SİYASİ PARTİLER KANUNU, SEÇİM YASASI DEĞİŞMELİ...
Bu konuları muhalefet partileri de gündemine alabilmelidir. El birliği ile bu seçim yasası, partiler kanunu öyle bir değiştirilmelidir ki, en tabandaki siyasetçi ya da siyaset yapmak isteyen bile gücünü halkın iradesinden alabilmelidir.

SİYASİ PARTİLER KANUNU, SEÇİM YASASI DEĞİŞMELİ... YOKSA, SİYASET VE SİYASETÇİ HEP AYNI KALACAK!
Seçim yasası değişmeli...
Bu konuları muhalefet partileri de gündemine alabilmelidir. El birliği ile bu seçim yasası, partiler kanunu öyle bir değiştirilmelidir ki, en tabandaki siyasetçi ya da siyaset yapmak isteyen bile gücünü halkın iradesinden alabilmelidir.
Partiler Kanunu ve Seçim Yasası değiştirilmesiyle sadece demokrasiye değil, bu ülkenin geleceğine de büyük yararı olacağını düşünüyorum. MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli Anayasa değişimi ile birlikte bu konuyu da zaman zaman gündemine alıyor.
(Muhtarlar gibi, Meclis Üyesine, Teşkilat Başkanı ve Yöneticisi, Belediye Başkanından Milletvekiline her siyasetçiye ön seçim şartı kanunlaşmalıdır. Diğer taraftan KMK nın bile yetersiz kaldığı ve önüne geçemediği Konut site Yöneticisinden STK yöneticisine kadar) tüm seçileceklere 2 dönem şartı olmasının bile çok olumlu sonuçları olacaktır.
Hele ki, şu parti değiştirmeleri filan yok mu! Madem siyaset yapıyorsun inandığın yolda git, inandığın partide ol. İnsanlar ona göre oy veriyor. Bakıyorsunuz siyasetçiye daha sonra ya parti değiştiriyor, ya pasif pasif yokmuş gibi duruyor. Bunların önüne geçilmelidir. Parti değiştirdiyse en az 2 dönem başka parti de aktif görev alamasın, hatta bir daha ki seçimlere aday olamasın.
Yeni anayasaya göre Cumhurbaşkanı 2 dönem şartı var ancak Milletvekilleri, Belediye Başkanları ya da diğer her alanda seçilenlere ömür boyu yasak yok! Bu normal değil!
Bu seçim yasasının değişerek seçileceklere ve seçilmişlere kriterler getirilmesi birçok olumsuzluğu da ortadan kaldıracaktır. Belediye Başkanı seçilenlere bakıyorsun, birinin yaptığını biri bozuyor. Bir devamlılık yok. Bir belediye başkanı vasat proje yapıyorsa bunun da bir bedeli olmalı, bir belediye başkanı var olan bir projeyi yok ediyorsa da bunun da bir bedeli olmalı...Bu milletin parası niye çar çur olsun böyle...
Bir de, bu akraba ilişkilerinin önüne geçilmelidir. Bu kadar ayyuka çıkan bir ilişki ağı görülmemiş ancak buna muhalefet bile ses çıkarmıyor. Böyle olunca da, çıkar ilişkileri olduğu düşünülmektedir. Yani, iktidar ya da muhalefet siyasetçilerin ortak menfaatlerde buluştuğu ortamlar da yapılacak yeni seçim yasası ile ortadan kaldırılmalıdır.
Bu konuları çok yazdım, usanmadan da yazmaya devam edeceğim. Zira görgüm ve bilgim bu yönde olgunlaşmıştır.
Daha önce de yazmış olduğum aşağıda olması gereken siyasi kriterlerini gündemlerine almaları dileğiyle yeniden paylaşıyorum.
Ve Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Mevzuatı değişmeli!
Tüm siyasilerle, tüm seçmenler bu konuyu gündemine almalıdır.
Yoksa 30 yıl önce de var olan sorunlar 10/20/30... yıl sonra da hep var olacaktır!
-Tüm (siyasi/sosyal vd.) seçileceklere siyasi, sosyal ve mesleki kriterler getirilmeli.
-Seçilenlere (siyasi/sosyal vd.) aynı makamda en fazla 2 dönem görev hakkı tanınmalı.
-Seçilecekler, (Teşkilat yöneticilerinden, Meclis Üyesine, Başkan adayına, milletvekili adayına kadar ) atamayla değil ön seçimle belirlenmeli,
-Seçilecekler, (Belediye başkanları, bölge milletvekilleri-meclis üyeleri, muhtarlar da mahalleleriyle ilgili) seçilmeden önce bölgeleriyle ilgili 5 yıllık planlarını ortaya koyabilmelidir.
-Seçilenler, ortaya koydukları bu planlar dışına (mücbir sebep hariç) çıkıyorsa yaptırım/ceza uygulanmalıdır.
-Seçilenler, 5 yıllık plan/programlarını gerçekleştiremiyorsa da (mücbir sebepler hariç) yaptırım/ceza uygulanmalıdır.
-Parti tüzüğünü bilmeyenler partiye üye edilmemelidir.
-Parti değiştirenler en az 1 dönem seçilme hakkını kaybetmelidir.
-Gerek kamu tarafından tespit edilen, gerek kamuoyunda tanınan Dinsel Bölücü ve Etnik Irkçılar/bu alanlarda faaliyet gösterenler partilerin yönetiminde ve seçilecekler arasında yer almamalıdır.
-Seçilecekler, bölgenin ihtiyacına göre meslek gurupları da dikkate alınarak belirlenmelidir...
Saygılarımla
02 Haziran 2025
Bayram Türkmez
(Daha önce yazılan yazının güncellenmesi)
Not. Ülkemizdeki en örgütlü oluşumlar dinsel bölücüler-Cemaatler ve Etnik Irkçılardır. Bu oluşumların siyasetin üzerinde etki alanları kırılmadan, yok edilmeden ya da etkisizleştirilmeden bu konuları gündeme getirmekte tartışılabilir.