EKMEK PARASI İÇİN…
Haber : Sinan Yumuşak
BAZI KİŞİLERŞİKAYET EDİNCE BÖYLE OLDU.. POLİSLER MÜDAHALE ETTİ VE DEMİR TOPLAYANLARI HAFRİYAT ALANINDAN UZAKLAŞTIRDILAR..
İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
Gölbaşı Belediyesi tarafından yıkımı gerçekleştirilenG.O.P. Mah. Avni Cihangir işhanının hafriyat atıklarından çıkan demirleri beton kırarak ortaya çıkaran aile“ekmek parası için Urfa’dan bunun için geldik.” dediler.
Çocuklarıyla birlikte Urfa’dan ve Gaziantep'ten gelerek inşaat döküntüleri arasında demir toplayanları gören vatandaşlarda, “Türkiye manzaraları bunlar” demekten kendilerini alamadılar.
Elinde balyoz ile beton kırıp demir çıkarmaya çalışan 4 çocuk annesi Fatma Tilkicieri “Urfa’dan bugün geldik. Bu iş için geldik.” diyerek yaşadığı sıkıntıları anlatması için başka bir söze gerek duymuyor. Kucağında emzirmekte olduğu çocuğun ağlamasını kestikten sonra tekrar eline balyozu alarak demir çıkarmak için beton kırmaya başlıyor..
Bir başkası oradan çıplak ayağını göstererek, “ayakkabım yok” diyor, henüz 7 ile 10 yaşlarında olan çocuklar ise ne yapıyorsunuz? diye sorduğumuzda öğretilmiş gibi “ekmek parası için” diyor.
Yaşadıkları şehirlerden getirdikleri eski model otomobillerinin tavanına, içerisine ve bağajına beton yığınları arasından çıkardıkları çubuk demirleri doldurarak satmaya götüren ailenin bazı fertleri ise güneşin yakmasına da aldırmadan çalışmalarına devam ediyordu.
Bazı vatandaşlar trafiği aksattıkları gerekçesiyle polise şikayet edince polis müdahale ederek demir toplayanları hafriyat alanından uzaklaştırdı.
AVNİ CİHANGİR İŞHANI TARİH OLDU...
GÖLBAŞI NEREDEN, NEREYE....
Bayram Türkmez
Gölbaşı'nın ilk imalat sanayisine hitap eden ve bünyesinde birçok sanayi kolu işletmesini barındırdıktan sonra büyüyen firmaların terketmesiyle yerlerini marangöz atölyelerine bırakan Avni Cihangir isimli vatandaşın yaptırdığı işhanı tarih oldu. Tıpkı, 1970'li yıllarda kurulan Göl Petrol yanındaki "Göl Un Fabrikası" binası gibi ya da PTT yanında kurulan Un Fabrikası gibi işlevlerini bitirince birçok bürokrasi engeline rağmen yıkıldı.
Tıpkı, Çift Horoz Tuğla ve Kiremit Fabrikası gibi.. Gölbaşı'nın ilk fabrikası olan burası Haymana Yolu girişinde bulunuyordu..Hatta, buraya gelen caddenin adı da "Fabrika Caddesi'ydi" ancak, cadde ismiyle birlikte fabrika da yok oldu. Tabiki Cadde ismi değişmesiyle bir tarih bağıda yok edilmiş oldu.
Bu ve buna benzer Güriş-Gülermak gibi birçok fabrika ve işhanı Gölbaşı'nın temelini oluşturmuş, istihdamı sağlamış ve göçleri başlatarak nüfus yoğunluğunu artırarak yerleşik düzene geçilmesini sağlamıştır.
Bugün de Urfa'dan, Gaziantep'tenekmek parası için Gölbaşı'na geldiler, birkaç gün burada duracak, çalışacak ve çevreyi tanıyacak..Belki, yeni iş imkanlarıyla karşılaşacaklar, belki yeni şeyler görüp, tanıyıp, öğrenecekler ve Gölbaşı'ndan payına düşecekleri alacaklar.
|