Gölbaşı'nın kuruluşunda büyük istihdam sağlayan fabrika
Gölbaşı’nın kuruluşunda, nüfusun artışında ekonomisine olduğu gibi istihdamına da katkısı bulunan BARDAKÇI kardeşlerin/Yigenlerin de ilçemizde hiç adı anılmıyor. Bugüne kadar siyaset yapanlar da dahil yerel yöneticilerin ilgi alanına hiç girmedi.

Gölbaşı’nın kuruluşunda, nüfusun artışında ekonomisine olduğu gibi istihdamına da katkısı bulunan BARDAKÇI kardeşlerin/Yigenlerin de ilçemizde hiç adı anılmıyor. Bugüne kadar siyaset yapanlar da dahil yerel yöneticilerin ilgi alanına hiç girmedi.
İlçemizin Sosyal insanlarından Hulusi Gürpınar’ın yazmış olduğu “Sevginin Başkenti Gölbaşı” isimli kitapta bir başlıkta Bardakçı Kardeşler özetle anlatılmış.
Bu önemli ve güzel bilgilerin varlığı ile bu hikayeden birkaç kitap çıkar. İlçemizin/Ankara'nın son desticileri olan Konyalı Önen Kardeşlerin temelinde de Bardakçılar vardır. Onların işlettikleri desdi ocaklarında yetişen babaları daha sonra kendi ocaklarını kurmuştur.
1950 yıllarında kurulan Çift Horoz Tuğla ve Kiremit Fabrikası’nda özellikle Karşıyaka ve G.O.P. Mahallesi’nde oturupta çalışmayan genç yoktur. Yaşlısı da vardı. Çankırılı Hamdi Çavuş bayağı iz bıraktı. Ya da Fatma kadın vardı, işçi olarak çalıştıkları bu fabrika da hak aramak için tüm kadınları biraraya getirerek, ellerinde pankartlarda caddelerde yürüyüş yapmaları belki de Gölbaşı tarihinde bir ilk ve sondu.
Bardakçı ailesinin en büyükleri Recep Bardakçı, bugün kü Aslan İşhanı önünde, o dönem hayrına yaptırdığı çeşmenin önünde, dönemin Nahiye Müdürü Şükrü Bey ve H.Abdullah Akagündüz ile birlikte görülüyor. (fotoğraf-Sevginin Başkenti Gölbaşı) ve Diğer fotoğraflarda, arşivimizde bulunan derlediğimiz, Karşıyaka Mahallesi’ndeki Çift Horoz Tuğla ve Kiremit Fabrikası görüntüleridir.
Bu fabrika sayesinde ilçemize göçler başladı. Bu fabrika sayesinde istihdam sağlandı. Bu fabrika sayesinde o caddemize FABRİKA CADDESİ adı verildi. Bu cadde ismi Dr. Cevdet Kara Başkanlığı döneminde Şehit Ali Gaffar Okkan Caddesi olarak değiştirildi.
Konya/ Sille’den göçen Bardakçı ailesi ilk tuğla ve kiremit fabrikası Dikmen Cevizlidere de kurar. Bu fabrikanın ismini “Tek Horoz Tugla ve Kiremit Fabrikası”koyarlar, 1950 li yıllarda desti ocaklarını bırakmalarıyla, ilçemizde 2. kurulan tuğla ve kiremit fabrikasının ismini de “Çift Horoz Kiremit ve Tuğla Fabrikası” olarak adlandırırlar.
Ailenin en büyüğü olan Osman oğlu Recep Bardakçı, yigenleri ile birlikte bu fabrikaları işletir. Yigeni Mustafa Bardakçı Gölbaşı Belediyesi’nde 2 dönem meclis üyeliği ve bir dönemde Başkanvekili olarak görev yapar. Bu tuğla ve kiremit fabrikasının bir bölümü Eski Başkan Abdulnasır Haşlak döneminde, bir bölümü de Yakup Odabaşı döneminde yıkıldı.
Gölbaşı’ndaki bu fabrika da 25 yıla yakın çalıştıktan sonra emekli olan Kırşehirli Kamil Aydın’a, Bardakçıların Gölbaşı için neler yaptıklarını sordum. Kamil Aydın, anlata anlata bitiremiyor. Her alanda birçok faydaları olduğunu sayıyor. Ve o da ilçe tarihini/geçmişini simgeleyen Fabrika Caddesi’nin, neden isminin yok edildiğine anlam veremiyor.
Bu konu da dedim ya birkaç kitap çıkar, "Sevginin Başkenti Gölbaşı" isimli kitabı yazan Hulusi Gürpınar, Bardakçıları da ana tema konularını unutmamış ve bizlerde fırsat buldukça böyle ayrıntılarıyla gündeme taşıyoruz ve taşımaya devam edeceğiz.
Saygılarımla
Bayram Türkmez
30 Kasım 2022