|
||
Çılgın proje ne aşamada! | ||
Güncel Olaylar Haberi | ||
![]() |
||
2 yıl önce gündeme gelen Gölbaşı'nın çılgın projesinden halen bir haber yok. Gölbaşı'na yapılacak olan proje Milliyet Gazetesi'nde 2 yıl önce böyle gündeme gelmişti. Gölbaşılılar olarak soruyoruz, proje ne zaman hayata geçecek! Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı 'İstanbul Kanal Projesi'nden sonra başkentin de 'çılgın projesi' ortaya çıktı. Projeyle Gölbaşı'nda 5 bin dekar üzerine bir eko-kent kurulacak. 2023 yılında bitirilmesi planlanan proje Türkiye'de ilk olacak
Ankara'nın 'çılgın projesi' Gölbaşı'nda hayata geçirilecek. Çevre ve Orman Bakanlığı özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı tarafından fizibilitesi yapılıp hazırlanan proje kapsamında, Gölbaşı bölgesinde 5 bin dekar üzerine bir kent yapılacak. Türkiye'de ilk olma özelliğim taşıyacak bu kentte, büyükelçiliklerin kendi ülkelerinin ürünlerini sergileyeceği alanlardan, öğrenciler için eğitim sahalarına, kongre merkezlerinden, meyveler ve sebzeleri ellerinizle toplayabileceğiniz eko parka, spor merkezlerinden, çöp ayrıştırma, ısı yalıtımları gibi faktörlerin hepsini içinde barındıran eko evlere kadar birçok alan yer alacak. Karayolunun yanı sıra Mogan Gölü'nden ufak teknelerle de bölgeye ulaşıp herhangi bir yerinde gezinti yapılabilecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ve çılgın proje diye nitelendirdiği 'İstanbul Kanal Projesi'nin ardından Ankara'da da çok farklı bir proje ortaya çıkıyor.
Dünyada birçok örneği bulunan proje Türkiye'de ilk kez Gölbaşı'nda yapılacak.
Hazine gün ışığına çıkıyor Gölbaşı'nın gizli kalmış yanlarını ortaya çıkaracak projede, Mogan-Eymir gölleri havzasında su kirliliği, korunması gerekli türlerin yok olma tehlikesi, göl kıyısındaki kontrolsüz kullanımlar, tarım alanlanndaki kirlenme ve konut baskısı, Gölbaşı merkezindeki çarpık yapılaşmalar, konut kooperatifleri, çok katlı yapılaşma talepleri ve kentsel yayılma ve kentleşme baskısı dikkate alındı. 2023'te bitecek 2023 yılma kadar altı üniversitenin yer alması beklenen Gölbaşı için hazırlanan dev projenin ilk ayağmda Gölbaşı'nda bir eko kent kurulması yer alıyor. Gölbaşı özel Çevre Koruma Bölgesi Anadolu Arboretumu ve Botanik Bahçesi konulu proje kapsamında kentte içerisinde Türkiye'de sayısı tükenen ve ender bulunan çiçeklerin bulunduğu bir park yapılacak. Bir kaç bölüm içeren bu projede büyükelçiliklere ve büyük iş merkezlerine de yer aynlacak. Büyükelçilikler kendilerine ayrılacak bu alanda ülkelerine özgü ürünleri sergileyebilecek, ülkelerinin özelliklerini sadece Türklere değil, farklı ülkelerden gelen misafirlerine de tanıtabilecekler, öte yandan büyük iş merkezleri de yetiştirdikleri ya da kendine özel ürünlerini bu alanda sergileme imkanı bulacaklar. Proje kapsamında bölgede bir de Türkiye'de yetişen her ağaç türünün bulunacağı özel bir ormanlık alan da yer alacak. Proje kapsamında bölgedeki ağaçlann 2023'e kadar büyümesi ve vatandaşların burayı keyifle gezmesi planlanıyor. Vatandaşlar için yürüyüş yollarının da bulunacağı bu alan bin 450 dekar üzerine kurulacak. Projenin ikinci ayağında ise Yanardöner Peygamber Çiçeği'nin (C entaurea T chitatcheffi - Kırmızı Peygamber Çiçeği) mevcut yayılış alanlarının tespiti koruma eylem planı ve projesi işleniyor.
Üçüncü ayak ise eko şehir, özel Çevre Koruma Bölgeleri'nde doğal ve kültürel değerlere uyumlu yerleşim ve yapı modellerinin geliştirilmesi başlıklı bu projenin içerisinde toplu konutlar yer alıyor. Geri kazanım ve geri dönüşüm su kaynaklan, yağmur suyu toplama sistemlerinin kullanılacağı evlerde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun önerisinde oluşturulan farklı imkanlar da bulunacak. Güneş pilleriyle ısının Geri dönüşüm suyu için borulama ve güneş pillerinin kullanılacağı ısıtma sisteminin yer alacağı evlerde en ufak ayrıntılar düşünülmüş ve tasarlanmış, örneğin evlerde, mutfak tezgâhının altında üçlü katı atık ayrıştırma çöp kovaları yer alıyor. Bu sistem sayesinde çöpler zahmetsizce mutfağın içerisinde aynştınlabilecek. Bunun yanı sıra mutfak yağlarının ayrıştınlmasına yönelik de bir tasarım bulunuyor. Yağlar için özel sistem Kanalizasyon sisteminin tıkanmasına yol açan ve çevreye zarar veren bu yağlar, mutfağın lavabosunda bulunan ufak bir sistem sayesinde aynştınlabilecek. Çevreye duyarlı yaşam modelini desteklemek amacıyla hazırlanan bu proje kapsamında özellikle ev hanımları mutfak yağlarını lavobo yerine özel tasarlanmış bir bölüme boşaltacak. Meyveler dalından Projenin dördüncü aşaması ise doğal yaşam ve rekrasyon alanı. Yaklaşık 900 dönümlük bu alanda geniş spor alanları, dinlenme tesisleri ve parklar yer alacak. Alanda türleri azalan hayvanlar ve meyveler yer alacak. Burada vatandaşlar gezerken çevrede yer alan meyveleri ağaçlardan kopanp yiyebilecekler. Burada yaşayacak öğrenciler de bu alanlardan faydalanabilecekler. Deneylerini ya da ödevlerini bu doğal alanları kullanarak yapabilecekler. Proje Mogan'a bağlanıyor Projenin beşinci aşaması ise Mogan Ekoloji Parkı ve Rekrasyon Alam. Mogan Gölü'nün etrafında yer alacak bu alan Mogan Bölgesi'nin de yaşam alanım ferahlatacak. Bu alanda üvez, badem, Ankara armudu, muşmula, alıç gibi bir çok yiyeceği görebileceğiz. Nesli tükenmiş kuş türlerinin sesleriyle alanda gezerek farklı bir gün geçirilebilecek. Mogan'da göl gezintisi Bu aşama projeyi Mogan Gölü'ne bağlıyor. Bu kapsamda Moğan Gölü'nden bineceğiniz ufak bir sandalla, oluşturulacak bu kentte karayolu haricinde de farklı bir gezi yapabileceksiniz. 2023'de tamamen bitmesi planlanan proje kapsamında Ankara'yı gökyüzünden farklı göreceksiniz. Kaynak: Gizem Karakış / Milliyet |
||
|
||
Etiketler: |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.