GÖLBAŞI KARAOĞLAN KÖYU
Tarih: Dosya No: Gömlek No:1373
Fon Kodu: ML.VRD.TMT.d...
Haymanateyn kazası Karaoğlan karyesi temettuat defteri.
Tarih: 02/Z /1326 (Hicrî) Miladi(1908)
Dosya No:2692 Gömlek No:71 Fon Kodu: DH.MKT.
Haymana kazasının Karaoğlan köyü ile Bala kazasının Odabaşı, Kutludüğün, Kıbrıs, Gutlar, Kusunlar ve Bayındır köylerinin Ankara'ya bağlanmaları.
"Karaoğlan Höyük"te Kalkolitik Çağ, Bakır Çağ, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait çanak ve çömlek parçaları bulunmuştur.
Ayrıca yine bu civarda yapılan kazılarda bir yapı kompleksi ortaya çıkarılmıştır. Plan bakımından bir kilise kalıntısı olduğu anlaşılmaktadır. Kilisede bulunan bronz bir sikke, Bizans Focas Dönemine aittir. Bulunan seramiklerin çoğu da Roma İmparatorluk ve Bizans Dönemlerine aittir. Karaoğlan Köyü içinde bulunan höyükte, 1937-41 yılları arasında, Remzi Oğuz Arık tarafından yapılan kazı çalışmasında beş iskân tabakası ortaya çıkmıştır.Bu kazılar sırasında yerleşmede İlk Tunç Çağı dönemine ait tabakalara rastlanmıştır. Bunun yanısıra daha genç dönemlere ait tabakalar da tespit edilmiştir (Arık 1939; Arık 1948; Anonim 1939).
2010 yılında Karaoğlan Höyük’te topoğrafik ölçüm çalışmalarına başlanmıştır. R.O. Arık tarafından açılmış açma ve sondajlar halen büyük çukurlar şeklinde rahatlıkla görülmektedir. Kazılar sonrasında açığa çıkarılan mimari kalıntılar maalesef günümüze kadar korunamamıştır.
Burada elde ettiğimiz izlenimlere göre, daha genç evrelere ait tabakalar günümüze kadar korunamadığı için İlk Tunç Çağ tabakalarının hemen yüzeyin altında yer aldığını düşünmekteyiz.Yerleşmede yapılan yüzey taraması sonucunda çok sayıda İlk Tunç Çağ dönemine ait keramik toplanmıştır. Kanımızca malzemenin bir kısmı Koçumbeli ve Ahlatlıbel buluntuları ile büyük benzerlikler göstermektedir.
Höyüğün kuzey yamacı eteklerinden elde edilen malzemenin, İlk Tunç Çağ‘ın daha eski dönemine ait olduğu düşünülmektedir (İlk Tunç Çağ I ?). Burada bezemesiz kap parçaları tespit edilmiştir. Bu keramikler daha kötü pişmiş ve
yüzeyleri daha renksizdir.
Koçumbeli ve Ahlatlıbel3 Yerleşmeleri`nde görülen siyah açkılı, yiv/oluk bezemeli keramiğin ilk olarak daha geç dönemlerde karşımıza çıktığı açıktır. Karaoğlan çevresinde toplam olarak sekiz İlk Tunç Çağ buluntu yeri belirlenmiştir.
Karaoğlan Höyük. Güneydoğudan görünüm.
Karaoğlan Höyük. Siyah açkılı, yiv/oluk bezemeli bir kap ağız parçası.
Ankara çevresine yerleşen Oğuz Türkmen boylarından 'Karaoğlan' boyu ilk olarak bu köye yerleşmiştir. Karaoğlan boyu ise yörükan taifesindendir. Bu Karaoğlan boyu genellıkle Balıkesır,Edirne,Aydın,İzmir,Eskişehir,Bilecik ve Ankara civarına iskan etmiştir. Köy meydanında bulunan çeşmenin üzerinde üç kitabe bulunmaktadır. Daha önce iki çeşme halinde iken 1904 yılında yapılan tamirle birleştirilmiştir.
Tarih: 25/Za/1326 (Hicrî) (Miladi 1906) Dosya No:3456 Gömlek No:259146 Fon Kodu: BEO
Ankara dahilinde Bala kazasına tabi Odabaşı ve Karyeteyn ve Gotlar ve Kutludüğün ve Haymana kazasına tabi Karaoğlak karyelerinin Ankara'ya bağlanması hususunda Şura-yı Devlet kararının tebliği. (Harbiye, Maliye, Defter-i Hakani, Dahiliye)
Karaoğlan köyü Yörükan kazasına bağlı iken,Haymanateyn kaza olduktan sonra buraya bağlanmış.1908 yılında Ankara merkez nahiyesine bağlanmış.Çankaya kaza olduğunda bu ilçeye bağlanmış.Daha sonra Gölbaşı ilçesine bağlanmıştır.
(Kaynak:Devlet Arşivleri Resmi Gazete Arşivleri. Gölbası belediyesi tarih içinde gölbaşı.Kültür Bakanlığı 20.Araştırma sonuçları toplantı tutanağı |