|
||
Gölbaşı'nın ilklerini uygulayanlar arasında Emmioğlu'da var... | ||
Bayram Türkmez Haberi | ||
![]() |
||
Gölbaşı’nın Turizm kenti olarak anılmasında, başkentlinin Mogan Gölü kıyısına geldiğinde yemeğini yiyip, eğlenebileceği ilk restoran olan Emmioğlu işletmesinin sahibi Selami Emmioğlu ilçemizde bazı ilkleri de gerçekleştirenler arasında yer alıyor.
Mogan Gölü’nde kerevit yakalamak için Balıkçılık Kooperatifi Kurucuları arasında yer alan Emmioğlu’nun siyasi parti İlçe Başkanlığı hayatı da var, GÖL-DER Başkanlığı gibi sosyal hayatı da var. Birlikte de bazı kayda değer anılarımız oldu.
Aslen Ankara Keskin’li olan Selami Emmioğlu İlkokul ve Ortaokul’u Ankara Bahçelievler’de okudu. Gölbaşı Dr.Şerafettin Tombuloğlu Lisesi mezunudur.
Selami Emmioğlu’nun rahmetli babası Durmuş bey 1968 yılında Konya Yolu 2. Km. de Vilayetevi Sosyal Tesisleri’nin biraz ilerisinde bulunan Emmioğlu Restoranın inşaatını bitirdi. Tabi, bu Emmioğlu ismi durup dururken verilmedi. O dönemler Gölbaşı yine Mogan ve Eymir Gölü ile Başkentlilerin uğrak yeri olup, dinlenmeye, yemek yemeye ve eğlenmeye gelenler göl kıyısında soluğu alıyordu. En sık gelenlerden birisi de ünlü sanatçı Zeki Müren olup, Durmuş bey ile dostlukları vardı. Restorana Emmioğlu isminin konulmasını Zeki Müren isteyince öylece kalmış.
1968 yılında Gölbaşı’nda Emmioğlu Restoranın yanı sıra, Ada Gazinosu da var. Birde Beden Terbiyesi sosyal tesisleri bulunuyordu. (Bugünkü Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yeri)
Yıllar sonra bugünkü vilayetevi sosyal tesisleri de yapılacaktı. Chez le Belge yani Belçikalı’nın yeri Restoran, Haymana yolu tarafından AYSA restoran, Bugün kü Bizim Çatı Restoran vardı. (O dönem ABD Üssü olan, daha sonra Bayrak Garnizonu olarak Genelkurmay Başkanlığına devredilen ve ABD’li askerlerin sosyal tesisi olan, daha sonra Gazeteciler Cemiyeti’ne devredilen bir işletmeydi. Bugün kü Bizim Çatı) ayrıca İçki tüketilen bazı salaş yerlerde mevcuttu…
Hatta, İsmail Usta’nın Yeri gibi kendin pişir kendin ye…benzeri işletmelerde faaliyet gösteriyordu.
O dönemler Mogan Gölü’nde yüzülüyordu. Göl suyu o kadar da temizdi.
Neyise, Emmioğlu Restoran o dönem çok popüler olup, Emel Sayın, Adnan Şenses, Zekai Tunca gibi ünlü sanatçılarda zaman zaman sahne alıyordu.
Restoranın işletmesinden babası el çekince 1975 yılında Selami Emmioğlu tamamen yükü üstüne alıyor. O günden bugüne kadar bu sektörde hizmet veriyor. Son 10 yıldan beri de düğün hizmetlerine yönelerek iç ve dış mekan olarak 1000 kişilik guruplara hizmet etmekte…
Selami Emmioğlu ilkleri yapmayı seven birisi, Gölbaşı’nın ilk karavan konaklama kampını oluşturdu, Gölbaşı’nda ilk defa müşteriyi evden alıp eve bırakma otomobil servisini başlattı, Düğünler için yine Damat ve Gelini Mogan Gölü kıyısında bir tekneye bindirerek düğünün yapıldığı sahneye kadar göl içerisinden getirmek gibi özgün hizmetler verdi. Karavan kampını daha sonra kapatmıştı.
Mesleğinin detayına girersek işin içinden çıkmak zor olacak.
1994-1996 yılları arasında DYP Gölbaşı İlçe Başkanlığı yaptı. Daha önce de yönetim kurulu üyesiydi. O dönem siyasi çekişmeler had safhadaydı. DYP İlçe Başkanı Mümtaz Sarıtaş iken aynı zamanda birde Selami Emmioğlu DYP İlçe Başkanlığına atandı. Zira, siyasi rekabet şikayetlerinden dolayı il Başkanlığı Sarıtaş’ın ilçe başkanlığını fesihetmiş, yerine de Selami Emmioğlu’nu atamıştı. O dönem 2 tane ilçe teşkilatı olmuştu. Ancak, sonunda Selami Emmioğlu’nun ilçe başkanlığı devam ederken, Sarıtaş başkanlığı bırakmıştı. İlçe Başkanı olan Selami Emmioğlu 2 yıl sonra kongreye gitti ve mevcut İlçe Başkanlığını kaybeden ilk siyasetçi olarak Gölbaşı tarihine geçti. Zira, Namık Kemal Doğan DYP’nin yeni ilçe başkanı olmuştu. Delege, Yönetim …kendi ekibinden olduğu halde seçimi kaybetmesine kendiside şaşırmıştı..
Daha sonra Belediye Meclis Üyeliği aday adaylığı müracatları oldu. Ancak, siyasetin bildiği siyaset olmadığını anlayınca o gün bugün bir daha siyasetin adını almadı, girişim yapmadı.
Kendisiyle benim tanışmam da eskilere gider.
1985 yılında Mogan Gölü’nde müthiş bir kerevit var. İyi para da ediyor. Başkanlığını Çorumlu İsmail Doğan’ın yaptığı balıkçılık kooperatifinin kurucuları arasında Selami Emmioğlu’da vardı ve muhasebe işlerine bakıyordu.
Bu kooperatifin bugünkü Moganpark sınırları içinde kalan bir evi ve deposu vardı. Gölbaşılı kerevitçiler bu balıkçıevinin önünden kayıklarıyla gider kerevit sepetlerini atar ve daha sonra da sepetleri çekerek topladıkları kerevitleri çıkarırlar. Kasalara doldurup, tartıldıktan sonra yurtdışına ithal edilmek üzere hergün gelen firma yetkilisi alıyordu.
O dönemlerde benimde yaşım 19 filan bu balıkçıevinde yaklaşık 4 ay bekçilik yaptım. Zaman zaman kayıklarla balık tuttum ancak görevim balıkçıevini korumaktı. Öyle yapıyordum ancak bizim Kerevitçiler paraya para demiyorlardı. Çok para kazanıyorlardı ve birçoğu da gidip Ankara merkezde eğlence sektöründe bu paraları yiyordu.
Bu kerevit işinde çalışanlar arasında (Çamur) Sürreyya Tatlı, Gaddar Davut, Hacı Mamur, Topal Mustafa Dayı, Battal, Mustafa Karakaş, Mustafa Kepez ve abisi, Koçhisarlı İbrahim ve kardeşi, Hüsnü Mamur… isimler aklımda kalanlardan.
1987 yılında Mogan Gölü’nde kerevit tükendi ve böylelikle kooperatifte fesih edildi. Bu gölün kirlenmesinde ve kerevitin tükenmesinde en büyük etkenlerden birisi de yine bugün kü Moganpark sınırları içinde göl kıyısında kurulan mıcır fabrikası olan Orhan Evin firması işletmesi tarafından oluşturulan kirliliğin etkisi olduğu konuşuldu. Zira, mıcır ocağı tozları gölün dibine kadar iniyordu. Hertarafı beyaz bir toz bulutu kaplamıştı.
Selami Emmioğlu’nun kooperatifçiliği de böylelikle sona erdi.
1999 yılında kurucu başkanlığını yaptığım GÖL-DER’de (Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Derneği) 2000 yılında Dernek Başkanı olarak seçildi. 2000-2002 yılları arasında GÖL-DER Başkanlığı görevini yaptı.
GÖL-DER Başkanı iken hareketliydi. Yönetim Kurulu üyeleri arasında Beykoz işletmesinin sahibi Hüdai Emeni, Belçika'dan şövalyelik nişani alan Şövalye Restoran'nın sahibi Sadık Görgülü, Çağlar Restoran’ın sahibi Müslüm Çağlar, Hikmet Özdemir, Ben de vardım.
Turizm İl Müdürlüğü’ne gidip brifing alıyorduk, Ankara Emniyet İl Müdürlüğü trafikşubesine gidip sorunları iletiyor, Özel Çevre Koruma Kurumu’na gidip neler yapacaklarını soruyorduk.
Hatta aklımda kalan birkaç anı var ancak daha önce anlatmadığım bir anıyı anlatayım… Gölbaşılı restorancılar sanayi sitesinin orada çevirme yapan trafik polislerinin alkol kontrolü yapmasından şikayetçiler. Alkol kontrolü sürekli yapıldığı için Ankara merkezden restoranlara müşteriler az geliyor. Restorancıların hemen hemen hepsi şikayetçi. Dertlerini anlatmak üzere GÖL-DER Başkanı Selami Emmioğlu’da olmak üzere yönetim kurulu üyeleriyle o dönemin Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürü’ne gittik. Durumu anlattık, alkol kontrolleri yüzünden birçok restoranın iş yapamadığını söyledik. Dönemin Trafik Şube Müdürü dinledi ve sonunda öyle bir şey dediki hepimiz şaştık kaldık. Dedi ki; “bizim işimize karışmayın, daha da karışırsanız kapınızın önüne trafik ekiplerini korum, sürekli kontrol yaparlar.” çıktık geldik.
Bu kızgınlıkta gittik Hürriyet Ankara ekinin köşe yazarı, Gölbaşı Sevdalısı Sezai Bayar’ıı ziyaret ettik. Gelişen ve yaşanan bu durumu anlattık. Hürriyet yazarı bizim söylediklerimizi, şikayetlerimizi birlikte çekindiğimiz fotoğrafla ertesi gün yayınladı.
Aradan 2 gün sonra, Emmioğlu restoranın Konya Yolu girişine trafik ekipleri konuşlandı. 1-2 hafta kadar restoranın girişinde lambaları da yakarak sürekli durdular. Tabi, bu şikayet Selami Emmioğlu’na çok pahalıya malolmuştu. Dernek başkanı olarak işletmesi büyük zarar görmüştü…
Selami Emmioğlu’nun böyle ters giden ilişkileri olduğu gibi sıkı ilişkileri olan devlet yöneticileri de vardı. Bunlardan bir tanesi o dönem var olan, sonra kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcısı Nusret Demiral’dı. Baba dostu olan Nusret Demiral oğlu Sami Durmuş’un kirvesi, kızı Esra Özlem’in de nikah şahidiydi. Gölbaşı’nda da birçok bürokratlarlarla, siyasetçilerle de tanışırdı.
Emmioğlu restorana gelip giden çok olurdu.
Halen restoran ve düğün salonu hizmetleri veren Emmioğlu restoranda Gölbaşı’nda 1970’li yıllarda var olan ateş tuğla ocaklarında üretilen tuğlalardan yapılı otantik bir ortamda göl seyir terasıyla birlikte bütünleşen bir ortam bulunuyor.
Her akşam canlı müzik sunulan Emmioğlu Restoran yemek içmenin yanı sıra ilçemizde eğlence sektörüne de hitap ediyor.
Gölbaşı’na işletmesiyle olduğu gibi, siyasi ve sosyal yönü ile de hizmet eden Selami Emmioğlu ‘na sağlık ve huzur dolu bir yaşam dileyerek burada yazımı sonlandırıyorum…
Selam ve sevgilerimle
Bayram Türkmez
12 Mart 2017 |
||
|
||
Etiketler: |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.