“TOPRAK BAYRAMI”NDA TOPRAK VARSA HAYAT VAR VURGUSU YAPILDI
Toprakla ilgili farkındalık yaratmak ve kamuoyu bilincini harekete geçirmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 1945 yılında kutlanmaya başlanan “Toprak Bayramı” dolayısıyla Ankara’da çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Yenimahalle Belediyesi İlkadım Konferans Salonunda Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce gerçekleştirilen etkinlikte toprağın önemine vurgu yapılarak, toprak varsa hayat var mesajı verildi. Etkinliğe Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin TEMEL, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Müdürü Ahmet BOYRAZ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Kasım KAYIHAN, TKDK İl Koordinatörü Yunus BAYRAM, Ankara Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cengizhan YORULMAZ, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Halil İbrahim BALIKÇI, il genel meclisi üyeleri, ziraat odası başkanları, kooperatif başkanları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Muhsin TEMEL, toprağın insanlarla birlikte tüm canlıların barınıp yaşadığı ve bu canlıların besin kaynağını oluşturan, yaşayan canlı bir varlık, hayatın kaynağı olduğunu belirterek, toprağın teknolojik usullerle yapay olarak üretilmesinin mümkün olmadığı gibi kaybedilmesi durumunda yerine koyulacak başka bir kaynağında olmadığını söyledi.
Toprağın bütün kutsal kitaplarda da değerli kabul edildiğini ve “Topraktan geldik, toprağa gideceğiz” ifadesinin yer aldığını ifade eden TEMEL, “Toprak Ana” diyerek toprağın kutsallığını vurgulayan, “Benim Sadık Yarim Kara Topraktır” diyen ozanların yetiştiği bir toplumun, toprağına gereken özeni göstermesi gerektiğini kaydetti.
Dünyada 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiği ve bu tehlikenin her geçen gün arttığı günümüzde toprakla ilgili farkındalık yaratmak ve kamuoyu bilincini harekete geçirmek için 1945 yılında kutlanmaya başlanan “Toprak Bayramı”nı her zamankinden daha coşkulu kutlamamız ve toprağa her zamankinden daha sıkı sarılmamamız gerektiğini ifade eden TEMEL, dünya ülkelerinin birinci meselesinin insanları doyurmak olduğunu öngören Bakanlığımızın önemli projelere imza attığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle 2005 yılında toprakların korunması amacıyla çıkarılan devrim niteliğindeki ‘Toprak Koruma Kanunu’ ile tarım arazilerinin tarım dışında kullanılmasının önüne geçildi.
Bunun yanında zirai ilaçların reçete ile satışını sağlayan Bakanlığımız topraklara aşırı ve gereksiz ilaç atılmasının da önüne geçti. Toprak analizi desteğiyle çiftçilerimizin topraklarının analizlerini yaptırarak, toprağın ihtiyacı olan gübrelerin atılması sağlanıyor, gereksiz gübre atılması engelleniyor.
Teknolojinin imkanlarından faydalanarak toprak işlemesiz anıza direkt ekim metodunu yaygınlaştırarak toprakta tek bir canlı ve organik madde bile bırakmayan anız yangınlarını tamamen bitirmeyi hedefliyoruz.
Nüfusunun arttığı, buna karşılık tarım alanlarının azaldığı Dünya’da, geleceğimizi güvence altına almak için topraklarımızı korumamız gerektiğinin bilincinde olmamız gerekiyor. Zaten toprağı “Ana” olarak bilen ve “Ana” kadar kutsal sayan insanlardan da başka bir davranış beklenemez”
TEMEL’in konuşmasının ardından Ziraat Mühendisi Necdet ŞEN, “Ülkemizde Mülkiyet Dağılımı Düzenleme Uygulamaları ve Toprak Bayramı”, Ziraat Mühendisi Emine ÇÖTEL “Toprakların Oluşumu, Önemi, Kullanılması ve Tarım Dışı Arazi Kullanımı”, Koordinatör Ziya PARLAK ise “Mülkiyet Dağılımı Düzenleme Araçlarından Arazi Toplulaştırması” konulu birer sunum yaptılar.
Toprak Haftası ve Toprak Bayramı bu hafta sürecek çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam edecek.
|