|
||
GÖLBAŞI TAPU OPERASYONLARINDA NELER YAŞANDI! | ||
Bayram Türkmez Haberi | ||
![]() |
||
TAPU MÜDÜRLÜĞÜ’NDE NELER OLUYOR!
Gölbaşı Tapu ve Sicil Müdürlüğü son 1 aydır polis tarafından yapılan sahtecilik ve rüşvet iddialarıyla ilgili operasyonlar ilçe gündeminden düşmüyor.
Bu konu da Gölbaşı Emlakçılar Derneği yöneticileri başta olmak üzere arazi satışlarıyla meşgul olanlar; ilçedeki emlakçıları töhmet altında bırakıdığını, -alım satım yapanla arasında güvensizlik oluşturduğunu öne sürerken, vatandaşlarda, tapu müdürlüğündeki emlakçı/memur ilişkilerinin sorgulanması gerektiği açısından operasyonlara olumlu bakıyor. Ayrıca, Polis tarafından yapılan çalışmalarla Gölbaşı dışından gelen dolandırıcıların ipinin nasıl pazara çıkarıldığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor ve İlçedeki emlakçıların işlerinin hızla görülmesi için tapu görevlileriyle rüşvet çarkını da ortaya çıkarmaya yarıyor bu operasyonlar...
Yani, her kesim payına düşeni alıyor bu operasyonlarda...
Bu konularda birçok söylem ve gazete yazıları ortalıkta dolaşmakta olup, neler olup bittiği konusunda Polis ve adalet temsilcileri dışında tam olarak bilgi sahibi olan yok.
Tapu da gelişen sahtecilik ve rüşvet iddialarıyla ilgili birçok konu birbirinden bağımsız olup, son 1 aydan beri 3 tapu görevlisi ile ilçemizden 4 emlak aracısı rüşvet iddiasıyla tutuklandı. Eskişehir/İstanbul ayağında da sahte evrakla işlem yapmaktan dolayı başka tutuklamalar olduğu gelen bilgiler arasında bulunuyor.
Neler oluyor Tapu ve Sicil Müdürlüğü’nde!..
Tapu ve Sicil Müdürlüğü ilçenin en hareketli kurumlarından biridir. Yaklaşık 2 yıl önce göreve başlayan Tapu ve Sicil Müdürü Tayyip Çelik kendi yönetim anlayışına yönelik olarak çalışma düzenini oluşturur. Personelin dijital sıra alma yöntemini daha etkili kullanmasını ister. Bu durum bazı emlakçılar tarafından yadırganır. Hatta, biran önce işlerinin görülmesini isteyen M. O. ve H. O. isimli emlak aracılarıyla tartışmalar yaşanır. İşe siyasilerde karışır müdürle uğraşırlar! Dönemin Kaymakamı Şevket Cinbir, Tapu ve Sicil Müdürü Tayyip Çelik’in yanında yer alarak, Müdürün yanlış bir şey yapmadığı yönünde duruş sergiler, müdürü siyasetçilere karşı da savunur…
Biz bu operasyonlarla ilgili konuyu 1 yıl öncesinden ele alalım. Kamuoyuna yansıyan ve gazetemize ulaşan bilgilerle, okuyucularımızla paylaşarak kamuoyunda dolaşan birçok çelişkili lafların önüne geçmeye çalışalım.
Yaklaşık 1 yıldan beri Emniyet birimlerinin teknik takip sonucu Gölbaşı Tapu ve Sicil Müdürlüğü personelinin telefon dinlemesinin yapıldığı gelen bilgiler arasında olup, bunun çıkış sebebi ise yine sahte belgelerle başkasının arazisini satmaya çalışan sahtekarların tespit edilmesiyle başlıyor.
Nisan 2015 ayı içerisinde Cuma S. isimli bir vatandaş Tapu ve Sicil Müdürlüğü’ne gelerek İncek Mahallesi’ndeki 5 dönüm araziyi satmak ister. Evrakları memurlara bırakarak dışarı çıkar ve iş bitiminde gelecektir. Ancak, Tapu Müdürüne yapılan bir ihbarla Cuma S. kimliğinin sahte olduğu belirtilir. Bunun üzerine Tapu ve Sicil Müdürü suçüstü yaptırmak için polisi arar, polisler de Cuma S. isimli vatandaşı beklerler. Ancak, Cuma S. bir daha tapu müdürlüğüne uğramaz. Bu durum polisleri de şüphelendirir ve tapu personelinden birisinin haber verdiği şüphesini uyandırır.
Durum savcılığa da suç duyurusu olarak bildirilir.
Ancak, içeriden hangi personelin Cuma S.ye haber verdiği bilinmemektedir. Bunun tesbiti için Tapu ve Sicil Müdürlüğü’nde görevli tüm personelin telefonlarının dinlenmesi talep edilerek, kurum içerisindeki sahteciliğe ortak olan var mı! araştırmasına başlanır. Onun tesbiti için ilgili makamlardan izin alınarak operasyon çalışmalarına başlanır.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri takibe başlar.
Aralık 2015 ayı içerisinde yine bir sahtecilik olayıyla karşılan Tapu ve Sicil Memurları bu sefer daha dikkatli davranır ve başka 1 sahtekarı yakalatır.
Öncelikle şunu belirtelim. olay satıştan sonra farkedilmiştir. Yine İncek bölgesi yakınından 20 dönümlük bir araziyi satmak üzere Galip K. isimli vatandaş tapuya gelir. Esas arazi sahibi yerine geçen sahte kimlikli Galip K. araziyi satar. Sahte kimlikli Galip K. nin Tapu ve Sicil Müdürlüğü’nden bir personeli de bu konuda ayarladığı sonradan anlaşılır ancak kim olduğu tespit edilemez. Zira, arazinin tapu kayıtlarıyla, sahte satış belgelerindeki fotoğraf ve imzalar birbirini tutmaktadır. (Bunun nasıl olduğu da araştırma konusu olmuştur. )
Bu arazinin satışı yapıldıktan aylar sonra, arazinin esas sahibi Galip K. Belediye Emlak İşlerine vergisini yatırmaya gelince arazisinin yok olduğunu görür, soruşturunca satıldığını öğrenir ve şikayetçi olur.
Şikayetle birlikte arazi satışının başkasına yapıldığı ortaya çıkar. Bu işin Eskişehir ve İstanbul’a kadar uzanan ayağı vardır.
Yalnız müdür konuyu daha da derinlemesine araştırınca satıştan önce bazı tapu kayıtlarında da değişiklik yapılarak, sahte belgeyle eşleştirildiğini fark eder ve bu seferde kimin evrak değiştirdiği araştırılmaya başlanır...
Polisin teknik ve fiziki takibinde bulunan tapu çalışanlarının sahtecilik yoluyla satış yapan Galip K. ile kimlerin telefonla görüştüğü incelenmeye başlar.
Her sabah mesai başlamadan önce (7.00'de) Tapu Müdürlüğü’nü açan Ş. İsimli personel, kimsenin olmadığı bu zamanda belgelerde değişiklik yaptığı, arazi satışı olayına karıştığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklanır.
Kimlikleri belirlenen şüphelilerden suç örgütü elebaşı Numan A. (38), Osman K. (60), Ünsal D. (55), Cafer Ç. (61) ve Nazım B. ( 64), Gölbaşı Tapu Müdürlüğü'nde benzer şekilde arsa satmaya çalışırken mali şube polislerince gözaltına alındı. Bu şüphelilere yardım ettiği belirlenen tapuda görevli şüpheli personel Ş. de belirlenen adresten alındı. (Basından)
Arazi daha sonra geri alınarak, esas sahibine verilir…
Tabi, bu arada 15 gün önce polis tarafından basında da 2. dalga olarak yazılan operasyon yapılır. 5 tapu görevlisi ile 12 emlak aracısı gözaltına alınmış. Yapılan sorgulamalar sonucunda 2 tapu memuru ile 1 emlakçı tutuklanmıştı. Daha sonra serbest bırakılan 7 emlakçıdan 3 emlak aracısı için Cumhuriyet Savcısı tutuksuz yargılanmalara itiraz edince, yeniden gözaltına alınmış ve 3 emlakçı da geçen hafta tutuklanmıştı.
Bu 2. dalga da, kamuoyunda İncek’te 80 dönüm arazinin sahte belgelerle satışı sağlanmak için bir girişim olduğu konuşulsa da, Kimine göre İncek Mahallesi’nde 2 dönüm arazinin sahte vekaletle Gölbaşılı emlakçı K.A. ya satılmaya çalışmasının söz konusu olduğu da iddia edilmekte olup, Eskişehir’e kadar uzanan bir operasyon…
Mayıs 2015 ayı içerisinde İncek Mahallesi’nde bir kadın adına kayıtlı bulunan 2 dönüm arazi için Murat D. adına oluşturulan bir vekaletname ile satılmak istenir. Murat D. vekaletle satacağı arazi için Gölbaşı Emlakçılardan K.A. ile anlaşır. K.A. burası için kaparo verir. Gölbaşı Tapu ve Sicil Müdürlüğü’ne evrakları verirler. Tapu personeli E. isimli erkek memur evrakları incelerken tapu kayıtlarındaki imza ile vekaletteki imzanın birbirini tutmadığını görür. Murat D. isimli kişiden yeniden bir imza beyanı isterler, ancak Murat D. çoktan kayıplara karışmıştır.
Tapu memuru E., emlakçı K.A. yı telefonla arar ve vekaletnamenin sahte olduğunu bildirir. Satış yapılmaz. Tapu ve Sicil Müdürü tarafından durumun savcılığa da suç duyurusu olarak bildirildiği söylenir.
Telefon görüşmeleri sırasında tapu memuru ile emlakçının rüşvete yorumlanan bazı telefon konuşmaları şüpheyle karşılanır. İkisi de tutuklanır.
Değişik kaynaklardan edindiğimiz bilgileri sizlerle paylaşmaya çalıştım… Bu operasyon ve tutuklamalarla ilgili daha bilinmedik belki başka konularda mutlaka vardır ancak bir gazeteci olarak peşine düştük bu kadarını bir hikaye misali sizlere anlatmaya çalıştım…
TAPU MÜDÜRLÜĞÜ’NDE EMLAKÇILARIN İŞİ HEMEN BİTİYORDA,
Diğer taraftan gerek BİMER yoluyla, gerekse başka yollarla bugüne kadar birçok vatandaşın işlerinin Tapu ve Sicil Müdürlüğü’nde geç görüldüğü ile şikayetlerin artmasının nedeninin emlakçılar yoğun alım/satım işlerinin olduğu da belirtiliyor.
Uzun zamandan beri tapu da görev yapan personelin emlakçılarla tanıdık/arkadaşlık boyutuna vardığı ilişkiler sonucunda, telefonla da arayarak işlerini gördürdükleri, memur/vatandaş ilişkisinden ziyade, arkadaş ilişkisi içerisinde işler yürütülürken menfaat sağlanıp, sağlanmadığı da araştırılan konular arasında bulunuyor.
Bu konu da Tapu ve Sicil Memurlarıyla telefon konuşmalarına takılan, Belediye emlak işleri personeli, Emlakçı, Belediye Meclis Üyesi gibi kişilerle değişik lokanta, restoran hatta pavyon gibi işletmelere birlikte gidilmesinin nedenlerinin de sorulduğu öne sürüldü.
Derlediğimiz bu bilgilerin eksikliği ya da fazlalığı varsa lütfen golbasigazetesi@gmail.com elektronik posta adresine uzun uzun yazabilir ya da gazetemizin yorum bölümüne en fazla 4 satır halinde yazmanızı rica ederim. Saygılarımla
22.02.2016 Bayram Türkmez OKUYUCULARIMIZA; Gölbaşı Gazetesi ve Gölbaşı’nın Sesi Gazetesi haberleri ve yorumlarının daha fazla kişiye ulaşması için, kamu yararına faydalı görüyorsanız sosyal medya hesabınızda paylaşılabilirsiniz… |
||
|
||
Etiketler: |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.