DOKUZ İLİN KADIN ÇİFTÇİLERİ ANKARA’DA YARIŞTI
Bakanlığımız tarafından 2004 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlenen “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” bilgi ve proje yarışmasının 9 bölge finalinden biri Ankara’nın ev sahipliğinde yapıldı. Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organizasyonuyla gerçekleştirilen bölge finalinde Ankara, Eskişehir, Konya, Afyon, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Nevşehir ve Kırşehir il birincileri Balıkesir’de düzenlenecek Türkiye finaline katılmak için bilgilerini yarıştırdı.
Asrın Park Hotel’de gerçekleştirilen yarışmayı Ankara Vali Yardımcısı Mehmet KURT, Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhsin TEMEL, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Rıfkı HAZIROĞLU, yarışmaya katılan İllerin Müdürleri, Bakanlığımızın Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı Eğitim ve Yayım Daire Başkan Vekili Süleyman BULUT, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çiftçi yakınları izledi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda daha sonra Ankara İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün çalışmalarını anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı.
Yarışma öncesi kısa bir konuşma yapan İl Müdürü Muhsin TEMEL, 2004 yılında Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu “Kadın Çiftçiler Yarışıyor” programının 2011 yılından itibaren “Kadın Çiftçiler Bilgi ve Proje Yarışması”na dönüşerek devam ettiğini hatırlattı.
Konuşmasında kadınların toplumsal hayattaki önemine vurgu yapan İl Müdürü Muhsin TEMEL şunları söyledi: “İstiklal Savaşı’nda sırtında mermiyle katkı sağlayan, tarlada tarımın her aşamasında neredeyse ‰ 80-90’lara varan oranlarda iş gücünü kullanan, evde her zaman bize şefkatli bir anne olan, bir eş olan kadınlarımızı, özellikle de medeni cesaret gösterip bu yarışmaya gelen kadınlarımızı alkışlıyoruz. Kadınlarımız bizim baş tacımızdır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmalara göre Türkiye’de çiftçilerin ‰50’si kadındır. Geriye kalan ‰50’de ise kadınlar, eşleriyle omuz omuza çalışıyor ama eşleri ön plana çıkıyor. Yine Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre son 8 yılda tarımda yeni istihdama katılan her 5 kişinin 4’ü kadınlardan oluşuyor. Bu da kadının tarımdaki rolünü çok açık bir şekilde ortaya koyuyor.
Bu gerçekleri gören ve tarımın kadınların omuzlarında yükseleceğine inanan Bakanlığımız, tarımsal destekleme, proje ve eğitimlerde kadınlara yönelik çalışmalara ağırlık veriyor. Özellikle tarımsal sanayide kadının da olmasını isteyen Bakanlığımız gerek IPARD projeleri gerekse Ekonomik Yatırımlar programında kadınlarımıza pozitif ayrımcılık uyguluyor.
Son yıllarda kadınların tarıma ve tarımsal sanayiye daha çok katılmalarıyla tarımda büyük gelişmeler yaşandı. Tarım ve tarımsal sanayiye kadınların ağırlıklı olarak katıldığı son on yılda tarımsal hasılamız 23 milyar dolardan 62 milyar dolara yükseldi. Kadınlarımızın bu sektörde birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek, kooperatif ve birliklerle daha çok yer alması gerekiyor.”
Yarışma öncesi Ankara’nın tarihi yerleri ve Anıtkabir’i ziyaret den kadın çiftçi ve aileleri, yarışmadan hemen önce de TRT Türk Halk Müziği Sanatçısı Hasan DEMİRKIRAN’ın türküleriyle coştu. Özellikle DEMİRKIRAN’ın Ankara türkülerini seslendirdiği esnada yarışmacı ve izleyiciler kendilerini sahneye attılar.
Yarışmacılara 15 sorunun yöneltildiği bölge finali sonunda Nevşehirli kadın yarışmacı üçüncülüğü elde ederken Eskişehir ve Afyonkarahisarlı yarışmacılar aynı puanı paylaştı. Kural gereği birinciyi belirlemek üzere iki yarışmacı arasında altın sorulara geçildi. Altın sorular sonunda Afyonkarahisarlı Hilal ÖZKAN’a üstünlük sağlayan Eskişehirli kadın yarışmacı Reyhan GÜMÜŞ bölge finalinin birincisi olarak hem 3 bin TL’lik para ödülünün sahibi oldu hem de Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Yarışma sonunda dereceye giren kadın çiftçilere ödülleri verilirken, dereceye giremeyen kadınlarda unutulmadı. Dereceye giremeyen kadın çiftçilere ise çeşitli hediyeler verildi. Program hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
|