AKP İl Başkanı Murat Alparslan Dünya Sigara İçmeme Günü nedeniyle bir mesaj yayınadı. Mesajında çok şeyler anlattı. ve sonunda "Bu soykırıma bir son verelim." dedi
DÜNYA SİGARA İÇMEME GÜNÜ MESAJI
Hepimizin bildiği gibi insan için en büyük zenginlik sağlıktır. Sağlıklı bir hayat sürdürebilmek için de sağlığımıza zarar veren etkenlerden kendimizi korumak da en başta gelen vazifelerimizdendir. Aksi takdirde hiçbir işte yararlı olamayız.
Her yıl milyonlarca kişi sigaranın zararlı etkileri nedeniyle ölüyor. Sigarayla Savaşanlar Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre dünyada her yıl 4 milyon kişinin sigara içtiği için yaşamını yitirdiğine dikkat çekiliyor. Günde 11 bin kişi bu yüzden ölüyor.
Türkiye’de erkeklerin %60’ı, kadınların ise %20’si ve tüm toplumun % 40’ı sigara içiyor. Eğitim seviyesi ile de ilgisi olmadığı görülüyor. Her yıl 2500 kişi iş yerindeki arkadaşları, 3500 kişi eşi ve 1500 bebek de anne-babası dolayısıyla pasif içici oluyor ve sağlığını yitiriyor. Üniversite öğrencileri arasındaki içme oranı ise % 23 ile % 48 arasında iken, lise öğrencilerinin %20’si ve 7-11 yaş grubundaki ilkokul öğrencilerinin de % 11.7’si sigara içiyor.
Yeşilay’ın açıklamasına göre ise; Dünyada her 1 dakikada 5 kişi sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle ölüyor. Günde bir paket sigara içenlerin vücudunda 20 yılda 7 kg is ve katran biriktiği belirtiliyor. Gelişmiş ülkelerde ise 12- 17 yaş arası her 5 kişiden biri tiryaki durumundadır. Ülkemizde bu oran daha da yüksektir. Beyin tümörlerinin %99’u beyin kanamalarının %85’i, akciğer kanserlerinin % 90’ı, gırtlak kanserlerinin %99’u sigara kaynaklıdır.
Tütün dumanında 4000 zararlı madde vardır. Sigara içen kadınlar, içmeyenlere göre 15 yaş fazla ihtiyarlamaktadır. Sigara içen annelerin çocukları, çoğunlukla oksijen azlığı sebebiyle zihinsel engelli olurlar. Erken doğum ve benzeri rahatsızlıkların %80’inin sebebi sigaradır. Dünyadaki yangınların %70’inden sigara sorumludur. Sigara içenlerde ani ölüm, içmeyenlere oranla 10 kat fazladır. Hücre yenilenmesini engelleyen de sigaradır.
Hükümetimizin iki yılı aşkın süredir başlattığı “Dumansız Hava Sahası” politikası ile çok önemli mesafeler aldık ve ülkemiz neredeyse % 100 dumansız hava sahası haline geldi. Temmuz 2009 tarihinden itibaren tam dumansız Türkiye'ye merhaba dedik. Toplumun tüm kesimlerini ve özellikle gelecek nesilleri, başkalarının içtiği sigara ve tütün ürünlerinin dumanın zararlı etkilerinden korumak amacıyla yeniden düzenlenen Yasa uygulanmaya başladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), artan sigara tüketimine dikkat çekmek, tütün kullanımının sağlık etkilerini ve tütün kullanımını azaltmaya yönelik etkili politikaların altını çizmek amacıyla her yıl 31 Mayıs gününü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak kutlamaktadır.
Genel Başkanımız ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Ben sigara tüketimine yönelik mücadeleyi çok önemsiyorum. Çünkü insanımızı çok seviyorum, halkımı çok seviyorum. Onlara zarar verecek hiçbir şeyin bizim sorumluluğumuzda hayatta kalmasını istemiyorum. Sigara tüketiminin en aza inmesi için çok büyük duyarlılık gösteriyoruz. Aslında Anayasa'ya bağlılığını ifade edenlerin, Anayasa'nın 56. maddesinden hareketle de böyle bir sorumluluğun, böyle bir yükün altında olduğunu bilmeleri lazım. Ayrıca sigara tüketimi artık terör kadar, hatta ve hatta terörden bile daha zararlı boyutlara ulaşmıştır. Bu bir gerçektir. O nedenle tütünle mücadele, terörle mücadele kadar önem kazanmıştır." diyerek sigara içilmesinin zararlarına dikkat çekiyor. Ayrıca vatandaşlarımızı zaman zaman bu konuda ikna ederek sigara paketlerini isim, imza ve tarih yazıp alıyor. “Belki de bunları müze haline getiririz.” diyor ve bunu toplumda hep beraber yürütülmesini istiyor.
O halde gelin hepimiz bu konuda üzerimize düşeni yapalım. Sigara ile mücadeleyi savunan seslere kulak verelim. Bu soykırıma bir son verelim. Sigaraya meraklanmayalım. Sigara içenler iradelerini sonuna kadar kullanırlarsa başarılı olacaklardır. Sigaralı ortamlardan uzak duralım. Biz burada konuşurken dünyada 5 kişi daha sigara içtiği için ölüyor. Lütfen hem maddi, hem manevi zararları olan sigarayı içmeyelim. Dumansız Hava Sahası konusunda emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyor, 31 Mayıs’ın tüm insanlık için her türlü zarardan uzaklaşma konusunda bilinçlenmede dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz. |