Şiirin yıldızı belli oldu
Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından, “Uluslararası Dil ve Kültür Festivali” kapsamında düzenlenen 11. Türkçe Olimpiyatları’nın Şiir Finali gerçekleşti. Ankara Arena Kapalı Spor Salonu, dün akşam olimpiyat çocuklarının görkemli şiir finaline ev sahipliği yaptı.
Ankaralılar coşkunun ve hüznün zaman zaman tavan yaptığı gecede Türkçe’nin çocuklarını ayakta alkışladı. Gecenin sonunda Şiir Finali’nin birincisi Senegalli Maty Diokhane’nin okuduğu Necip Fazıl Kısakürek’in “Zindandan Mehmede Mektup” şiiri oldu.
Türkiye’ye geldikleri günden beri ülkenin dört bir yanında sevgi yumağı oluşturan dünya çocukları dün akşam gerçekleştirilen Şiir Finali’nde coşkunun yanı sıra hüznü de zirveye çıkardı. Ankara Arena Kapalı Spor Salonu’nu hınca hınç dolduran davetliler, 140 ülkeden gelen olimpiyat çocuklarının şiirleriyle unutulmaz bir gece yaşadı. Tacikistan’dan Senegal’e, Afganistan’dan Gürcistan’a, Madagaskar’dan Azerbaycan’a 6 ülke öğrencisinin yarıştığı geceni sonunda, Senegal’den Maty Diokhane, okuduğu “Zindandan Mehmede Mektup” şiiriyle birinci oldu.
Şiir Finali’ne Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Aşkın Asan’ın yanı sıra iş, sanat, siyaset ve medya dünyasının önemli temsilcileri katıldı. Şiir finaline katılan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkçe Olimpiyatları'ndan övgüyle bahsederek, “Gerçekten dünyanın alanındaki en önemli etkinliği ve sıradışı bir proje. Anadolu insanına yakışan bu proje yıllardır sürüyor. Türkçe Olimpiyatları büyümeye devam edecektir. Katılan ülkelerin sayısı da artacaktır. Dünyanın bütün bayrakları sevginin barışı Türkçe bayağında bir araya gelecektir. Emek verenleri kutluyorum. Bu hareketin arkasındaki öğretmenler grubu var. Onlar ailelerinden uzakta anadan yardan serden uzakta binlerce kilometre uzaklıkta çalışıyorlar. Onları tebrik ediyorum” diye konuştu. Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklar Türkçe konuştukları zaman bizim melodileri mırıldadıkları zaman hissi bir şekilde bizden daha iyi seslendirdiğini görüyoruz. İnsanoğlu olarak tamamı bir millet hepsi birbirinin kardeşi. Bu gençler bu duygu selini yaşatıyor. Türkiye'nin gençleri dünyanın gençlerin sevgi bayrağında birleşmeye davet ediyorum.”
Haziran’daki büyük final öncesi Ankaralılar 8 Haziran tarihinde Şiir Finali’yle unutulmaz bir gece yaşadı. Gecede usta oyuncu Hasan Kaçan “Heredot Cevdet” rolüyle öğrencilerin sergilediği özel beceri bölümüne katılarak salonda bulunanları gülmekten kırıp geçirdi. Özel beceri bölümünde “Ferhat ve Şirin” oyunu oynandı. Oyunu ayakta alkışlayan binlerce kişi hep bir ağızdan “Bravo!” dedi.
Şiir Finali’nde Tacikistan’dan Mukaramai Dovud Abdurrahim Karakoç’un “Tut Ellerimden” isimli şiirini okurken, Senegalli Maty Diokhane Necip Fazıl Kısakürek’in “Zindandan Mehmede Mektup” şiirini, Afganistanlı Amina Haidari Mevlana Celaleddin-i Rumi’ni “Etme” şiirini, Gürcistan’dan Natali Todadze Fethullah Gülen Hocaefendi’nin “Yağmur Musikisi” şiirini, Madagaskar’dan gelen Faly Iloinaina Andriantsalama Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Sanat” şiirini ve son olarak Azerbaycan’dan Türkan Memmedova şair Erdem Beyazıt’ın “Birazdan Gün Doğacak” şiirini okudu. Okunan şiirler salonu dolduran binlerce kişiden yoğun alkış aldı.
Gecenin sonunda jürinin kararına göre; birinci Senegalli Maty Diokhane’nin okuduğu Necip Fazıl Kısakürek’in “Zindandan Mehmede Mektup” şiiri olurken, ikinci Azerbaycan’dan Türkan Memmedova şair Erdem Beyazıt’ın “Birazdan Gün Doğacak” şiiri ve üçüncü olan şiir ise Gürcistan’dan Natali Todadze Fethullah Gülen Hocaefendi’nin “Yağmur Musikisi” şiiri oldu.
Şiir Finali’nde jüri üyesi olan Bedirhan Gökçe, İskender Pala, Mustafa Demirci, Mehmet Akbay, Ertuğrul Erkişi, Cemal Safi, Ali Fuat Bilkan, Mustafa Firengiz ve Haluk Şükrü Akalın öğrencilere başarılar diledi. Düşüncelerini dile getiren usta edebiyatçı Cemal Safi, “Benim için çok büyük bir olay. Çok muhteşem bir olay. Türk diline, Türk edebiyatına muhteşem bir hizmet. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum” dedi.
Yazar İskender Pala Türkçe’nin dünyanın her yerinde konuşulduğu günleri görmek istediğini belirterek, “Türkçe adına böyle bir geceyi düzenlemek, şiir adına ve gönül dilini konuşmak adına benim için çok önemli. Ömrünün yarısı şiirle ve Türkçe ile geçmiş biri olarak böyle günleri görmek insana mutluluk veriyor. Dünyanın her yerindeki gençlerimizin Türkçe’yi bayraklaştıran ve şiir okuyan dillerinin aslında bizim gönül dilimiz olduğunu söylemek gerekiyor. Türkçe’nin dünyanın her yerinde konuşulduğu günleri inşallah hep beraber görürüz” şeklinde konuştu.
Sanatçı Ertuğrul Erkişi Türkçe Olimpiyatları’nın büyük bir gönül hareketinin sonucu olduğunu vurgulayarak, “Dünyanın her bir yanındaki çocuklar, onun aileleri birer kardeş olmuş vaziyette ve Türkçe ile anlaşıyorlar. Bu çok güzel bir şey. Şarkı finalinde Tanzanyalı ve Romanyalı gençleri izledim. Aralarında Türkçe konuşuyorlardı. Bu beni çok mutlu etti. Türkçe gerçekten her sene yetiştirdiği binlerce genç ile bir sevgi dili oluyor” yorumunu yaptı.
Şair Bedirhan Gökçe şiirin yarışıyor olmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi. Gökçe, “Türkçe’yi yarıştırmak hele ki yabancı dillerde yarıştırmak şiir adına, Türkçe adına, şahsım adına çok onur verici. Şiirin ekildiği yerde kötülük bitmez. Şiir sevginin dilidir. Zaten buradaki sloganda da Türkçe sevginin dili. Dilerim bu dil dünyayı sarar. Ve bugün dünyayı kasıp kavurarak birbirine dar eden babaların bu çocukları, yarın dünyayı birbirlerine geniş kılarlar. Bu çocuklar dünyanın dört bir yanından gelmiş, dünyanın dört bir yanına gidilmiştir demek ki. Dünyanın dört bir yanına gidenden de dünyanın dört bir yanından da gelenlerden Allah razı olsun” diye konuştu.
Konuşma, yazma ve dil bilgisi dallarında dereceye giren öğrencilere de ödülleri verildi. Ödülleri Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç verdi. Şiir finalinde ilk üçe giren öğrencilere madalyalarını yine Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç verirken, Altın Koza Üniversitesi Rektörü Ali Fuat Bilkan dereceye giren öğrencileri burslu olarak kendi üniversitelerinde okutmak istediğini söyledi. |