Gölbaşı'na kaç çeşit faydalı proje var! (arşiv yazısı)
GÖLBAŞI İÇİN FAYDALI OLAN PROJELER VAR, GÖLBAŞI HALKI İÇİN FAYDALI OLAN PROJELER VAR… VE BİRDE HEM GÖLBAŞI, HEM DE HALKI İÇİN FAYDALI PROJELER VAR…
Bayram Türkmez
golbasigazetesi@gmail.com - 05355673077GÖLBAŞI İÇİN FAYDALI OLAN PROJELER VAR,
GÖLBAŞI HALKI İÇİN FAYDALI OLAN PROJELER VAR…
VE BİRDE HEM GÖLBAŞI, HEM DE HALKI İÇİN FAYDALI PROJELER VAR…
Marka kentler, sadece markaların ilçemize gelmesiyle değil, aynı zamanda insana, doğaya, hayvana…yani tüm canlılara verilen değerleriyle birlikte toplumsal bir kültür anlayışının kazanılmasıyla da oluşur.
Bu anlamda hitap edilen her bir unsur için farklı projeler uygulanabileceği gibi tek bir proje ile tüm bu unsurlara da hitap edilebilir.
Mesele sadece bakış açısıyla ilgili biraz da bilgi, tecrübe ve yaşadığın yerin özelliklerini tanımayla bağlantılıdır.
Şöyle anlatalım;
Yapılan projeleri Gölbaşı halkının çoğunluğu hatta yüzde 30-40 ı bile kullansa bu halka faydalı bir projedir. Yapılan projelere Gölbaşı Halkı ilgisiz, ilgi alanı dışında ise bu projelerde Gölbaşı’nın tanıtımına faydalı projelerdir. Yapılan projeler hem Gölbaşı halkının faydasına, hem de Gölbaşı’nın faydasına ise en etkili projelerdir.
Sonucun da yapılan projelerin hiçbiri boşa değil sadece Gölbaşı’na faydası olanlar ile Gölbaşı Halkına faydası olanlar arasında yer alıyor.
Siyasiler genel de seçmeni etkileyecek projeler üzerinde yoğunlaşıyor ve yerel halka yansıyan projelere yer veriyor. Çünkü, seçim döneminde iz bıraktığı, yararlanmasını sağladığı vatandaşlarından oy isteme hakkının yanısıra birde size bu hizmeti verdim! deme şansına sahip oluyor. Yerel vatandaşa hitap eden bir hizmet veremez ise haliyle cevap veremeyeceği birçok sorularla muhatap oluyor.
Bu durum sadece yapısal projelerle ilgili değil, sosyal, kültürel projeler içinde geçerlidir.
Gölbaşı’nda birçok Sivil Toplum Örgütü var. En etkili olanlar, kendi üyelerinin aidatları vb. geçimini sürdüren meslek odaları başta olmak üzere bazı çevre, eğitim sanat, olmak üzere hemşehri dernekleri de var. Hele ki, sadece para toplama işiyle meşgul olan cami yaptırma ve yaşatma derneklerini, Okul Aile Birliği Oluşumlarını söylemiyorum bile…(salgın süreci bunları durdurdu)
Yöresine hizmet etmek isteyen siyasetçiler genelde yerel STK larla ortak projeler yaparlar ve yöresinde bir sosyal / kültürel hareketlilikle yaşayanlara ulaşırlar. Sonucunda bir iz bırakırlar.
Gölbaşı’nda Meslek Odaları kendi üyelerinin aidatlarıyla, gelirleriyle ayakta dururken, diğer STK lar ya Başkanının ya da başkanının yanındaki birkaç yönetim kurulu üyesinin gayretleriyle ayakta durur. Kamu ile birlikte üretilen ortak projeleri pek görülmemiştir.
İmkanları çok kısıtlı olmakla birlikte gönüllü olarak faaliyet göstermektedirler.
Bir de hemşehri dernekleri var.Tabanlarını pek kontrol edemeyen, Seçimden seçime ortaya çıkıp hareketlenen, siyasi partileri ziyaret ederek meclis üyesi adayı pazarlıkları yapmaya çalışan, destekledikleri başkan adaylarını açıklayan…hele ki son yıllarda sadece sosyal medya yı kullanarak bir yöneticinin ağzından çıkan bildiri, açıklama…gibi konularla gündeme gelen hemşehri dernekleri de önemlidir.
Aslında bu derneklerin bu hali bile önemlidir. Eğer çalışmasını, çalıştırmasını bilirseniz. Şunu açık açık söyleyim bu derneklerin çoğunun amacına uygun faaliyetleri yok denecek kadar azdır. Bazılarının tabelası da yoktur, yönetim adresi de 2. Bir adrestedir.
Dediğim gibi de başkanları ve birkaç yönetim kurulu üyesinin çabası ile ancak bu kadar yapabiliyorlar. Çünkü, amaçlarına uygun duruşlarda geri kalmışlar üyelerinden aidat toplama sorunlarıyla birlikte ekonomik sorun başta olmak üzere zaman, mekan, üretim… gibi sorunlarda yaşıyorlar.
Ancak, yine de çok önemsiyorum bu dernekleri çünkü en azından ilçemiz adına ve hitap ettiği toplum adına gönüllü olarak birşeyler yapma çabası var. Sadece bu çabayı amacı doğrultusunda yönlendirmek için destekler gerekiyor.
Çünkü, sosyal insan bulmak, yetiştirmek apayrı bir dert, madem bazı sosyal insanlar var ise bu insanların oluşturdukları dernekleri amacı doğrultusunda çalıştırmak, görev yaptırmakta yerel yöneticilerin yapacağı projeler arasında yer almalıdır.
Bizlere önce GÖLBAŞI insanının aklı, duygusu, düşüncesi gerekiyor ki burada sosyal/kültürel bir sinerji oluşturulsun ve topluma pozitif olarak yansıyarak insanlar arasında bir gönül bağı kurulabilsin.
Bu durum siyaset yapanlar içinde pozitif dönüşüm yapacak bir eylem planıdır aslında. Çünkü, siyasetçiler seçim zamanı oy isteyecekleri zaman gittikleri vatandaşlara bu derneklerle ilgili yaptıkları çalışmaları anlatma şansı da bulacaktır.
Gölbaşı dışından getirilen, gelen STK larla ilçemizde projeler yapmak sadece Gölbaşı’nın tanıtımı için bir fayda sağlar, ancak halkımıza kalıcı pek etkisi olmadığı gibi yerel dinamikleri de değersizleştirme yolunu açar.
Gölbaşı’nda son 5-6 yıldan beri yapılmayan Şenlikler/Tanıtım Günleri için hep dediğimiz gibi Paket projelerle değil, yerel dinamiklerle birlikte yapılsın. Bunun sonucunda geliştirilen projelerle yapılan çalışmalar her zaman hem Gölbaşı’na, hem de Gölbaşı halkına verilecek en büyük hizmettir.
Ve kimse Salgın'ı bahane edip halkımıza ulaşamadığını, proje üretemediğini, etkinlik yapamadığını söyleme hakkına sahip değil, internet ortamı, online çalışmalar salgın sürecinde halka ulaşmanın alternatif yoludur.
İlçemizdeki sosyal/kültürel değerlerin ortaya çıkarılması ve amacına yönelik hizmetlere yönlendirilmesi, ortak projeler üretilmesi için Kent Konseyi de buna bir fırsat oluşturuyor ancak son 15 yıldan beri bu oluşumun hiçbir etkisini göremedik.
Bu konu da gerek Kaymakamlık, gerek Belediye yetkilileri ortak çalışmalar yaparak GÖLBAŞI AKLINI nın ortaya neler koyabileceğini, neler yapabileceğini değerlendirmelidir.
Bu ortamlar çirkin siyasete alet edilmemelidir, alet edenlere de gereğini yapacak ortamlar hazırlanmalıdır.
Sevgi ve Saygılarımla
Bayram Türkmez
27 Kasım 2020