Yazan Bayram Türkmez
Hamit Mermer, Gölbaşı’nın siyasetinde her zaman bir yerinde olmuştur. 25 yıla yakın bir süredir Gölbaşı’nda siyasi hayatını sürdürmekte olup, ağabeyleri olan Erdal Eren ve Mümtaz Sarıtaş gündemden düşmelerine rağmen aktifliğiyle halen gündemde kalabiliyor..
Hemen hemen tüm partilerle yakından tanışmış, etkili görevler almış ve tek parti çizgisi tabularını altüst etmiştir.
SHP, CHP, DSP, MHP ve AKP olarak sağdanda – soldan da gezmediği parti kalmadı. Her partide kabul görmesi ilçe siyasetinde etkili oluşu ve iyi bir organizatör olmasından kaynaklanıyor. Siyaseti çok yakın takip ediyor ve seçim dönemleri öncesi planlamalarını yapıyor..
1991 yılında Çankaya 1. Bölge Milletvekili aday adayı oldu. Bizler 1994 yılında tanıdık. SHP İlçe Başkanıydı. Ayrıca CHP İlçe Teşkilatı da vardı ve başkanı Ferit Görgülü idi. Seçim dönemi yaklaştığında SHP ve CHP Teşkilatlarında bir sürpriz yaşandı. CHP’li olan Erdal Eren, SHP Genel Merkezi tarafından Belediye Başkan Adayı olarak atandı. SHP İlçe Başkanı Hamit Mermer ve bazı yönetim kurulu üyeleri tepki vererek istifalarını sundular. CHP’lilerin daha önce adayımız Erdal Eren diye açıklama yapması da fos çıkmıştı. Erdal Eren’e bu tepki karşısında bir anlaşma görüşmeleri yapıldığını duymuştuk ancak içeriğinihiç bilemedik. Netice de 15 gün sonra Hamit Mermer ve arkadaşları sonunda istifa etti.
Bağımsız aday olan Yunus Doğan'ı destekleyerek, kol kola yapılan yürüyüşe katılmıştı.Beraberinde yürürken yine yanında yakınarkadaşı Yüksel Özbek ve NuriyeAtabey vardı. ve seçimlerde Eren Belediye Başkanı seçilmişti.
Daha sonra İlçe Başkanlığına Av. Sadet Ayan atandı. Hamit Mermer aktif siyaseti bıraktı ancak sosyal işlere girdi. Gökçehöyük Köyü’ne dayanışma yardımlaşma derneği kurulmasında öncülük etti. Dernek toplantısında köylülerine şu meşhur konuşmayı yaptı.” Hangi parti olursa olsun, gidin siyaset yapın, yönetimlerde yer alın.”diyerek siyasetinin altyapısını da oluşturuyordu..
1973 yılından beri Ostim Bölgesinde nakliyeciler sitesinde nakliye işleriyle ugraşıyor ve emlak işleri de yapıyordu. Bazı kimseler 2005 yılından sonra batmakta olduğunu dillendirse de, kendisinin dik duruşu bu söylemleri susturdu.
CHP’den Belediye Başkanlığı adaylığının söz konusu olamaycağını anlayınca 1999 yerel seçimlerinde DSP’ye üye oldu. Burada Belediye Başkan Aday Adaylığı için dosya verdi ancak bir şeyler ters gitti ve Ahmet Çavdar karşısına çıktı.Aday yapılmadı.Büyükşehir Belediye Başkan adayı Doğan Taşdelen'i destekledi.
DSP’de Belediye Başkan Adayı olamayan Hamit Mermerdaha sonra tekrar CHP ye döndü. 2004 yılında Erdal Eren başkan adayı oldu ve kendisi 1. sıradan Meclis Üyesi seçildi. CHP’den meclis üyesi seçilen Hamit Mermer, AKP’li belediye başkanı Abdulnasır Haşlak’ın belediye meclisinde görev aldı. Muhalefet parti olan CHP’yi hakkıyla savundu. Zaman Zaman Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e çattı, hizmet vermediğinden yakındı, “Gölbaşı Yetim bırakıldı.” Gibi birçok söylemlerle hiç kimsenin konuşamadığı muhalefet sözcülüğünü yaptı.
2004 yılında yine diğer belediye meclis üyelerinin hiç sesi çıkmazken Hamit Mermer 5216 sayılı yasa ile Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanması ve köylerin mahalle olmasına karşı çıktı. Gazetelere ilanlar verdi, çağrılar yaptı ve köylülere buna karşı çıkması yönünde uyardı, mahkemeye gidin! Dedi ancak dinleyen olmadı.
2005 yılında da yine mecliste bir iz bıraktı. AKP’li belediye başkanı Abdulnasır Haşlak’ın 2004 yılı faaliyet raporu mecliste oylanırken söz alan Hamit Mermer önce “Red” oyu vereceklerini söyledi. Bunun üzerine meclise 10 dakika ara verildi. AKP Meclis Üyesi Hürriyet Ergezer’in telefon mesajıyla dışarıya çağırdığı Hamit Mermer geri dönüşünde “Evet” oyu vererek tartışmalara neden oldu…Bu konu hakkında CHP teşkilatıda açıklama yaparak Hamit Mermer’in duruşunu savunmuştu ancak neden gurup kararı değiştirildi hiçbir zaman açıklanmadı. Bu olayı yine Mehmet Atak gündeme taşımıştı.
Meclis toplantılarında en çok konuşan, eleştiren ve önerge sunan Hamit Mermer Haşlak döneminde de aynı davranışlarını sergiledi. Muhalefet Partili olmanın hakkını veriyordu, Bir konuşmasında, “Belediyenin arazi satarak gelir temin ettiğini, bununla da personel maaşlarını ödediğini ve yatırım yapamadığını” belirtti. Zaten mecliste konuşanda ancak onunla birlikte 1-2 kişi daha vardı. Diğer meclis üyelerinin hemen hemen hepsi indir elini kaldır kolunu misali konuşmuyorlardı. 2009 yılı geldiğinde abisi Erdal Eren’le anlaştığını sandığım Mermer, CHP Belediye Başkan Adayı olma düşüncesiyle dosya verdi. CHP Belediye Başkan Aday Adayı oldu. Ancak, daha sonra birdenbire dosyasını geri çekti ve MHP ile kulislere başladı.
CHP’den istifa eden Hamit Mermer MHP ye geçti ve Belediye Meclis Üyesi oldu. Büyükşehir Belediye Meclisi seçildi. MHP’ye geçerken bazı organizasyonlara imza attığını düşünmüşümdür hep, Mesela: CHP adayının geç belirlenmesinde Hamit Mermer’in Genel Merkez den etkisinin olduğunuhayalde olsa, nedensizce düşünmüşümdür...CHP adayı geç belirlenince zaten “Atı alan Üsküdarı geçti” misali seçime 1-0 yenik başlamıştı ve seçmen bunu görmüş, kazanacak adayın peşine çoktan takılmıştı! Bu durum da seçimi AKP ile MHP yarışması haline getirdi.. Bunda yine sırdaş dostu bu organizasyonlarda Yüksel Özbek'inde etkisinin olduğunu düşünüyorum..Çünkü, Özbek'te boş siyasetçi değil...
Belediye Meclis Üyesi seçilen Hamit Mermer’in, Belediye Başkan Yardımcılığı beklentisi oldu. Nitekim, kendi anlatımıyla Başkan Yakup Odabaşı bu anlamda söz vermiş ve beklentisi olmuştu. Ancak, bu konu da Yakup Odabaşı’na söz vermişsiniz! Diye sorduğumuzda "böyle söz vermediğini" söylemişti ancak bu konu da kim doğru söylüyor hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz. Zira, tanıklarda yok!
Yeni seçilen meclisin ilk oturumunda Hamit Mermer’le birlikte Mehmet Atak’ta ilginç önergeler verdi. Hamit Mermer, talep olduğunu belirterek, Belediye’nin Cemevi için arsa tahsis etmesi için önerge verdi! Bu önerge mecliste kabul görmedi ve o anda bir çatlak oluştuğu dışarıya yansımış oldu. Diğer önemli bir önergeyi de Mehmet Atak vermişti. Büyükşehir Belediyesi’nin yapması için Gölbaşı Belediyesi’ne yetki verdiği Konya yolu geçit projesi’nin yapımı tekrar Büyükşehir Belediyesi’ne iade edilmesi mecliste kabul edildi.
Ekim 2010 tarihinde Başkan Yakup Odabaşı Hollanda’ya gidince yerine 4 gün Belediye Başkan Vekilliği de yaptı, hatta bu süreçte vilayetlerevin’de katıldığı bir toplantı da, Büyükşehir BelediyeBaşkanı Melih Gökçek’i., Vali Alaattin Yüksel’e şikayet etti. Şikayet konusu ise; Gölbaşı’ndaki hayvan barınağına heray yapılması gereken 30 bin lira yardımın yapılmadığı yönündeydi…
Buraya kadar baktığımızda Hamit Mermer, Partisinide, Gölbaşı’nın da menfaatlerini savunmuş, savunma adına da siyasi risklere dahi girmiş..
Hamit Mermer aslında hiçbir zaman MHP misyonuna sahip olmadı ve olamayacağını da kendisi de söylüyordu. Sosyal Demokrat çizgide, Nezakette kusur etmeyen, nerde ne şekilde kouşacağını bilen, kendine özgüveni olan bir siyasetçi…Tek kusuru ise durmadan parti değiştirmesi oldu. Temelinde CHP’lilik var ancak siyasette etkili olma davası onu başka partilerdeki boşlukları doldurmaya itti. Gökçehöyük’lü olan Çerkez kökenli, Çerkez diasporasını da yakından takip eden bir kültüre sahip, siyasetini sorgulamıyorum ancak sosyal kimliği ile asil bir duruşu sergiliyor.
Bu arada Gökçehöyük’ten de bilmeyenlere bahsedeyim. İlk adı Çerkezhöyük’tü, çünkü bu köye ilk önce 1896 yılında Çerkez kökenli vatandaşlar yerleşti. Hatta, bir bölümü de daha sonra (1930 lı yıllar) Kırşehir’den yine Çerkez kökenli olan (Türkay’lar) geldi. Daha sonra 1936 yılında Bulgaristan’tan gelen Türk kökenli göçmenlerde bu köye yerleşince ortak yaşam alanları oluşturdular. . 1961 yılında Gökçehöyük adını aldı. Mezarlıkları bile son10 yıla kadar ayrı olan bu insanlarımız artık mezarlarını ayırmıyor Gökçehöyük’lü vatandaşların çoğu önceden yanında bulunan Bayrak Garnizonu’na şimdi MİT’e devrolunan bölgede bulunan görevlilere süt, yumurta ve çeşitli hizmetler sunarak ekonomilerine katkı sağlıyorlardı.)
Yerinde duramayan, kabına sığmayan, gördüğü yanlışlar ve eksiklikler karşısında sözünü sakınmayan Hamit Mermer’in MHP içerisinde yıldızları hiç barışmadı misali çalkantılı süreç yaşadı ve istifa ediyorumun ayak sesleri çok daha önceleri geldi ancak 7 Aralık 2010 istifa ettiğini açıkladı. MHP’den istifa eden Hamit Mermer AKP’ye geçti..
Bu parti değiştirme tartışmalara da neden olsa da, soldan sağa geçen meclis üyesi ünvanını aldı.
Hamit Mermer 18 Şubat 2011 tarihinde birakşam üzere GOP Mahallesi’nde bulunan emlak bürosunda saldırıya uğradı. 3-4 kişi tarafından saldırıya uğrayıp tartaklanan Hamit Mermer şikayetçi oldu, MHP’lileri işaret etti. Ancak, bugüne kadar halen hiçbir suçlu ortaya çıkarılamadı, yakalanmadı. Oysa ki İktidar partisinin gücünün bu olayı faili mechul bırakmayacağı çok konuşuldu. İlk Geçmiş olsun ziyaretçisi Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek oldu. Sağa sola telefonlar açarak faillerini bulunmasını istedi, Daha sonra AKP İl ve İlçe yöneticileri ziyaret etti. Belediye Başkanı Yakup Odabaşı ve Meclis Üyeleri geçmiş olsun deyip olayı kınadılar. Ancak, Hamit Mermer’in dayak yediği yanına kar kalmış gibi failleri halen ortada yok..
AKP’li olan Hamit Mermer eskisi gibi konuşmuyor, partisi yeni ve yeni partisinde eskiden beri yerini yapmış siyasetçiler var, sözcü ve temsilciler var…Yeni olmasından dolayı sanıyorum ona bu yetkiler verilmiyor…
Şunu açıklıkla söyleyeyim ki, meclis üyeleri içerisinde en etkili, konulara vakıf, ıvır zıvır önergelerle zaman kaybettirmeyecek, yapılan edilen eksik gedik çalışmalara dur diyebilecek insanlardan bir tanesidir. Ancak, siyaset teyamüllerimi böyledir, ya da böylemi olması gerekiyor bilemiyorum ancak yine de sus pus oturmadığını görüyorum..
Gölbaşı’nın siyasi hareketinde, siyasi etkileşimde, gelişiminde ve yön almasında etkisi olan Hamit Mermer bundan sonra ne yapar bilemem ancak partiler üstü çalışmalar yapacağını sanıyorum. Onun aynı dönem olan başka siyasi partilerden işbirliği yapabilecek dostları var. Particiliğin yanı sıra, Ankaracılığı destekler mahiyette birkaç söylemi olmasına rağmen çok etkili olamadı. Ancak, organizasyon ve yön vermede yetenekli olup, profesyonel siyaset üretenler arasında yerini alıyor.
Selam ve Saygılarımla
Not: Okuyucularımızdan ricamız, öyküsünü yazmaya çalıştığımız ve yazacağımız siyasetçiler hakkında bildiklerini, bizim kaleme alamadıklarımızı, bu yazıların yorum bölümüne isimli yada isimsiz yazarak bildirirseniz, değerlendireceğiz. İleride bu öyküleri kitap haline getirmeyi ve daha da detaylandırmayı planlıyoruz. ilginize şimdiden teşekkür ederiz. |