|
||
Gölbaşı'nın aykırı sesi Erdinç Altunkaya'yı tanıyormusunuz? | ||
Bayram Türkmez Haberi | ||
![]() |
||
Gölbaşı’nın aykırı sesi olarak anıldı. Lise yıllarında Sol guruplar içerisinde yer alıyordu. Halk oyunlarına düşkünlüğü vardı ve mücadeleci kimliğinden hiç şaşmadı…
Özgeçmişini ve siyasi görüşünden kesitler sunduğum Erdinç Altunkaya ile 1980 yılı öncesi aynı lise de okurken ters fikirlerimiz olsa da ortak yanımızda çoktu.
Gölbaşı Atatürk Sahil Parkı’nda Ramazan Etkinlikleri çerçevesinde CHP Gölbaşı İlçe Teşkilatının açmış olduğu tanıtım alanında beklerken görüştük. Türkiye siyaseti üzerine de politikalar üretebilen bir kimliğe sahip olan Altunkaya, siyasetin masa başında, bürolarda yapılmasına karşı…
Yazan : Bayram Türkmez
1960 yılında Artvin / Ardanuç ‘ta doğdu. Babası Gölbaşı'nın ilk fabrikası olan Çifthoroz Tuğla ve Kiremit Fabrikası’nda şoförlük yapıyordu. 7 yaşında Gölbaşı GOP Mahallesi’ne taşındılar. İlkokul 4. Sınıfa kadar Baldudak İlkokulu’nda, daha sonra Bahçelievler Mahallesi’ne taşınınca İnönü İlkokulu’nda tamamladı.
Dr.Şerafettin Tombuloğlu Ortaokul ve Lisesi’ni 1979 yılında bitirdi, Yüksekokul mezunu. Lise yıllarında Devrimci Halk Evleri (DEV-GENÇ) saflarında yer aldı. Halk oyunlarına düşkündü ve kendini bu alanda geliştirdi. 1979 yılında Folklor Eğitim Kurumu’nda (FEK) eğitime başladı. 1980 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları sınavını kazandı 3 ay kurstan sonra askere gitti.
Askerlikliği bitirdikten sonra 1986 yılında Gölbaşı Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici olarak görev aldı. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Celal Güzel’in kadro sözünü yerine getirmesini 5 yıl bekledi ancak bir türlü kadro alamayınca buradan ayrıldı.
Değişik inşaat firmalarında şantiye yönetmeni olarak 2 yıl çalıştıktan sonra 1992 yılında EGO’da otobüs şoförü olarak işe başladı ve 2006 yılında buradan emekli oldu.
Emekli olduktan sonra da yine boş durmadı, özel sektörde şoför olarak değişik firmalarda çalıştı ve halen devam ediyor…
SİYASİ HAYATI…
Erdinç Altunkaya’nın siyasi hayatı Lise yıllarında devrimci olarak başladı. 1980 yılı ihtilali sonrası SHP’ye üyesi ve İlçe Yöneticisi oldu. SHP-CHP Birleşmesiyle ortaya çıkan sorunlar sonucu istifa etti.
2006 yılında Özgürlük ve Dayanışma Partisi Türkiye Kurucu Üyesi oldu. ÖDP İlçe Başkanı, Belediye Başkan Adayı gibi görevler aldı. ( O dönem ÖDP Türkiye’deki ilk genel kurulunu Gölbaşı Cumhuriyet Kapalı Spor Salonu’nda yapmıştı. )
1999 yılı Gölbaşı yerel seçimlerinde ÖDP Gölbaşı Belediye Başkanı Adayı oldu. Daha sonra ÖDP’den sol politikalarından uzaklaştığı gerekçesiyle istifa etti.
2004 yılında CHP ‘ye üye oldu. CHP Belediye Başkan Aday Adayları Erdal Eren, Nazmiye Halvaşi, Nuriye Atabey, Hamit Mermer, Selahattin Aktaş, Şahmar Dalmış gibi isimler arasında aday adayı Nuriye Atabey’in listesinde meclis üyesi adayı oldu. Ancak, Erdal Eren aday olmuş, o da kazanamamıştı.
1996-1999 yılları arasında Gölbaşı Ekspres Gazetesi’nde yerel ve genel sorunlarla ilgili zaman zaman yazılar yazdı.
İki evlat babasıydı ve çocukları okuyordu. Oğullardan Taylan Dalaman Anadolu Lisesi’ni kazanınca göçü ailece yükleyip Muğla/Dalaman’a yerleşti. 2008-2011 yılları arasında Dalaman’da ikamet etti. 2011 yılında Gölbaşı’na tekrar döndüğünde CHP üyeliğini de Gölbaşı’na aldırmıştı.
2011-2015 yıl arasında CHP Gölbaşı Teşkilatı’nda delege olarak görev yaptı, halen üye olarak devam ediyor.
Evli ve 2 çocuk babası olan Erdinç Altunkaya’nın 26 yaşında Taygun ve 22 yaşında Taylan isimli çocuğu var. Çocukları da CHP siyasetinin içerisinde görev almış olup, Taygun Altunkaya CHP Gölbaşı İlçe Yönetim Kurulu Üyesi, Taylan Altunkaya’da CHP Bartın İl Gençlik Kolları Başkanlığı yaptı.
Erdinç Altunkaya’ya sorduk. Türkiye’deki genel siyaset hakkında ne düşünüyorsun?
Türkiye 2000 yılından bu yana karşı devrimi yaşıyor. Kurucu anlayışı ortadan kaldırıp, Türkiye’yi ortaçağ karanlığına çeken bir politika hakim. Cumhuriyetin kazanılmış olduğu anayasal kurumlar işlevsiz hale getirilip, tek kişinin diktatöryasını oluşturmak, bunun içinde İslam'ı kullanarak siyasi faşizmini günlük yaşamın bir parçası haline getiriyorlar...
Pekala muhalefet ne yapıyor?
Muhalefet , genel merkez çapında, muhalefet görevini genelde yerine getiriyor. Ancak, teşkilatların sokağa inmesi lazım... CHP kurucu irade olarak 1950 yılına kadar olan sürecindeki politikalarına bazen sahip çıkamıyor. Mevcut iktidar ve sayın Cumhurbaşkanı her sıkıştığında Cumhuriyet Halk Partisi’nin o dönemine yükleniyor. Özellikle türban konusu. 1934 yılında Cumhuriyet Halk Partisi kongresinde (10 gün sürdü) çarşaf ve peçe olarak partimin tüm il ve ilçe teşkilat yöneticileri ve halk evleri tarafından tartışıldı. Sonucunda; çarşaf ve türban giyimi serbest bırakılmış, peçe yasaklanmış. O dönemde kadınların çoğu yaşmak, tülbent, yazma …gibi başörtüsü kullanmaya başladı.
Zaten, Mustafa Kemal Atatürk’te kadınlara yasaklamamış ancak “toplum geliştikçe, kadınlarımız bilinçlendikçe bu çarşaf ve peçeyi kullanmayacaklar” demiştir.
-Gölbaşı siyasi teşkilatları hakkında ne düşünüyorsun?
Burada yöresel siyaset ağırlıklıydı, eskisi gibi etkili değil. Ben, hemşehriciliğe hep karşı oldum. Partinin genel politikaları ile siyaset yapılması gerekiyor. Delegeler önemli, parti kongre sürecinde 1-2 gün sıkıştırılarak delege seçilmemelidir. En az 10 günlük bir sürede özgür iradesiyle delege seçimleri yapılmalıdır.
Gölbaşı’ndaki siyaset yeterli değil. Bir partinin dinamiği il ve ilçelerdir. Teşkilatlar, Toplumsal tepkiyi harekete geçirebilmek için çaba harcamazlar ise , genel merkez politikalarının çokta etkili olması söz konusu değildir.
Örnek: Genel Başkanımıza şehit cenazesi töreninde önüne atılan mermi de, il ve ilçelerde tepkisel alan toplantıları yapılması gerekiyordu ki etkili olsun.
-Belediye çalışmalarını nasıl buluyorsunuz?
Belediye rutin çalışmalarını yapıyor. Gölbaşı’nın altyapısı yeterli değil. Göl halen problem, halen can çekişiyor, Konya Yolu problem.
-Siyasi teşkilatlardaki sorunlar nasıl çözülecek?
Öncelikle üyeler yöneticisini seçerken akraba,. Hemşehrim diye seçmeyecek. -Hukukun üstünlüğü konusunda da sokağa çıkılması lazım. İlçe bürolarında basın açıklamasıyla bu iş olmaz.
2012 yılından beri Sayıştay Raporları meclise gelmiyor, TBMM götürülmesi sağlanamıyor. Hukuk işgal ediliyorsa sokağa çıkıp bağırmalıyız. Toplumsal muhalefet, siyasi muhalefeti tetikler. Bu iş genel başkanlarla olmaz diyenlere gülüyorum. “Sen ne yapıyorsun” parti genel merkez politikalarını tetikleyecek hareketleri yapamıyoruz. Sahip çıkacaksak, sokakta sahip çıkacağız, ayrıca en büyük eksikliğimiz okumamaktır.
İlçe Genel Kurulu yapılıyor…Genel kurulda öncelikle ilçe teşkilatının üyeleri konuşabilmelidir. Ancak, Genel Merkez veya İl yöneticilerinin konuşmasından sıra gelmeyen üyeler istediği gibi konuşamıyor. Öncelikle üyeler konuşmalıdır.
Ben partimin üyesi isem, aidatımı düzenli vereceğim, yeri gelince eleştireceğim, yeri gelince öneriler sunacağım, yeri gelince sokağa ineceğim.
Siyasallaşmanın ederi, inanmadığı bir konuya tepki göstermekten geçer. Biz örgütlü toplumdan yanayız. Biz özgürlükçüyüz, Biz Çevreciyiz, Biz halen toprak reformundan yanayız, Biz Halk denetiminde Devletçiyiz…
Günümüzde terör olayları gündem oluşturuyor. 1989 yılında SHP’nin kürt raporu sunuldu. O günkü TBMM’de gündeme alınabilseydi bugün kü terör böyle olmayacaktı. Siyaseten ortadan kaldırılması gereken sorunları polis/asker gücüyle çözmeye çalıştık.
Terörizmin esas amacı uluslar arası para kazanmaktır. En iyi yaptığımız şey şehit cenazelerini kaldırmak oluyor. Bu ülke iç savaşın eşiğine hızla sürükleniyor.” Gölbaşı’lı siyasetçilerin hiç gündemine almadığı bu tür genel siyaset konularını, emekçi siyasetçi Erdinç Altunkaya ile yaptığımız söyleşi ile sizlere sunduk.
Selam ve Saygılarımla
13 Haziran 2016 Bayram Türkmez |
||
|
||
Etiketler: |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.