AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 76.yılında da unutmadı ve "saygıyla anıyor ve anlamaya çalışıyoruz."dedi.
"Kültürümüzün geçmişten geleceğe taşınmasının teminatı olan simge şahsiyetler, şüphesiz milletin bekasını kuvvetlendiren iç dinamiklerimizdir. Milletin geleceği için yeniden diriliş anlamı kazandıran belirleyici değerlerdir. Onları anlamak, anlatmak ise, muhabbeti tazeleme vesilesidir.
İşte bu duygularla Milli Şairimiz ve büyük fikir adamı Mehmet Âkif Ersoy’u vefatının 76. yıldönümünde bir kez daha anıyor ve anlamaya çalışıyoruz.
Mehmet Âkif; sanatçı, düşünür, veteriner, öğretmen, vaiz, hafız, Kur’an mütercimi, milletvekili, sosyal bilimci, bilim adamı, milli şairimizdir. Mehmet Âkif, kişi ve sanatkâr olarak devrinde ve sonraki zamanlarda idealin ve gerçeklerin savunucusu olarak anılan biridir. 63 yıllık ömrünü idealleri yolunda harcamış ve bu uğurda ne lazımsa onu yapmış mümtaz bir şahsiyettir.
O, “kütüphane insan” denebilecek kadar bilgili, inançlı, azimli, çalışkan, vatanperver; vatanını ve milletini kendisinden önce düşünecek kadar kaygılı ve fedakârdı. Ayrıca mütedeyyin, güzel hasletleri yüzüne söylendiğinde utanacak kadar son derece mütevazı, insaflı, ahde vefalı, dürüst, inandığı doğru değerleri dimdik savunan tam bir dava adamıydı. Hz. Mevlâna’nın ifadesiyle, olduğu gibi görünen, göründüğü gibi olan, adam gibi adamdı.
Mehmet Âkif’in yakın dostu ve sırdaşı Mithat Cemal Kuntay: “Âkif hayatımın 33 senesidir. Bu 33 senede o, bir tek defa bayağı olmadı. Onun iç yüzüne baktığım vakit gökyüzüne, denize bakar gibi ferahlardım. Sonra, 63 senelik hayatını öğrendim; bu ne berrak 63 senedir, siyah ve pis tek bir dakikası yoktur!” der.
Evet, doğruluk, dürüstlük, samimiyet, fedakârlık, çalışma, değişim ve gelişim adına ideal bir şahsiyet arayanların anlaması ve bilmesi gereken kişidir Âkif.
O zor bir zaman diliminde, milletin varlık mücadelesi verdiği bir devirde yaşamıştır. Bu zorluklarda bazen şair olarak, bazen vaiz olarak, bir de milletvekili olarak Anadolu’yu karış karış gezmiş ve Milli Mücadele’de milleti bilinçlendirme yolunda önemli faydalar sağlamıştır.
Âkif, iliklerine kadar halktandır. Sömürgeciliğe bütün kalbi ile düşman, ilerici ve samimi bir sanat adamıdır. Âkif, şairdir; ama yaşadığı kıtanın tarihini bütün derinlikleri ile bilen ve dertlerini ömür boyu kendi derdi olarak haykıran ezeli bir düşünce adamıdır da…
İşte, bizim siyaset için yola çıkarken, hissiyatımızın temelinde, onun toplumsal sorumluluk anlamında vatan ve millet için yaptığı haklı mücadeleden ilham alarak, insan için, halk için dürüstlük, samimiyet, çalışkanlık ve idealistlik yatmaktadır.
Şimdi “Yeniden Mehmet Âkif ” demenin tam zamanıdır. Bugün ülkemizde sağlam bir şekilde yol almak isteyen her seviyedeki insan için Âkif, büyük bir rehber, zemin inşa edicidir. Bu açıdan Âkif, herkesin örnek alabileceği bir zenginliğe sahiptir. Fakat varlığın olması ayrı bir şeydir, farkına varılması ayrı bir şeydir. Biz varlık içinde yokluk çekmemek için, bu milli ve manevi değerimizin kıymetini bilmeli, büyük eseri Safahat’ı iyi anlamalı, gelecek nesillere anlatmalı, onu örnek almalı ve kardeşliğimizin bekâsı için Mehmet Âkif Ersoy gibi diğer büyüklerimizi de doğru okumalı ve manen yaşatmalıyız.
Mehmet Âkif’i 76. vefat yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyor, bu günün onu anlama ve anlatma konusunda gösterilmesi gereken hassasiyetlere sahip olunması için bir dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz." dedi |