Türkçe’ye hassasiyeti olan insanlar farkındalar ki alfabeye (w,x,q) harflerinin sokmak için kimi zaman kişisel, kimi zaman kurumsal bir çaba sarfediliyor. İçerisinde Türkçe harflerin olduğu kelimeler yerine illaki (W,X,Q) olanı kullanmak zorundamıyız...
Ancak, nedendir, ne içindir onu kimse bir türlü anlatamıyor…Özellikle ilköğretim ya da ortaöğretim okullarında, birçok kamu kurumunda gördüğümüz adına artık bizlerinde ne diyeceğini şaşırdığı, Türk Dil Kurumu’nun aciz kaldığı tuvalet kelimesinin karşılığı olan WC çocuklarımızdaki kimliğindeki yozlaşmanında başlangıcını oluşturuyor.
Alfabeyi öğrenen ilköğretim öğrencisi, uygulama da alfabede olmayan wc yi görünce nasıl bir kimliğe bürünüyor onu da uzmanların görüşlerine bırakalım.
Son zamanlarda bir moda türedi. İlk önce Facebook sosyal paylaşım sistesi hayli gündem teşkil etti. Sonra birden bire twittter çılgınlığı ortaya çıktı.
Öncelikle; internetteki böyle sosyal paylaşım sitelerinin olması, insanların birbirine kolay yönden ulaşması ve kendilerini ifade etmesi günümüzde bilgi çağında çok önemli bir gelişmedir. Bunu belirtmek isterim.
Sıkıntı ise, Türkçe isimi olan bir sosyal paylaşım sitesinin neden olmadığıdır? Varsa da neden desteklenmediğidir?
Bakın bu twitter çıktı çıkalı tüm partilerin genel başkanları dahil olmak üzere, Cumhurbaşkanı, Büyükşehir Belediye Başkanlarının çoğu yani üst düzey yöneticiler sanki destekler mahiyette özel açıklamalarını ve görüşlerini buradan yaparak, twıtter’i kullanmayı hem teşvik ediyorlar, hem de sosyal paylaşım adına halka ulaşmaya çalışıyorlar. Bir yerde, internet başta olmak üzere diğer alanlarda kullanılan Türkçe isimlerin 2. plana atılmasına seyirci kalıyorlar!
Türkçe alfabesinde olmayan, hatta bazı etnik kültürlerin alfabeye girmesini istediği (W,X;Q) harfelerini en başta siyasi partilerin genel başkanları, cumhurbaşkanı ve başta Melih Gökçek olmak üzere birçok yönetici neden destekliyor! Neden Türkçe isimli bir sosyal paylaşım sitesini teşvik ettirmiyorlar! Eğer ki yoksa kurdurup, Paylaşımı sağlayamıyorlar..Bizler, bu yabancı hayranlığından bir türlü kurtulamayacak mıyız!!
Bu ilginç geliyor bana, neden Türk kimliğini çağrıştıran, övüştüren, gündemde tutan bilgi çağını hatırlatan bir sosyal paylaşım sitesini gündemlerine almıyorlar!
Ve özellikle Türkçe alfabede olmayan ancak sosyal paylaşım sitesinin içerisinde olan (W) harfinin olduğu twıtter’i gündemlerine alıyorlar?
Bu sorunun cevabı nedir bilemiyorum ancak, yapılan Türk Milleti’nin hedeflerine ve beklentilerine ters düşmüyor mu?
Üstelik, geçen ay ulusal basında da okumuştuk, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde kayıtlı kimlikler çok rahatlıkla başkaları tarafından elde ediliyor ya da başkaları tarafından kayıtlı olanların kişilik ve toplumsalprofilleri çıkarılabiliyor…
Bu twıtter içinde geçerli mi bilmiyorum ancak ben olayı Türkçe kültürü açısından ele aldım.
Ve soruyorum bu twıtter’i destekleyenlere ve paylaşım da bulunanlar Türkçe alfabede olmayan (w) harfi de olmak üzere diğer harfleri alfabeye sokulması için insanlarımız alıştırılyor mu! Yabancılık çekmemesi için şimdiden mi uygulanmaya sokulmak isteniyor! Siz yöneticilerin en baştaTürkçe'ye uygun şekilde davranması gerekmiyor mu! Türkçe'yi teşvik edip, desteklemeniz gerekmiyor mu!
Bu twıtter isminin, Türk Kültürüne ve Milletine katkısı ne olacaktır! Bunların sosyolojik, kültürel ve bilimsel açıklamaları varmı dır?
Türk Milleti'nin geleceğine, milletleşme sürecine nasıl bir katkı sağlıyor! |