Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası işbirliğiyle veteriner hekimlik hizmetlerindeki reçete uygulamaları konusunda seminer düzenlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminere kamu, özel sektör ve belediyelerde görev yapan çok sayıda veteriner hekim katıldı.
Seminerde bir konuşma yapan Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin TEMEL, veteriner hekim olan Mehmet Akif Ersoy’un adını taşıyan bir salonda meslektaşlarıyla bir araya gelmekten dolayı mutluluk duyduğunu belirtti. 5996 sayılı kanun yürürlüğe girdikten sonra birçok yönetmelik, tebliğ ve tamim yayımlandığını ve uygulamalarda çok ciddi değişiklikler meydana geldiğini kaydeden TEMEL, seminerin amacının bu farklılıkları fark ettirmek ve gerek kamuda gerek özel sektörde ve gerekse serbest çalışan veteriner hekimlerin hizmetleri işbirliği içerisinde yürütmelerini sağlamak olduğunu söyledi.
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oytun Okan ŞENEL de yaptığı konuşmada, oda olarak veteriner hekimlik mesleğinin en iyi şekilde icrasını sağlamak amacıyla AB mevzuatına uygun olarak çıkartılan kanun ve yönetmeliklerle ilgili olarak meslektaşlarını bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirterek bu toplantıları çok önemsediklerini ifade etti. Çıkarılan mevzuat hükümlerinin zaman zaman yanlış yorumlandığını dile getiren ŞENEL, bu toplantıyla o yanlış algıları ortadan kaldırmayı amaçladıklarını anlattı.
Yapılan konuşmaların ardından Veteriner Hekim Muayenehaneleri, Poliklinik Yönetmeliği, Hayvan Hastanesi Yönetmeliği ve Veteriner Hekim Reçeteleri konularında, veteriner hekimlere bilgiler verildi. Seminer soru cevap bölümüyle sona erdi.
Yeni uygulamaya göre bundan sonra veteriner hekimin muayene sonrasında yazacağı reçete 3 nüshadan oluşacak. Bir nüsha, düzenleyen veteriner hekim tarafından muhafaza edilecek. Diğer iki nüsha ise aşı veteriner tıbbi ürünler satış yerine verilmek üzere hayvan sahibine verilecek. Reçete edilen ürünün veteriner ilaçlı premiks olması halinde reçete dört nüsha olarak düzenlenecek ve dördüncü nüsha ilaçlı yemi hazırlayacak tesiste muhafaza edilecek. Hayvan sahipleri ise hayvanlar kesilmiş, hayvanın kendisi veya ürünü gıda olarak tüketilmiş olsa bile, satın alınmadan öncekiler de dahil olmak üzere, hayvanlarına uygulanan tıbbi ürünlerle ilgili fatura, reçete ve kayıtları en az beş yıl muhafaza edecekler. |