Gölbaşı Belediyesi 46.Kuruluş Yıldönümü kutlama programında konuşan Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, “Bundan sonra, biz susacağız projeler konuşacak” diyerek Gölbaşı’nda uygulanacak projeleri sıraladı. Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, 2 yıldan beri neler yaptıklarını anlatarak, birçok projenin hazır olduğunu, bazı projelerin ise hazırlanmakta olduğunu belirtti.
Gölbaşı Belediyesi’nin 46.Kuruluş Yıldönümü kutlamalarına Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, MHP Milletvekili Tuğrul Türkeş, MYK Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, TBMM Eski Başkanı Ömer İzgi, Gölbaşı’nda Teşkilat İlçe Başkanları, Sivil Toplum Örgüt Temsilcileri, Belediye Meclis Üyeleri ile yaklaşık1500vatandaş katıldı. Gölbaşı Cumhuriyet Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kutlama şölenine Aşık Sefai, Peçenekli Süleyman ve Nefes Nefese Anadolu Gurubu, Seymen Ekibi katılımcılara çoşkulu bir geceyaşattı.
Yapılacak projeleri anlatan Yakup Odabaşı, “ Yaşayan Köyler, Konut Dışı Kırsal Çalışma Alanları Projesi, Gölbaşı Çevresi Değişim Projesi, Turizm Geliştirme Projesi, Muhtarlık ve Köy Odası Projesi, Toki Konutları Pazar Alanı, GölKart Projesi, Tarıma Dayalı Sanayi Projesi, Tekstilciler Projesi, Dogal Yaşam Alanları Projesi, Fuarpark Projesi, Kanal Park Projesi, Oğulbey Sanayi Projesi, Nostaljik Gezi Tekneleri Projesi gibi birçok projelerin olduğunu, bu projelerden bazılarının uygulamaya hazır olduğunu, bazılarının ise tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.
Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı yapmış olduğu konuşmada şunları söyledi.
“Gölbaşı Belediyesi olarak belediye sınırları içerisinde bağlı bulunan mahallelerimizin imar çalışmalarına büyük hız ve önem verilmiştir. Bu doğrultuda özellikle mahallelerimizde yapılan imar planı çalışmalarında “Yaşayan Köyler” projesi adını verdiğimiz proje ile yasal olarak köy statüsünden mahalle statüsüne geçen alanlarda, mülkiyet dokusu ve mevcut yapılaşmalar dikkate alınarak yeni bir planlama stratejisi geliştirilmiştir.
2009 yılı ve öncesinde ihale edilen Karaoğlan, Hacılar, Oğulbey, Yavrucak, Gerder, Gökçehöyük, Hacımuratlı, Çayırlı, Subaşı mahallelerinin yerleşik dokularında yapılan imar planlarına askı sürecinde köy halkı tarafından 50’ye yakın itiraz gelmiş, mevcutta kullanılan bahçeler, bahçe duvarları, kuyular başka şahısların mülkiyetine geçmiş, dolayısıyla uygulanması mümkün olmayan imar planları, sadece kağıt üzerinde kalmıştır. Hacımuratlı, Yavrucak ve Gerder mahalleleri başta olmak üzere tüm imar planlarında imar planı revizyonu yapılması kaçınılmaz hale gelmiştir. 2009 yılında imar planı onaylanan Çayırlı ve Subaşı mahallelerinin ise imar planları ikinci kez askıya çıkarılmış, yine 15 adet itirazda bulunulmuştur. Demek oluyor ki vatandaşların taleplerini bu sistemle çözülemez. Aile yadigarı taşınmazların, başkaları tarafından kullanılmasını veya terk etmelerini gerektiren bu sisteme ancak belediyemizce hazırlanan “Yaşayan Köyler” projesi çözüm üretmektedir.
“yaşayan köyler projesi” uygulanan imar planlarına yok denecek kadar itirazda bulunulmuştur. Bu itirazların bu kadar az olmasının sebebi; Mülkiyet sınırlarının aynen korunması, İmar kesintisinin yerleşik alanda uygulanmaması, 100 m²’lik parselde dahi yapı yapabilme olanağının sunulmasıdır.
Bu amaçla özellikle yeni yapılacak yapıların dış cephelerinde cephe, çatı, sıva, boya, çıkma vs. özelliklerin Geleneksel Ankara evi mimarisi ile uyumlu olması esas olacaktır.
Ayrıca Gölbaşı’na özgü “Andezit Taşı” ile dış cephelerde özgün Gölbaşı evi dokusu ortaya çıkacaktır. Bu anlamda Gölbaşı Belediyesi tarafından “6 Tip Mimari Proje” hazırlanmıştır. Vatandaşlar bu projelerden, parsel büyüklüklerine göre en uygun olan projeyi hiçbir masraf ödemeden seçebileceklerdir.
2009 yılından önce uygulanan imar planı sistemi uygulanmış olsa idi; 500 m²’den küçük parsel oluşturulamayacaktı ya da hisseli parsel olacaktı.
Bu projelerde önemli bir açılım da olarak köyde yaşayan halkın geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik tesislerin yer alabildiği, dolayısıyla yeni iş imkânları sunacak olan “Konut Dışı Kırsal Çalışma Alanları”dır. Vatandaşlarımız artık ürettiği sütü, yetiştirdiği besiyi satabileceği tesislere kavuşacaktır.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı’nca onaylanan “Yaşayan Köyler Projesi” imar planları büyük beğeni kazanmış, hatta Ankara’nın tüm ilçelerinde uygulanması gereken bir örnek bir proje olarak övgü kazanmıştır.
2009 yılında hazırlıkları tamamlanan imar planları, 2010 yılında her mahalleye gidilerek vatandaşlara yerinde anlatılarak sorunlara çözüm aranmıştır.
Gölbaşı’nın markalaşmasını sağlamak amacıyla 2010 yılında Gölbaşi Çevresi Değişim Projesi’nin çalışmalarına başladık.
Projede, yerel halkın ve bölgenin coğrafi, kültürel, geleneksel özelliklerine dayanan özellikle otantik giysilerden otantik yiyecek ve içeceklere ve geleneksel yaşama kadar ürünler sunulmaktadır.
Geleneksel pansiyon ve apart evler, eski evler, geleneksel otel ve çiftlik evleri, Yerel sanatlarla ilgili faaliyetler ve tarım endüstrileri, Halı dokumacılığı, Meyve-sebze yetiştiriciliği, Arıcılık, At yetiştiriciliği ve Atlı doğa yürüyüşleri, Balık yetiştiriciliği ve sportif balık avcılığı, Hobi arazilerinde çiçek yetiştiriciliği, Şifalı bitkilerin üretimi ve işlenmesi, Doğal yaşam parkları, Özel veya kamuya ait kültürel mirası simgeleyen binaların kırsal turizm amacıyla yenilenmesi, Kamp alanları, parklar ve dinlenme alanlarının inşası, yeniden düzenlenmesi ve modernize edilmesi, Binicilik, dağ bisikleti gibi hobiler için alanlar ve bunlarla ilgili spor tesislerinin inşası, Üretici Pazarları, Kırsal turizm tanıtım faaliyetleri ve çok amaçlı kırsal turizm merkezlerinin oluşturulması.
Köylerde turizmi canlandıracağız..
“Yavrucak, Hacımuratlı, Velihimmetli, Hallaçlı, Koparan, Tulumtaş ve Ballıkpınar Mahalleleri olmak üzere 7 mahallede Gölbaşı’nın toplam alanının %12’ü kadar olan alanda, yerel halkın, yaşadığı ortamı turizme açarak gelir elde etmesi amacıyla, çalışmalar devam etmekte olup, Master plan hazırlanmaktadır. “
“2009 ve 2010 yıllarında 123 km. yol açılmış, 424.000 m3 stabilize serilmiş, bu da toplam 225 adet stadyum büyüklüğünde bir alana denk gelmektedir. Yine 27 km.lik yola asfalt dökülmüş ve 40.000 m2 kaldırım yapılmıştır. Gölbaşı merkezde kaldırım yapılmayan sokak kalmayacak ve köy iken mahalle olan alanlarımızda kaldırım çalışmalarımız devam edecek. Eskiyen ve ekonomik ömrünü tamamlamış araç ve iş makinesi parkını yenilemek ve gölbaşımıza daha iyi hizmet vermek amacıyla toplam 26 adet araç ve iş makinesi alınmıştır.
Yemyeşil bir Gölbaşı sloganını kendimize hedef belirleyerek çıktığımız bu yolda toplam 18.000 adet ağaç dikerek emin adımlarla yürümüş bulunuyoruz. Ayrıca toplam 9 adet dinlenme ve çocuk parkı, 14 dönüm alanda piknik alanı yaptık. Kentlerdeki ortalama kişi başı yeşil alan miktarı 10 m2 olduğu düşünülürse, ilave yapılan çalışmalarla beraber bu miktar 20 m2 olarak 2 katına çıkarılmıştır. Minik yavrularımız için parklarımıza 8 adet yepyeni oyun grubu koyduk. Özellikle Gölbaşında bir ilk ve ama çok büyük bir ihtiyaç olan engelli çocuklarımız için de bir engelli oyun grubu kuruldu.
2010 yılında yapılan çalışmaları da anlatan Başkan Yakup Odabaşı şunları söyledi.
Turizm Enformasyon Bürosu’nu açtık. Engelli kardeşlerimize araç tahsisi ile evlerinden alınarak istedikleri yerlere gidebilmelerini sağladık. Alo Belediye Hattı’nı hizmete açtık. Uluslar arası Festival düzenledik. Mogan Çay Bahçesi’ni hizmete sunduk.
Şehir içindeki Konya yoluna cepheli binalarla cemal gürsel ve bankalar caddesinde bulunan toplam 107 binanın cehphe sağlıklaştırma ve
Sokak Cadde çalışmaları tamamlanmış olup; 2011 yılı içinde başlanacaktır.
İçinde bulunduğumuz kapalı spor salonun hemen yan tarafında yarı olimpik kapalı yüzme havuzu önümüzdeki günlerde temeli atılacaktır.
Bahçelievler mahallemizde 70 dönümlük arazimiz üzerinde ilköğretim öğrencilerinin doğayla iç içe ders görebilmeleri, kendi elleriyle yetiştirdikleri ürünleri topraktan kendi elleriyle toplayabilmeleri için Doğal Sınıf ve Bahçe Profesi’ne başladık.
Yine Bahçelievler mahallemizde 13 dönümlük bir alanda içerisinde yaşlılar kültür merkezi ve düğün salonunun bulunacağı Bahçeli Parkı Projemi’zin yapımına başlıyoruz.
Mogan gölünden başlayarak Osmanlı parkına kadar devam eden Kanal Projesi tamamlanmış olup; bu yıl içinde hizmete sunulacaktır.
Mogan gölü ile Konya yolu arasında başkentimize yeni bir fuar alanı kazandırmak amacıyla Fuarpark Projesi devam ediyor.
Muhtarlık ve Köy Odası Projeleri devam ediyor.
Örencik Toki alanı içerisinde yepyeni bir kapalı Pazar alanı ve spor kompleksi projesi tamamlanmış olup önümüzdeki günlerde yapımına başlayacağız.
Gölbaşılı hemşerilerimizin alışverişlerinde kullanmaları ve sosyal yardımlarımızdan faydalanmaları için Gölbaşılı Kartı olan Gölkart’ı hayata geçireceğiz.
Gölbaşılı hemşerilerimizin mogan gölünden daha fazla faydalanabilmeleri amacıyla görsel bir şölene ev sahipliği yapacak olan 2 adet Nostaljik Gezi Teknesi alınması için çalışmalarımız son noktaya geldi.
Yine istihdamı artırmak amacıyla tarım ürünlerinin paketlenmesinden pazarlanmasına kadar olan Tarıma Dayalı Sanayi için yer seçimi tamamlanmış olup planlama çalışmalarımız hızla sürüyor.
Şehir içinde bulunan mevcut sanayi alanının daha modern bir alanda hizmet verebilmesi amacıyla yer seçimi tamamlanan Ogulbey Mahallesi Sanayi Alanı imar planı tamamlanmıştır.
Ankara’daki merdiven altı tekstil atölyelerinin üretimden pazarlamaya kadar olan kısmını Tekstilciler Sitesi Projesi olarak yer seçimi tamamlanmış olup planlama çalışmalarımız hızla devam ediyor. "dedi. |