|
||
Bu ilçe de Başkan olmak zor, ondan daha zoru STK temsilcisi olmak, en zoruda Gazeteci olmak | ||
Buradan, Gölbaşı’nda belediye başkanlığı yapanların “ İlçe de bugün kalan hangi eserleri var?” diye halkımıza sorsak, çok fazla bir şey sayabileceklerini sanmıyorum...Belediye Başkanı olanlardan biri yapıyor, diğeri yıkıyor...Biri gelenekselleştirmenin çabasında, diğeri yok sayıyor...Hiçbir yönetici ilçe deki STK ları yanına almadan başarılı olamaz... | ||
Bayram Türkmez Haberi | ||
Buradan, Gölbaşı’nda belediye başkanlığı yapanların “ İlçe de bugün kalan hangi eserleri var?” diye halkımıza sorsak, çok fazla bir şey sayabileceklerini sanmıyorum
Kalan pek eser/proje olmuyor. Her başkan dönemine ait köklü projelerden biriki tane aklımızda kalanları sayabiliriz. Başkanlardan Mümtaz Sarıtaş döneminden kalan Sanayi Sitesi, Erdal Eren döneminden kalan Açık ve Kapalı alan Spor Salonu, Karşıyaka ve Seğmenler Mah. Kapalı Pazar yerleri, (Bu Pazar yerlerinin ikisi de kışın kar yağışından dolayı ağırlığı çekemeyince çöktü, yeniden yapıldı.) Dr. Cevdet Kara’dan kalan Konya Yolu kıyısı tuvalet, Mogan Gölü Kıyı yürüyüş vs. yolu, Abdulnasır Haşlak döneminden kalan ilçe merkezinde kültür merkezleri, Yakup Odabaşı döneminden kalan Dış Mahallelerde Kültür Merkezleri ve merkezde yüzme havuzu, Fatih Duruay döneminden kalan hükümet destekli projelerin başlaması Mogan Gölü temizliği, Konya Yolu altgeçit, Kalkınma Ajansı Destekli İlçenin Zaanatçılarının birarada bulunacağı Sanat Sokağı, Ve bunların yanısıra tüm belediye başkanlarının ortak çalışmalarından parklar, sosyal donatılar var. Sosyal donatılarda en fazla çalışmalar yapan Abdulnasır Haşlak, Yakup Odabaşı ve Fatih Duruay oldu. Dr. Cevdet Kara’da sosyal donatıların altyapıları konusunda çalıştı. Mesela, bugün kü Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nin yerini Dr.Cevdet Kara almıştı. Gölbaşı Belediyesi’ne yeniden geçen Moganpark Düğün Salonu yine Dr.Cevdet Kara zamanında Gölbaşı Belediyesi’nin uhdesinde kalacaktı ancak Haşlak döneminde Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Onlarda, bir işletmeye kiraya verdi. Gırışımler sonucu geçen yılda tekrar Gölbaşı Belediyesi uhdesine verildi. Kiracının sözleşmesi bitince kullanım hakkı da Gölbaşı’nın olacak. Dr.Cevdet Kara döneminde Moganpark temeli Büyükşehir Belediyesi tarafından atıldı. Belediye binası yapıldı, Petrol Ofisi tesisleri yine Gölbaşı Belediyesi’ne kazandırıldı. (Sahi burası şimdi ne durumda acaba bilen var mı atıl durumda mı! Burayı, Başkan Yakup Odabaşı döneminde yine dönemin MHP İlçe Başkanı olan şu anda iyi parti li Mahmut Aksoy işletiyordu. Sonra sıkıntılı bir süreçle burasını bıraktı. Yine bir ara bugün kü Manzara Kafe’yi de işletmişti.
Neyise, bunlar uzun yazılacak ayrı konular.
Diyeceğim o ki, her belediye başkanının çalışması var ancak geriye kalanlara bakmak lazım.
Geriye kalanları da bizim gibi yazar çizerler böyle anlatma fırsatı buluyor.
Artık aklımızda ne kaldıysa…
Hatıralarını yazan belediye başkanlarından sadece ilçenin kurucu başkanı Bekir Gönenç oldu. Mekanı cennet olsun, Tam bir hizmet adamı, 1965 yılında yokluklardan bir ilçe kurulmasının altyapısını oluşturmuş.
BİRDE YAPILIP YIKILANLAR VAR…
Gölbaşı’nın ve yöneticilerin en büyük eksikliği kurumsal sosyal projelere imza atamamaları olup, bir önceki dönem belediye başkanının yaptığı çalışmayı bir sonraki belediye başkanı yapmama lüksüne sahip. Bunu en fazla Gölbaşı Şenliği için gördük. Gölbaşı’nın değerlerini tanıtmak ve anlatmak için oluşturulan Gölbaşı Göller, Andezit ve Sevgi Çiçeği Şenliği’ni Başkan Haşlak yaptı. İlk 3 yıl güzel de yaptı. İlçe kaynaklarıyla birlikte sonraki yıllar dışarıdan paket programlarla havayı bozdu. Daha sonra Başkan Yakup Odabaşı dönemi’nde birkaç yıl ilçenin değerleriyle birlikte güzel organizasyonlar yapıldı. O dönem bizlerinde çok katkısı olmuştu bu tür etkinliklere, desteklemiştik. www.golbasisenligi.com
Fatih Duruay Belediye Başkanı oldu. İlk seçildiğinde bayağı hevesliydi yapmaya, bir de toplantı yapıp görüş filan aldı ancak ne olduysa bir türlü şenlik/festival gerçekleşmedi. İlçenin değerlerinin tanıtımı üzerine oluşturulan uluslararası boyutu da olan Gölbaşı Göller, Andezit ve Sevgi Çiçeği Şenliği Başkan Fatih Duruay döneminde yapılmadı. Oysa, bu ilçenin kurumsal bir sosyal projesiydi. Hangi maksatla olmadı bilmiyorum ancak gelenekselleşmeye, kurumsallaşmaya zarar verdi.
Ben bunu, Başkan Fatih Duruay’ın iyi niyetini sömüren yanıbaşındaki birkaç çengeltakan’a bağladım. Ancak, ne olursa olsun sonucunda Başkan Fatih Duruay ise sorumlu o idi…
Ramazan Şimşek Başkan döneminde yapılacak. Başkan Şimşek’in açıklaması öyle. Ancak, ,çalışmaların şimdiden başlaması lazım birde boş boş insanlarla, bu alanda düşüncesi, projesi olmayan dernek yöneticilerinin biraraya getirilmesiyle olacak işler değil bunlar.
Başkan, Şimşek, ilçenin yerel değerlerinden yararlanarak bu şenlikleri gerçekleştirirse başarılı olur, yok dışarıdan paket programlar getirerek, kendi değerlerinin seyirci kalmasını sağlarsa Yakup Odabaşı Başkan dönemindeki etkinlikleri çok ararız.
Kurumsallıktan girdik, şenlikten çıktık ancak kurumsallaşma deyince de sadece Göller, Andezit ve Sevgi Çiçeği tanıtımı için yapılan etkinlikler aklımıza gelmesin, her alanda kurumsallaşmak lazım.
Kalıcı projeler üretmek lazım. İlla ki sosyal açılımlar için değil, donatılar içinde öyle.
Başkan Abdulnasır Haşlak döneminde Caddelerin orta refujlarında su havuzları yapıldı. Bu fıskıyeli su havuzları Başkan Fatih Duruay döneminde yıkılıp, yeniden yapıldı. Ya 3 ya da 4 adet ti…Sorun neydi bilmiyorum ama bir sorun olmuş belli ki yıkıldı, yeniden yapıldı.
Başkan Fatin Duruay döneminde açılışı yapılan Eymir de yapılan kültür merkezi, hem de Bahçelievler Mahallesi’nde kadınlara yönelik yapılan kapalı yüzme havuzu yine bakımda…Niye böyle oluyor.
Eser bırakmak lazım belki de yüzyıl kalacak, ,mümkünse daha fazla ama bizim başkanların eserleri çok fazla kalmıyor. Kendileri yıkmıyorsa, ya teknik hatadan ya da başka bir davadan yıkıp yenisini yapıyorlar.
Bunun bir örneğini de Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde gördük. Daha önceki küçük yapıldığı gerekçesiyle yıkıldı, yeniden yapıldı.
STK’LARLA ÇALIŞMAYAN YÖNETİCİLER BAŞARILI OLAMAZ
Şimdi şu sorunun cevabını hep birlikte arayalım.
Sosyal Sorumluluk Projeleri, Sosyal Açılım Projeleri…nedir?
Yukarıda yazmış olduğumuz belediye başkanlarının çalışmalarının çoğu sosyal sorumluluk projeleri kapsamına girer, parklar, kültür merkezleri, yüzme havuzları vb. donatılar…Ancak, sosyal açılım projeleri olmadan bu yapılan donatılarının cazibesi olmaz. Park yapıyorsun ancak parka insanlar gelmiyorsa, Kültür Merkezi yapıyorsun ancak burayı insanlar kullanamıyorsa bir eksiklik var demektir.
Bakın, ilçemizde hakkını vererek faaliyet gösteren kaç tane STK var? Diye sorsam buna ne cevap verirsiniz…Bana göre birelin parmak sayısını da geçmez. İyi de neden öyle oluyor, sıkıntı nerede!Gölbaşı’nda üye aidatlarıyla ayakta duran odaları saymazsanız kurumsallaşan doğru dürüst STK yok. En köklü STK GÖL-DER di. Maalesef onun şimdi tabelası bile yok. Yazık ediyorlar.
Gölbaşı’nda güçlü STK lara ihtiyaç var. Belediye ve Kaymakamlık yönetimlerinde halkla bütünleşmenin yolu STK lardan geçiyor. Adına bunun demokrasinin gereği de diyoruz…Yalnız, menfaatçi, çıkarcı STK lar yüzünden maalesef birçok yönetici STK lara da inanmıyor. İlçemizde siyasetçiler zaten her zaman STK ların güçlenmesini hiç istememişlerdir.
Bizler 30 yıl yerel gazetecilik yaptıysak, 20 yılı da STK larda geçti. Bunun en az 15 yıl GÖL-DER de geçti. Gerçekten ilçeye çok güzel hizmetler üretti ve hizmet yapılmasını sağladı. Başkentte bile saygın bir dernek haline gelmişti. Ancak, son yıllarda siyasete kurban gitmiyorsa bir sıkıntı var! Çözmek lazım.
Sosyal açılım projelerini gerçekleştirmenin bir ayağı STK lardır.
İlçemizdeki hemşehri derneklerinin seçimden seçime çıkan ya da bazen kahvaltılarda buluşan toplantılarını da tasvip etmiyorum. Hemşehri derneklerinden hangisi Gölbaşı için, ya da hepsi bir olarak 1 tane proje, proje taslağı, Etkinlik ...üretmiştir. Yok. Bunları aşmak için dernek yöneticilerinin sık sık hemşehrileriyle biraraya gelmesi, onların sorunlarına, dertlerine eğilmesi, kendi ilinin, ilçesinin değerlerini de burada tanıtması, anlatması, buranın değerlerini de katması ile birlikte kaynaşma, dayanışma olan asli amacına ulaşmış olacak.
Selam ve Saygılarımla Bayram Türkmez 09 Kasım 2019 |
||
|
||
Etiketler: Bu, ilçe, de, Başkan, olmak, zor,, ondan, daha, zoru, STK, temsilcisi, olmak,, en, zoruda, Gazeteci, olmak, |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.