"Haymana’dan 2062 Dünya Felsefe Günü’ne Köprü"
Atalay GİRGİN*
Haymana’da Nuri Bektaş Anadolu Lisesi’nin düzenlediği “2012 Dünya Felsefe Günü” Haymana Belediyesi Kültür Merkezi’nde başladı.
“Yarınki Dünya İçin Nasıl Bir Gelecek?” temasının öne çıktığı “Dünya Felsefe Günü” etkinliği, Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin “2012 Dünya Felsefe Günü Mesajı”nın okunmasıyla başladı. Dünya Felsefe Günü’nün kısa tarihçesinin aktarılmasının ardından, şair-romancı-yazar-düşünür Melih Cevdet Anday’ın, felsefenin işlevini sorgulatan şiiri “Defne Ormanı”nın seslendirilmesiyle devam eden etkinlikte, konuk katılımcılar, Hacettepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cemal Güzel ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. H. Haluk Erdem dinleyicilere konferans verdiler.
Prof. Dr. Cemal Güzel, böyle bir etkinliği düşünüp, hazırladıkları için Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesi idareci ve öğrencilerine teşekkür etti.
Güzel konuşmasında, Türkiye’nin felsefe ile ilgili önemli projelere imza attığını, 21. yüzyılın ilk “Dünya Felsefe Kongresi”ne ülkemizin de ev sahipliğini yaptığını, bunun da Türkiye adına artılar kazandırdığını söyledi.
Güzel: “Felsefe sorgulayan insanlar yetiştirir. Olup biteni yoklama, düşünceleri bütünüyle sorgulamadır… Dünyayı sıkan üç önemli faktör var. Yoksulluk, ayrımcılık ve terör olayları. Her ülke bu problemleri aşmak için bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu noktada felsefeye, kavramları doğru bulmak, problemleri iyi teşhis etmek için önemli roller düşüyor. Bu üç sorun için felsefenin önemli çözümler bulup tanımlamalar yapması gerekiyor. Mesela insan hakları konusunu herkes konuşuyor. Ama kimse doğru tespit yapamıyor. İstenen şey tüm insanlık için doğru mu, değil mi? İşte burada felsefe devreye giriyor ve düşüncelerin doğruluğunu araştırıyor. Felsefenin en önemli konusu kavramları iyi tespit etmek, problemleri çözüme ulaştırmaktır. Felsefenin size öğretmesi gereken en önemli konu, nasıl düşünmeniz gerektiğini göstermektir.” dedi.
Cemal Güzel’in ardından, Doç. Dr. H. Haluk Erdem yaptığı konuşmada, çok özel ve güzel bir ülkeye sahip olduğumuzu, felsefenin temel taşlarını oluşturan filozofların Anadolu topraklarından çıktığını söyledi. Erdem konuşmasında, çok sayıda filozofun, Çanakkale, Mersin, İzmir, Sinop, Hatay, Adıyaman ve Denizli’de doğduğunu ve yaşadığını söyleyerek, Türkiye’nin felsefe konusunda önemli bir role sahip olduğunu ifade etti. Erdem ayrıca Nuri Bektaş Anadolu Lisesi öğrencilerinin 2012’den, 2062’ye yazdıkları mektuplar hakkında ise şunları söyledi: “Siz yazdığınız mektupları 2012’de gördükten ve o kapsül açıldıktan sonra farklı bir dünya göreceksiniz. 2062’de o mektuplar açıldığında hepiniz farklı bir görüş içinde olacaksınız. O yüzden gelecek adına nasıl bir dünyanın istendiğini en çok öğrenciler konuşmalıdır. Felsefe ne kadar varsa, o kadar da dünyamız var. Felsefe görünen ve görünmeyenler üzerine çözümler bulur ve sorgulayıcı öğrenciler yetiştirir.” dedi.
Haymanalı Öğrencilerden 2062’ye Mektuplar
2012 Dünya Felsefe Günü’nün coşkusuyla birlikte Haymanalı öğrenciler arasında yeni bir projenin de fitili ateşlendi: 2012’den 2062’ye mektup. UNESCO tarafından başlatılan ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’nin, “2012 Dünya Felsefe Günü Mesajı”nda dillendirdiği, “Yarınki Dünya İçin Nasıl Bir Gelecek?” sorusu doğrultusunda, Nuri Bektaş Anadolu Lisesi öğrencileri başta olmak üzere, Haymanalı öğrenciler 2062 yılına mektup yazacaklar. 50 yıl sonraki gençler tarafından okunacak olan mektuplar, 2062 yılındaki Dünya Felsefe Günü’nde düzenlenecek törene dek hiç kimse tarafından açılmayacak.
2012’den 2062’ye “Yarınki Dünya İçin Nasıl Bir Gelecek?” projesini önemsediklerini belirten Nuri Bektaş Anadolu Lisesi Müdürü Soner Çeki, “Bu proje, öğrencilerimizin, hem içerisinde yaşadıkları topluma ve ülkeye hem de dünyaya dönük sosyal sorumluluk bilincine sahip olmalarında önemlidir. Çünkü onların yalnızca bugünü, kendilerini ve yakın çevrelerini düşünen bireyler olmaktan çıkıp, dünyayı, dünya insanlığını ve onun sorunlarını düşünen, soran, sorgulayan, farkına vardıkları sorunlara çözümler üretmeye yönelen bireyler olma yolunda ilerlemelerine yardımcı olacak bir projedir.” dedi.
2012’den 2062’ye “Yarınki Dünya İçin Nasıl Bir Gelecek?” projesine katılacak öğrenciler mektuplarını, Nuri Bektaş Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Levent Koç’a teslim edecek. Bir kapsülün içine yerleştirilecek olan mektuplar 2062 yılı Dünya Felsefe Günü’nde, o günkü öğrenciler tarafından açılıp okunacak.
Dünya Felsefe Günü kutlaması konuşmacılar, öğretmenler ve öğrencilerin toplu fotoğraf çekiminin ardından son buldu.
|