GÖLBAŞI DR.ŞERAFETTİN TOMBULOĞLU BİR EFSANEDİR!
Bir kenti marka yapabilmenin önceliği tarihi kimliğini korumak, değerlerini yaşatmak, sanatıyla, kültürüyle…orijinal halinden kopmadan sürdürülebilirliğini sağlamaktan geçiyor. Yerel siyasilerin ya da seçilmişlerin böyle öncelikli bir derdi yok!

GÖLBAŞI DR.ŞERAFETTİN TOMBULOĞLU BİR EFSANEDİR!
Bugün Tıp Bayramı olması nedeniyle, ilçemizin eğitimine büyük emekleri geçen Rahmetli Dr.Şerafettin Tombuloğlu ve oluşturduğu Orta Okul ve Lise’den mezun olan onbinlerce Gölbaşı’nın anılarını hatırlatmak istiyorum.
Bu arada 2015 yılında yerleştiği Amerika’da 92 yaşında yaşamını yitiren Dr. Şerafettin Tombuloğlu’nun da “ ruhu şad olsun” diyerek saygıyla anıyorum.
Kolay değil, Gölbaşı’nın ilk yapılan Ortaokulu ve Lisesi. 1957 yılında Eğitim Ögretime başladı. Üstelik yatılı bölümleri vardı. Burası ilçemizin bir tarihiydi, anılarla dolu bir hatıra defteri, müzelik geçmişi olan köklü bir değerdi. Ancak, siyasetçiler bunu da mahvetti. Yerinde yeller estirdiler Adını değiştirmeyip başka bir yere taşımaları bu yok olmaları engellemesede bir sis perdesi oluşturdu. Belki, kamuoyundan tepki olmasa kimbilir Dr.Şerafettin Tombuloğlu’nun adını bile koymayacaklardı. Bana göre yazık ettiler, tarihin; bu yıkımın altında imzası olanları affetmeyeceğini düşünüyorum.
Bir kenti marka yapabilmenin önceliği tarihi kimliğini korumak, değerlerini yaşatmak, sanatıyla, kültürüyle…orijinal halinden kopmadan sürdürülebilirliğini sağlamaktan geçiyor. Yerel siyasilerin ya da seçilmişlerin böyle öncelikli bir derdi yok!
Dr. Şerafettin Tombuloğlu Lisesi’nin sadece yapımına da değil, sosyal donatıları içinde destek vermişti. Okulun Derneği vardı. Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Eski Başkanı ve Okul Derneği yöneticilerinden yerel yazar Hulusi Gürpınar aracılığı ile çok amaçlı salonun iç ve dış düzenlenmesini de yaptırmıştı Dr.Şerafettin Tombuloğlu. Hatta, bu çok amaçlı salonun ve kalorifer ve sıhhı tesisat bölümünü de rahmetli Örencikli Satı Bozkurt teyze yapmayı kabul etmişti. Sonra, birileri “burası yıkılacak, boşuna masraf etme Satı teyze” deyince öylece kalmıştı.
Yıkılma konusuda ki hikayesi de aslında yeniden yapılması amacıyla “depreme dayanıksız”olduğu gerekçesiyle alınan karardı. Sırf okulun yenilenmesi amacıyla 1999 yılındaki depremden dolayı alınan bu kararla 2018 yılında yerine de “yeşil alan” yapılması için sözleşme yapıldı. Yani, yerine yeni bir okul yapılmayacak, Konya Yolu ile Mogan Gölü arasında yapılacak bir yeşil alan/meydan projesi olacaktı.
Sonucunda Dr.Şerafettin Tombuloğlu Orta Okul ve Lisesi binası 2024 yılında tamamen yıkıldı. Çevresindeki bir iki okul daha yıkıldı, geri kalanlarda yıkılacakta tepkiden dolayı şimdilik duruyor.
Burada ilçemizde Kaymakamlık görevi yapan, çalışkan devlet adamı Abdullah Durukan’ı da saygıyla anıyor, kendisine sağlıklı yaşam diliyorum. Döneminde okullarla ilgili çok çalışma yapıldığı gibi, Gölbaşı Ögretmenevi’nin de korunmasına ve Eski Telsiz Evi olarak kullanılmasından dolayı burayı koruma altına aldırdı da, buraya kimse dokunamadı. Cumhuriyeti’in 75. Yılında tadilat yaptırdı ve adını da 75.yıl Gölbaşı Ögretmen Evi olarak koydurmuştu. Gölbaşı’na büyük hizmetleri oldu.
Dr. Şerafettin Tombuloğlu Lisesi deyince anlatacak o kadar hikaye var ki, burada birkaç kitap dahi yazılabilir. Ancak 1 hatıramı anlatacağım.
Ben de, Dr. Şerafettin Tombuloğlu Lisesi mezunuyum ve çok güzel anılarım var. O lise de ilk aşkımı yaşamıştım. Sınıfımızdaki bir kıza aşıktım ancak bana hiç yüz vermezdi. Tüm sınıf bunu bilirdi ve sınıfça yıl sonunda birbirimize hediye almalarında, çekilen kuralarda özellikle benimle-onu birbirimize çıkarırlardı. Ancak, nafile. Hiç oralı olmazdı. Yaz tatiline girmeden dersler kaynıyor ve artık hocalar eğlenceli olsun diye türkü-şarkı söyletiyor. Ben de Orhan Gencebay’ın “bir teselli ver” şarkısını dertli dertli söylemeye çalışıyorum ancak nafile, hiç oralı olmuyor. Bunu o zaman din bilgisi öğretmeni Talha hoca farkındalık için ortaya nasihatta bulunarak “Bedenin güzelliği 5 yıldan sonra değişir, beden hep güzel kalmaz. Onun için bedene bakmayın, ruhumuzun güzelliğine bakın! Kimsenin yüzüne aşık olmayın, ruhunu sevin” gibi de sözlerle gözlerime bakarak anlatması beni etkilemişti. Sonucunda temiz ve güzel bir anı olarak kalmıştı. O döneme bakınca o saflığımızı hatırlıyorum. O saflığın verdiği güzel enerjiyi, içimiz dışımız bir, aklımız gönlümüz bir, yandırsa da, evirse de … aşkın ne olduğunu okulda böylece tanımıştım. Her şeye rağmen yine de hepimiz birbirimize güzel bakardık. Böyle bir kültürün içerisinde yoğrulduk.
Benim gibi, binlerce insanda aynı türden ya da başka hikayelerde birçok izler bırakan ilçenin ilk Orta Okul ve Lisesi’nin yapılmasını sağlayan rahmetli Dr.Şerafettin Tombuloğlu’nu saygıyla anıyorum. Ruhu Şad Olsun.
Bu arada interneti kurcalarken, Dr. Şerafettin Tombuloğlu’na ait bir marş olduğunu da gördüm. Bu köklü okulun bir marşının olması da ne kadar özel olduğunu gösteriyor. Sonra bu marşı yazıp, besteleyenlere baktım sözler Şeyma Gök’e, Beste Yasemin Gül hocaya ait olup önemli bir emek sarf edilmiş.
Gölbaşı’nı marka yapan değerlerinin yaşatılması ve ruh verilmesi için bu tür çalışmaların ne kadar değerli olduğunu görmek için illa ki sanatçı olmaya gerek yok.
2009 yılında hazırlanan ve TKY ödülüyle dereceye de giren, döneminde Ankara’da bir ilk olan Dr.Şerafettin Tombuloğlu Lisesi Marşı’nı yazıp, besteleyenleri de saygıyla anıyor, sağlıklı ve huzurlu yaşamları olmasını dilerim.
Zaten, Yasemin Gül hocayı müzik öğretmenliği döneminde Gölbaşı temsil heyetine (protokolü) milli günlerde İstiklal Marşı söylerken Cumhuriyet Meydanı, Atatürk Anıtı önünde yönetmenlik yaparken görüyordum. Bir de “Mavi Çizgi Sanat Evi”nde verilen müzik kurslarının yanısıra oluşturduğu Nostaljik Türk Müziği Korosu ve bu koronun her yıl verdiği konserle biliyorum. Sanatçı-Eğitimci kimliğinin yanısıra, sosyal yönü ile de ilçemizin kültürel ve sanat yaşamına da büyük katkıları var.
Ve kendisi de Dr. Şerafettin Tombuloğlu Lisesi’nde okumuş, ayrıca babası Necati Özdemir hocamız da, (1978-1999) tarih öğretmeni ve müdür yardımcısı olarak görev yapmıştı.
Kendileri Artvin’den Gölbaşı’na gelerek yerleşen eğitimcilerdi. Zaten, Gölbaşı’nın geçmişine baktığımızda Artvinli eğitimcilerin/öğretmenlerin ilçemizin aydınlı yüzü olduğunu görüyoruz. Onlar ne zaman okullardan emekli olup ayrıldılar ya da tayin oldularsa ilçemizin sosyal-kültürel yapısında tersine değişiklikler fark edilmeye başladı. Bu ayrıca anlatılacak bir konudur.
Ülkemizde bugün Tıp Bayramı kutlanıyor. Tüm sağlık çalışanlarının huzurlu ve başarılı yaşamları olsun. Bu memleketin, bu milletin aydınlık geleceği için emek veren herkese selam olsun.
Sevgi ve Saygılarımla
Bayram Türkmez
14 Mart 2025
Dr. Şerafettin Tombuloğlu Lisesi Marşı
Ankara'nın güçlü sesi Sevgi ve kardeşlikte
Gölbaşı'nın simgesi Birleşen ellerimiz
Bilim sanat hedefiyle Tek vuruştur kalplerde
Tombuloğlu Lisesiyiz Tombuloğlu Lisesiyiz
Göklerde bayrağımız Bitmek bilmez umutla
Hep dillerde marşımız Yürek koyduk bu yola
Kalplerde inancımız Ata'mızın izinde
Tombuloğlu Lisesiyiz Tombuloğlu Lisesiyiz
Sesimiz gücümüz Sesimiz gücümüz
Kalbimizde özümüz Kalbimizde özümüz
Başarmaktır ülkümüz Başarmaktır ülkümüz
Tombuloğlu Lisesi Tombuloğlu Lisesi
Söz: Şeyma GÖK
Müzik:Yasemin GÜL