Liseliler Eğitimin İşlevini Sorguluyor
Haymana Nuri Bektaş Anadolu Lisesi öğrencileri yeni yıla etkinlikle başlıyor.
Felsefe Kulübü’nün, Eleştirel Pedagoji dergisiyle işbirliği yaparak düzenlediği, dünden bugüne “Eğitimin İşlevi” üst başlığını taşıyan, “Neden eğitiliyoruz? Niçin Eğitiliyoruz? Nasıl Eğitiliyoruz?” sorularını kapsayan etkinlik, 4 Ocak 2013 tarihinde, okulunkonferans salonunda gerçekleştirilecek.
Etkinliğin Katılımcıları
“Eğitimin İşlevi”ni ve anlamını sorgulamaya dönük etkinliğe, Eleştirel Pedagoji dergisi sahibi ve Talim Terbiye Kurulu’ndan emekli eğitim uzmanı Ünal ÖZMEN, Eleştirel Pedagoji dergisi genel yayın yönetmeni Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İNAL ve Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Sevgi SEZER katılacak.
Dünden bugüne “Eğitimin İşlevi” konulu etkinliği düzenleyen Felsefe Kulübü’nün danışman öğretmenlerinden Atalay Girgin, “öğrencilerin özne / nesnesi oldukları eğitimin işlevini bilmelerinin, sorup sorgulamalarının önemli olduğunu” belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: Sokrates’in “Sorgulanmayan hayat yaşanmaya değmez” sözü herkese rehber olmalı. Öncelikle de öğrencilere, öğretmenlere, velilere. Eğitimin hedefi olan, eğitilen, eğitim almak için çabalayan gençler de eğitimin işlevini sormalı, sorgulamalı. Neden eğitildiklerini, niçin ve nasıl eğitildiklerini kavramalı. Nazım Hikmet’in dediği gibi, “Derya içre olup da deryayı bilmeyen balıklar” misali yaşamamalı. Eğitim de insanlara, kendilerinden başlayarak, içerisinde yaşadıkları toplumsal gerçekliği, dünya-evrensel boyutta bütünsel anlamda sorgulama bilinci kazandırmalı. Çok yönlü ve çok boyutlu düşünme ve değerlendirmeye yöneltmeli. Bunu başaramayan, bunu hedeflemeyen bir eğitim, kalıplaşmış bir takım bilgileri, “doğru” diye öğrencilerin zihnine doldurmaktan, onları bir “küp”e dönüştürmekten öte geçemez. Öğrenciler de böylesi bir eğitimin asla öznesi olamaz.
Felsefeyle Bakmanın Önemi
Okulun vizyonu doğrultusunda hareket ettiklerini, Felsefe Kulübü’nce düzenlenen etkinlikle de öğrencilerin sözde değil gerçek anlamda eğitimin öznesine dönüşmesini hedeflediklerini dile getirenGirgin,“Eğitimin işlevi ve içeriği, öğrenciyi, yaşadığı gerçeklikle bağlar kurmaya ve onu anlayıp sorgulamaya yöneltmeli ve bu ilişki temelinde hayata hazırlamalıdır. Hem kendi hayatına hem de toplumsal gerçekliğe felsefeyle bakmanın önemi ve değerini kavratmalıdır. Bu anlamda, dünden bugüne eğitimin değişen işlevini felsefeyle sorgulamak ve değerlendirmek, öğrencilerin, eğitimin öznesi olmanın önemini kavramaları açısından dabir kilometre taşıdır.” dedi. |