son yıllarda hızla çoğalan ve peynir ekmek misali satılan Hobi Bahçeleri konusunda çok şikayet geliyordu ve “Bunlara kim dur diyecek?” diyorlardı.
Tarım alanlarının, hobi bahçesi adı altında yapılaştığından şikayetçi olanlar dikkatimi çekince bu işin nasıl olduğunu ben de merak ettim.
Son yıllarda mantar gibi Kooperatif adı altında hobi bahçesi satımları ve yapımları var. Halbuki, Gölbaşı Belediyesi buraların çoğuna cezada kesti, paralarını tahsil etti. Hatta, bunların yıkım kararları da var biliyorum.
Konunun bu tarafı başka bir sıkıntı da, bu hobi bahçelerine elektirik ve suyu nasıl bağlıyorlar/bağlatıyorlar? Bu elektrik su bağllanmasa zaten belki de bu kadar talep olmayacak. Bu konu da, (isminin yazılmaması koşuluyla )bu işe giren bir müteahhit? şöyle diyor.
"Aslında, kooperatif konusu sonradan gelişiyor. Öncelikle tarlamızı sulamak için kuyu açtırıyoruz. DSİ’ye müracat ediyoruz ve 50-100-300 ağacım var, bunları sulamak için kuyu açmam lazım. diyerek kuyu izini alıyoruz. Tabi, bu arada 50-100 fidan da dikiyoruz. Sonra bu kuyudan su çıkınca bu seferde bu suyu yukarı çıkartmak için elektrik lazım. TEDAŞ’a müracat ediyoruz, Bakın, benim arazimdeki ağaçları sulamak için DSİ den izin alıp kuyu açtım ancak bu suyu çekebilmem için elektrik lazım. diyerek kurumdan elektriğimizi de bağlatıyoruz. Bundan sonra tarlayı bölmek kolay, istediğin kadar böl, parsel parsel sat. Ancak, bunu yasal hale getirebilmek için arkadaşlarla toplanıyoruz bir kooperatif kuruyoruz. Kooperatif kurmak için büyük sermayeye gerek yok. 100-700 lira kişi başı masrafı oluyor. En az 7 ortak tarafından imzalanacak anasözleşme ile kurulur. Anasözleşmedeki imzaların Ticaret Sicili Müdürlüğünce onaylanıyor. Yapı kooperatiflerinin kuruluş işlemleri için kooperatifin merkezinin bulunacağı İlin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat edilir.
Tüm bunları iyi takip edersen, Anasözleşme hakkında Ticaret Bakanlığı'ndan görüş alınması, resmi kooperatif kuruluş izninin Bakanlık'tan alınması, bağlı bulunulan Ticaret Siciline tescil ve vergi kaydının açılması yaklaşık olarak 7-10 iş günü sürer.
Kooperatif kurmak için istenilen şartlara uygun adres filan da ayarlanır.
Bu kooperatiflerin hangi amaçla kurulduğu da önemlidir. Ana sözleşme de hepsi vardır.
Ve sonunda parsel parsel ayrılıp, kendi içinde yolu açılan, telle çevrilen hobi bahçeleri meydana getirilir ve noter sözleşmesiyle satılır. Kooperatif olduğu için yasal gibi görünüyor.
Ancak, elektrik ve suyun ne amaçla bağlandığını, kooperatif için hangi adresin gösterildiği ve kuruluş amacı ile birlikte incelendiğinde sorunlar ortaya çıkıyor.
Buralarda, noterden hisseli olan bu yerler satış yapılıyor.
Bu durum hem yasa boşluğundan, hem ilgili Bakanlık kurumlarının denetim eksikliğinden hem de yerel yöneticilerin konuyu ciddi takip etmediklerinden böyle sürüp gidiyor.
Sonrası malum. Tarlalar elden gidiyor, adeta bir yazlık misali hobi bahçesi haline geliyor. Alan memnun, satan memnun…” diyerek devam ediyor…
Başka bir vatandaşta, "bu hobi bahçelerinin bazılarının dere yataklarına da yapıldığını belirterek, bu konu da da hiç denetim yok!"diyor. Bir vatandaşta "orman bölgesine bile yapılıyor. Otobandan Mamak'a doğru giderken, sanırım Çankaya bölgesine kalıyor olabilir! bakın sağı solu mantar gibi çogalmış. Buraları herkes görüyor ancak kimse bişey demiyor belli ki! "diyor.
Anlattıklarının hepsini yazarsam bu yazı çok uzayıp gidecek onun için burada kesiyorum, Zaten yeterli bilgi de var. Bizlere de bu konuları anlatmak/yazmak düştü. Bu konu da başka şikayetler ya da bilgiler gelirse yazmaya devam edeceğim.
Saygılarımla
Bayram Türkmez
13 Haziran 2023