AVRUPA GENÇLİK FORUMU ANKARA’DA TOPLANIYOR
Avrupa Gençlik Parlamentosu, uluslararası forumlarından birini ilk defa Ankara’da, TED Ankara Koleji’nin evsahipliğinde düzenliyor. Avrupa’nın 36 ülkesinden 130 gencin bir araya geldiği forumun açılışı Fransa Büyükelçisi Laurent Bili’nin de katılımıyla 23 Şubat Cumartesi günü gerçekleştirilecek.
Avrupa’daki en büyük siyasi tartışma, kültürlerarası diyalog ve gençlik platformlarından biri olan ve düzenlediği ulusal ve uluslararası konferanslarda geleceğin Avrupalı liderlerini bir araya getiren Avrupa Gençlik Parlamentosu, bu sene uluslararası forumlarından birini, Türkiye’de İstanbul dışında ilk defa Ankara’da, TED Ankara Koleji’nin evsahipliğinde 21-25 Şubat 2013 tarihleri arasında düzenliyor. Çalışma dilinin İngilizce olduğu forumda Avrupa’nın 36 ülkesinden 130 genç, Avrupa’yı ilgilendiren ekonomik, kültürel ve sosyal konuları tartışmak için toplandı. Konferans boyunca takım oluştuma çalışmaları, komite çalışmaları ve genel kuruldan oluşan standart EYP metodolojisi izlenecek. İlk iki gün gençler bir dizi oryantasyon aktivitesinin yer aldığı takım oluşturma çalışmalarında birbirlerini tanıyarak, çalışacakları komiteleri kurdular. Forumun açılışı ise 23 Şubat Cumartesi günü Fransa Büyükelçisi Laurent Bili’nin de katılımıyla İncek Kampüsü’nde düzenlenecek. 16-22 yaş aralığındaki katılımcıların mükemmel dil becerileri, takım içi ve kültürler arası uyum becerisi, siyasi farkındalık, analitik yetenekler ve özgüven gibi niteliklerine bakılarak titizlikle seçildiği forumda TED Ankara Koleji’ni ise okulda uzun yıllardır faaliyet gösteren Politika ve Diplomasi Kulübü öğrencileri temsil edecek.
Bilgi Notu: Avrupa Gençlik Parlamentosu (EYP), gençler için gençler tarafından gönüllü olarak 35’den fazla ülkede yürütülen bir kurumlar ağıdır. 1987’de Fransa’da kurulan “European Youth Parliament” (EYP), geleceğin toplumunun şekillenmesinde gençlerin aktif bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla tasarlanmış, siyasi partilerden bağımsız, tamamen genç Avrupa vatandaşlarının ihtiyaçlarına uygun bir eğitim projesidir. EYP, özgür düşünmeyi ve gençlerin sosyo-politik girişimlerini teşvik etmekte, gerekli sosyal ve profesyonel becerilerin kazanılmasına olanak sağlamaktadır. EYP, ülkemizde ise ¨Avrupa Gençlik Parlamentosu Derneği¨ adı altında yaklaşık 75 genç gönüllüsü ile çalışmalarını sürdürmektedir.
Önemli hatırlatma: Forumun çalışma dili İngilizce olup, Türkçe’ye çeviri yapılmayacaktır.
PROGRAM:
AÇILIŞ TÖRENİ
23 Şubat 2013 Cumartesi saat: 10:00-13:00 Yer: Ankara Üniversitesi İncek Kampüsü İdari Bina Konferans Salonu, İncek/Gölbaşı
Konuşmacılar:
- Aydın Ünal, TED Ankara Koleji Özel Lisesi Müdürü
- EYP Türkiye Temsilcisi
- Bürçek Dinçler, TED Ankara Koleji Politika ve Diplomasi Kulübü Direktörü ve MUN Direktörlerinden
- Yağmur Uğur ve Ecem Kumbasar, TED Ankara Koleji Politika ve Diplomasi Kulübü öğrencileri
- Anar Kuvcera, Ankara Gençlik Forumu Başkanı
- Laurent Bili, Fransa Büyükelçisi
- Prof. Dr. Çınar Özen, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı
KOMİTE ÇALIŞMALARI (COMMITTEE WORK):
23 Şubat 2013 Cumartesi saat 14:00-16:0024 Şubat 2013 Pazar saat 09:15-18:30
Yer: TED Ankara Koleji İncek Kampüsü Lise Binası, İncek/Gölbaşı
Konferansın iki ve üçüncü günlerini kapsar. Her komite önceden belirlenmiş bir konu üzerinde tartışır. Amaçları, hepsinin anlaşabildiği şekilde, konularındaki sorunlar üzerine çözüm önerileri yazmaktır. Komite çalışmalarının asıl amacı ortaya bir çözüm önerisi çıkarmak olmasına rağmen, çalışmalar sonunda, her bir delege konuyla ilgili çok şey öğrenmiş, sorunun etkileri üzerine derinlemesine düşünmüş ve olaylara farklı açılardan da bakabilme becerisini elde edebilmiş olarak komite çalışmalarını sonlandırır.
GENEL KURUL (GENERAL ASSEMBLY):
25 Şubat 2013 Pazartesi saat 09:00-18:00
Yer: TED Üniversitesi Kampüsü, Kolej/Çankaya
Konferansın son gününde, tüm katılımcılar, komite çalışmaları sırasında oluşturulmuş karar taslaklarını tartışacakları bir platformda toplanırlar. Her bir komite, karar taslağını sunar ve savunmasını yapar. Sonrasında, diğer delegelerin de etkin katılımıyla, soru-cevap ve tartışma düzenine uygun olarak yapılan karşı-konuşmalarla çözüm önerilerinin geçerliliği tartışılır. Tüm bu tartışmalar sayesinde, karşılıklı paylaşımın yanında, katılımcıların yeni konular hakkında fikir sahibi olmaları sağlanır ve ilgi duydukları konular hakkında daha fazla araştırma yapıp öğrenmeye teşvik edilirler. |