ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ASTIM
Astım hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar( krizler) halinde gelen bir solunum yolu hastalığıdır. Astımda hava yollarında mikrobik olamayan bir iltihap vardır, bu nedenle hava yolu duvarı şiştir ve balgam vardır. Bu durum akciğerlerin uyaranlara karşı duyarlı olmasına neden olur. Özellikle genetik yatkınlığı olan çocuklarda çevresel etkenlerle oluşur. Ülkemizde çocuklarda astım görülme sıklığı %5-15 arasındadır.
HANGİ YAKINMALAR ASTIMI DÜŞÜNDÜRÜR
Öksürük: Genellikle kurudur, balgamlı da olabilir. Balgam genellikle beyaz renklidir. Üst Solunum Yolları enfeksiyonlarından sonra 3 haftadan uzun süren öksürük, özellikle gece yoğun olan ve egzersizle, gülmeyle artan öksürük astımı düşündürür.
Hırıltı: Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonunda, egzersiz ve sigara dumanına maruz kalındığında tetiklenen hırıltı astımı düşündürür.
Nefes darlığı
Göğüste sıkışma hissi.
ASTIM TANISI NASIL KONULUR?
Astım olasılığı, tekrarlayan nefes darlığı, hırıltı ve öksürük şikâyetleri olan çocuklarda düşünülmelidir. Altı yaş üstü çocuklarda solunum fonksiyon testleri veya basit bir cihazla solunum yollarındaki darlığın derecesi belirlenir. Eğer çocuk astım atağı geçirmiyorsa muayene ve akciğer filmi normal çıkabilir. Alerji (duyarlılık) kan veya deri testleri ile saptanabilir.
ALLERJEN NEDİR?
Alerji çocuklukta erişkinlere göre daha fazla görülür ve genetik bir durumdur. Allerjenler çevremizde yaygın olarak bulunan, genellikle zararsız olan ve herkesi etkilemeyen ancak duyarlı kişilerde sorunlara yol açan maddelerdir. Kişiler bunları bilmeli ve korunmalıdır.
ÖNEMLİ ALLERJENLER
*Bazı besinler ( süt, yumurta, fıstık, balık, buğday, soya gibi…)
*Polenler
*Ev tozu akarları
*Küf mantarı sporları
*Hamamböceği
*Hayvan tüyleri(özellikle kedi ve köpek)
ASTIMIN TEDAVİSİ
Günümüzde astım tedavi edilebilen bir hastalıktır. Risk faktörlerinin belirlenmesiyle bu maddelerle temasın önlenmesi ve ilaç tedavisi ile tamamen kontrol altına alınabilir. Astım ilaçları genellikle hava yoluyla alınır. Tedavi sürecinde atak dönemlerinde kullanılan RAHATLATICI İLAÇ hava yolunu geçici olarak genişletir. Şikâyetlerin olmadığı dönemlerdeyse hava yolunu enfeksiyonu etkileyen KONTROL EDİCİ İLAÇ kullanılmalıdır.
ÇOCUK-AİLE-HEKİM-BAKICI İŞBİRLİĞİ
Astım tanısı almış çocuklarda aile-bakıcı ve hekim olarak işbirliği yapılması çok önemlidir. İlaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Alerji saptanmışsa alerjene yönelik önlemler alınmalıdır. Evde kesinlikle sigara içilmemeli, çocuk sigara içilen diğer ortamlardan uzak tutulmalıdır. Astımlı çocuklara her yıl grip aşısı yapılmalıdır.
ASTIMLI ÇOCUK, OKUL VE SPOR
Astımlı çocuklar hekim önerisi ve uygun nefes alma tekniğiyle egzersiz yapabilir. Okulda astımlı çocuğun sınıfı çok iyi havalandırılmalı ve öğretmenine kullandığı ilaçlar ve geçirebileceği atak durumlarında ne yapılması gerektiği mutlaka anlatılmalıdır
KONFERANS
9 Aralık Dünya Alerji Günü etkinlikleri kapsamında Gölbaşı Mehmet Akif Ersoy Toplantı Salonunda, “Çocuklarda Alerji ve Astım Hastalıkları” konulu konferans planlanmıştır. Söz konusu konferans 9 Aralık 2011 tarihinde, 14:00-16:30 saatleri arasında yapılacaktır
Konferans Programı
14.00 -14.20 Açılış
14.20-14.30 Alerjili Bir Çocuğun Konuşması
14.30-14.40 Alerjili Bir Çocuğun Kendi Yazdığı Şiiri Okuması
14.40-15.40 Konferans Sunumu
Doç. Dr. Can Naci KOCABAŞ
Uzm. Dr. Müge TOYRAN
15.50-16.10 Resim Sergisi (Alerji Tedavisi Gören Çocukların Hastanede Yapmış Olduğu Resimler)
16.10-1630 Kapanış |