|
||
GÖLBAŞI'NIN TAŞI TOPRAĞI ALTIN OLUYOR... | ||
Güncel Olaylar Haberi | ||
![]() |
||
SİZİ GİDİ RANTİYECİLER SİZİ, SİZİ GİDİ ŞANTİYECİLER SİZİ…
Gölbaşı’nın taşı toprağı altın gibi, Tapu ve Sicil Müdürlüğü’nde hergün onlarca arazi el değiştiriyor. Bazen, aynı parselin bir hafta içerisinde 2-3 defa satışı yapılıyor.
Ve hergeçen gün Gölbaşı değerleniyor… Ancak, ne olursa olsun, kim ne konuşursa konuşsun aşağıda da açıklayacağımız kimisi gerçek, kimisi bazı emlakçılar arasında konuşulan araziler konusunda Belediye yetkilileri, meclis üyeleri açıklama yapabilmelidir. Belediye Meclis üyeleri kamuoyunun bilgilenmediği önergelerle meclisi meşgul etmeyip, bu konuları da gündeme alarak halkın bilgilenmesini de sağlayabilmeliler. Genelde “Rantiyeciler” deriz, inşaat yapıyorsa da “Şantiyeciler” deriz…Sanki bir suç işlemişler gibi konuşuruz ancak ortada hiçbir zaman bir suçlu yoktur.! Buradaki sorun sadece kamu görevi yapanların menfaat sağlayıp sağlamadığı ile ilgilidir durumda bir suç oluşabilir! Bu rantiyeciler, genel olarak imar geçmemiş arazileri ucuza toplayarak imar geçmesini bekliyor ya da imar geçen parsellere inşaat yoğunluğu artırılacaksa haberi olmayan arazi sahiplerinden o arazileri satın alır. Aslında bunu yapmak suç değil ancak suçmuş gibi yansıtılır. Bir yaptırımı da yok. Yani alanda verende ticaretini gönüllü olarak yapıyor.
Yani, belediye yetkilileri şuradan, buradan imar geçecek, inşaat yoğunluğu şu bölgede artacak diye arsa tacirlerine bilgiyi sızdırıp, o bölgelerden arsaların ucuza toplanmasına fırsat vermesiyle başlıyor. Arsa tacirleri bu bölgedeki arazileri normal fiyatlarından satın alırken, bir imar geçtiğinde, ya da inşaat yoğunluğu artırıldığında belki en az 10 kat fazlası değerleniyor.
Bu bir suç değil. Adamın parası var alıyor topluyor. Sorun sadece, kamu yetkilisi ile arsa taciri arasında bir menfaat ilişkisi Var mı! Yok mu! Onunla ilgili olup, bu menfaat ilişkisi de varsa bile kolay kolay ispatlanamıyor. Ancak, Cumhuriyet Savcılığı’nın çeteye sokması lazım ki, belediye etkili ve yetkililerinin, yakınlarının mal varlıklarının incelenmesiyle ortaya çıkabilir ancak bu da hayli bir zor iş. Çünkü, minareyi çalan kılıfını hazırlıyor! Misali bugüne kadar böyle bir suçlamayla gündeme gelen yönetici ben görmedim. Onun içinde rantiyeci olmak suç değil. Parası olan herkes arazi satın alabilir. Burada en fazla şuna bakıyorlar. Belediye yetkilisi/ilgilisi bu işi kendi menfaati için mi yaptı? Bu planları Büyükşehir Belediyesi onayladığı içinde zaten Gölbaşı'ndaki etkili ve yetkililerin yetkisizliği öne sürülüp, ihale büyükşehire kalıyor.
GÖLBAŞI’NDAKİ ARAZİLER SON YILLARDA NASIL VE NERELERDE RANT KAZANDI...
En son olarak Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek’in Velihimetli, Çayırlı, Hallaçlı, Topaklı gibi bölgeleri kentsel dönüşüm konut alanına giriyor! açıklamasıyla arazilerde fiyatlar arttı. Ortalama yüzde 30-50 oranında artan arazi dönüm fiyatları bu mahalle sakinlerinin geleceğe umutla bakmalarına neden oldu. Mahalle sakinlerinde bir özgüven oluştu, moral değerleri yükseldi, kimisinin bakıyorum oturması, kalkması bile değişti… Paranın hayalini kurmak bile insanın moralini düzeltiyor demek ki!
Başkan Melih Gökçek’in böyle açıklaması arazi rantiyecilerini de bundan sonra engellemiştir.(toplayanda toplamıştır zaten) Böyle bir proje gerçekleşecekse artık arazi sahipleri satarken iki dere düşünerek satacaktır.
SON YILLARDA EN ÇOK ALINIP/SATILAN YERLER ARASINDA TULUMTAŞ/HACILAR BÖLGESİ İMARSIZ ARAZİLERİ...HELE SIRT BÖLGELERİ KAPIŞ KAPIŞ... Rantiyecilerin arazileri esas topladıkları bölgelerden birisi de Otoban’dan (Damlataş Mağarası bölgesi’nden) Tulumtaş’tan biraz, Hacılar’dan çoğunluk olmak üzere, Hacıhasan - İncek sınırına kadar olan bu bölgedeki imarsız, hatta bazı villa parseli olan imarlı araziler olup son 2 yıldan beri yatırımlar hep bu bölgede yapılıyor. Bu bölge de birçok siyasetçininde beklentisi olduğunu duyuyoruz.
Mesela bu konu da bize gelen bilgiler arasında,; Kısmen Tulumtaş olmak üzere çoğu Hacılar bölgesi 274,279, 284,285,292, 295, 293, 296, 304, 305, 318, 937, 938, 939,940, 951, 1181, 1182… 910..920..930..,937, 938,939, 940, 951,… diye sıralanıp giden parsellerden imar geçeceği düşüncesiyle son yıllarda toplandığı haberleri ortalıklarda geziyor.
Bu imarsız yerlerde şimdi imarlı yerlerden daha fazla para ettiği iddia edilirken, Özel Çevre Koruma Bölgesi dışında kaldığı için inşaat yoğunluğunun fazla olacağı, hatta yüksekliğin serbest olacağı şimdiden dillendiriliyor.
AKFEN isimli büyük inşaat firmasının yaptığı çok katlı bina inşaatları devam ederken, bu bölgelerle birlikte Ballıkpınar’ın (arkasına) batısına düşen bölgelerden yaklaşık 4 yıl önce Büyükşehir Belediyesi’nden 1000 dönüme yakın arazi satın alması, rantiyeci arazi tacirlerini de umutlandırıyor.
Diğer taraftan İncek Mahallesi’ndeki bazı 1500 m2 lik parsellerin yapılan/yapılacak imar tadilatları ile çok katlıya dönüştüğü de iddialar arasında yer alıyor.
SANAYİ, MEVLANA KAPI VE 2. EL OTO PAZARI İÇİN TOPLANAN ARAZİLERİN AKİBETİ BELLİ DEĞİL…
Gölbaşı’nın Konya Yolu Karaoğlan ve Oğulbey arasındaki bölge de bin dönümden fazla arazi uzun yıllar önce Büyükşehir Belediyesi tarafından Mevlana Kapı yapılacağı projesiyle toplanmıştı. Ancak, Mevlana Kapı Akpınar bölgesine yapılınca, Gölbaşı dışarıda kalmış, bu arazilerin akibeti de hiç gündeme gelmemiştir. Bu bölge de Büyükşehir Belediyesi tarafından 2. El oto pazarı ile birlikte galeri yerleri, sanayi yerleri, sosyal tesisler vs. projeleri yapılacağı da yıllarca konuşuldu. Ancak, geçen hafta gördük ki, 2. El otopazarı ve diğer tesisler Akyurt ve Kazan ilçelerinde projesi uygulandı.
Diğer taraftan yine aynı bölge de, Gölbaşı Sanayi Sitesi’nin taşınması ve yeni sanayi yeri yapılacak diye Oğulbey ve Karaoğlan mahallerinin mera yerleri de dahil olmak üzere yaklaşık 1000 dönüme yakın bir arazi den imar uygulaması yapılacaktı. Son zamanda bu imar planlarının yapıldığı da belirtiliyor. Ancak yine bu bölge ile ilgili net bir açıklama yok.
Bu arazilerin akibeti nedir? Bu arazilerde neler ve ne zaman yapılacak? Kimileri toplu konut yapılacağını öne sürerken, kimileri halen sanayi bölgesi olacağı yönünde görüşler bildiriyor.
Belediye bu konularda halkı bilgilendirici açıklamalar yapabilmelidir. Belediye Meclis üyeleri ıvır zıvır konularla meclis gündemini meşgul edeceklerine bu konularla ilgili önergelerini verip, sonucunu da kamuoyu ile paylaşabilmelidir.
ANKARA – İZMİR YENİ OTOYOLU GÜZERGAHINDA GÖLBAŞI… Şimdi bazı emlakçıların elinde resimde gibi bir plan görebilirsiniz. Bu plan internet ortamında da geziyor. Gerçekmi dir, değilmi dir bilinmiyor ancak resmi bir açıklama da yok. Yine, Tulumtaş/İncek otoban bölgesi yanından başlayan bu plan için Kim tarafından yapıldığı belli olmayan açıklamalar şöyle;
“Karayolları Genel Müdürlüğü, Ankara-İzmir Otoyolu Projesi'nin ÇED raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu. Bundan sonra projenin ÇED onayı alınacak, YPK kararı alınacak, ihaleleri yapılacak ve inşaat başlayacak. Tabi bu saydığım aşamalar 3-4 sene sürecek aşamalar. Ama neticede Ankara-İzmir Otoyolu 2023 projesi, yani belli bir tarihi var. Buna göre düşünürsek, belirli bir zamanı var ve bu açıdan dikkate değer bir proje.
Tulumtaş-Turkuaz Kavşağı ile Tulumtaş, Turkuaz ve Yapracık bölgesi yola entegre edilecek. Temelli Doğu Kavşağı ile de, Temelli ve Yenikent'ten gelecek yolun Temelli'ye bağlanması ile de Yenikent yola entegre edilecek. Ücretsiz kısım, yani Ankara şehiriçi ulaşımına etki edecek kısım bu kadar. Yol Temelli'den sonra ücretli olarak devam edecek.” deniliyor. Ancak, şu ana kadar hiçbir kurum bu proje hakkında açıklama yapmadı. Bunu araştırmak gerekiyor, arsa tacirlerininde rant sağlamak için yaptığı bir çalışma da olabilir. Olmayabilir de…
MAHMATLI BÖLGESİNE 50 BİN KONUTLUK BİR ŞEHİR
Ankara-Pozantı Otoyolunun Konya yolu kesişim noktasında ve Mogan –Eymir havza sisteminin dışarısında konumlandırılan Sanayi alanları bölge içerisinde yer alan Karaali, Bezirhane, Selametli, Karagedik gibi yerleşimler ile metropoliten alanın güneyinde oluşturulması öngörülen Odağın temel istihdam bölgesi olarak kurgulanmış.
Bu odağın belirlenmesinde Mahmatlı civarındaki kamu mülklerinin, ucuz arsa ve konut üretimini cazip kılacak olanaklar sunması da değerlendirilerek 2023 çalışması ile Mahmatlı odağında yaklaşık 50.000 kişinin yaşamasına yönelik kararlar üretilmiş
RANTİYECİ VE ŞANTİYECİLERİN UCUZ ARAZİ KAPATMALARININ ÖNÜNE GEÇMENİN KOLAY BİR ÇÖZÜMÜ VAR…
Hükümet son aylarda çalışmasını hızlandırdı. Rant vergisi adı altında böyle imarsız bölgelerde imar geçince artan değerler üzerinden vergi alacak. Bu çalışma isabetli olacak. Ancak, bu rantiyecilerin önüne geçmenin de kolay bir yolu da var.
Hangi bölgeden imar geçeceği, hangi parsellerde yoğunluk artırılacağı planlaması gerçekleşmeden en az 1-2 yıl önce, yani araziler yoğun şekilde el değiştirmeden önce esas sahiplerine bildirilmeli, duyurulmalı, birşekilde onlara ulaşarak “ Bakın buralar 2-3 yıl içerisinde yapılacak planlama ile çok yüksek katlı ya da yoğun inşaatlı imar planları içinde yer alacak.” diye bildirilmelidir.
Bu durumda da satan varsa da, alan varsa da hiç kimse kandırılmadan, kandırmadan, yok rant kazandırdın, birilerini zengin ettin, etmedin tartışması yaşanmadan objektif ve adaletli bir şekilde imar uygulaması da gerçekleşmiş olur. Bu rantiye işi 10 yıl önce Örencik TOKİ bölgesinde çok gündeme geldi. hatta Gölbaşı'ndaki bazı siyasiler ve yakınlarıda köylünün arazisini ucuz ucuz satın aldı, imar geçince de bundan büyük paralar kazandı diye iddialar yapıldı. Normalde rantiyeci satın almakla bir suç işlemedi, belediye ilgilileriyle ile bir çıkar ilişkisi varmıydı? Onu kimse bilmiyor. Mecliste de tartışılmıştı. Belediye yetkililerinin vatandaşa haber vermeden arazilerinin el değiştirmesine seyirci kaldığı iddia edilmişti. Gölbaşı'nda gündeme gelen, hatta Belediye imar eski yetkilisi Bekir Çay'ın bile Yeşil alanların nasıl peşkeş çekildiğine dair, yeşil alanların nasıl yapılaşmaya açıldığına dair açıklamaları var. Bunlar bile artık normalleşti demek ki, muhalif siyasilerden bile kimse suçmuş, değilmiş, yetim hakkıymış...diye sormuyor.
BİR İLÇEDE İMAR TADİLATI YAPILACAKSA BELEDİYE ENCÜMENİ KARARI İLE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE GİDİYOR VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ONAYIYLA BU ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR…
GÖLBAŞI BELEDİYESİ ENCÜMEN ÜYELERİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞUYOR…
Mustafa ÖZCAN (Bşk.Yrd.) Encümen Başkanı, Meclis Üyeleri; Ahmet Turan KAYA, Aydoğan CAN, Behsat AYDEMİR, Mali Hizmetler Müdür Vekili, İsmail KARA (Bşk.Yrd.) Yapı Kont. Müd. Vekili Hakan GÖÇER, Veli YILDIZ (Bşk.Yrd.)
Bu konuları vakıf olan/onay veren! en başta Gölbaşı'ndan seçilen Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri ile Encümen üyelerinin bu ve buna benzer konularda sık sık vatandaşları bilgilendirmesi büyük bir kamu yararı sağlayacaktır.
Selam ve Saygılarımla 08.03.2016 Bayram Türkmez NOT: Gölbaşı Belediyesi'ne yine bu imar konularıyla ilgili Bilgi İsteme'den bazı konularda bilgi istedim. 1 hafta oldu bu bilgiler gelirse sizlerde paylaşacağım. Ayrıca, tüm görüş ve ihbarlarınızı golbasigazetesi@gmail.com adresine isimli / isimsiz yazabilirsiniz... |
||
|
||
Etiketler: |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.