|
||
ASLINDA KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL! | ||
Gölbaşı’nda bugüne kadar kaç yerel gazete çıktı ve kaç tanesi kapandı? bilen var mı bilmiyorum ancak olsa bile yerel gazeteler kimseler umurunda olmadı! Ne özel ne de kamu adına ne bir arşiv düzeni ne de gazetelerle ilgili bir gelecek planlama yapıldı. | ||
Bayram Türkmez Haberi | ||
ASLINDA KİMSENİN UMURUNDA DEĞİL!
Gölbaşı’nda bugüne kadar kaç yerel gazete çıktı ve kaç tanesi kapandı? bilen var mı bilmiyorum ancak olsa bile yerel gazeteler kimseler umurunda olmadı! Sadece Gazete Sahipleri ve Emek verenler haricinde! Ne özel ne de kamu adına ne bir arşiv düzeni ne de gazetelerle ilgili bir gelecek planlama yapıldı.
Her gazete sahibi ve sorumlusu tamamen kendi imkanları ile matbaa gazetesini çıkarıp, yeri gelince de kendi elleriyle dağıttı. Bakın Gölbaşı’nda kaç gazete var oldu, kaçı kapatıldı. Matbaa gazeteleri olarak, Nuriye Atabey’in Bölge Haber isimli gazetesi vardı ancak ekonomik şartlara ve siyasi baskılara dayanamadı kapattı.
Rahmetli Rasim Atıcı’nın Ankara’dan Yeni Haber isimli gazetesi vardı, vefat edince kapandı
Metropol Haber isimli gazete vardı C.Eren Çelik, ekonomik şartlara dayanamadı ve kapandı
Matbaa gazetesi olarak çıkan, Gölbaşı Gündem Gazetesi vardı Son Gaste vardı, Gölbaşı Net Haber vardı, Süper Yeni Haber vardı, Gölbaşı Gazetesi vardı, Gölbaşı Net Haber vardı, Gazete Eymir vardı, Gölbaşı Taraf Gazetesi… benim atladığım başka var mı onu da siz tamamlayın!
Şimdi bu gazetelerin matbaa da baskıları yapılmıyor.
İnternet siteleri olarak gazetelerini güncel tutanlar var.
Temelinde ekonomik şartlara dayanamayan matbaa gazeteleri kapandı. Bir de vefat eden olursa onunla birlikte gazetesi de yok oluyor. Çünkü ekonomik nedenlerden dolayı kurumsallaşamamış ve çıkaracak başka kimse yok!
1990 lı yıllarda ilçemizde GÖL FM VE SES FM diye 2 ayrı radyo bile vardı.
Bir de ilçemizdeki faaliyetlerden bazı görüntülerin (1994 siyasilerinin açık oturumları vs. içeren) arşivlerinin bulunduğu www.ankaragolbasitv.web.tv var.
Ancak basın organları da kişilerin kendi çabalarıyla ya var oluyor ya da yok oluyor.
Nitekim, radyolar RTÜK kurulduktan sonra kapatıldı. İlçenin önde gelenleri ya da kamu yöneticileri bu radyoların yaşatılması için çaba sarfedelim demedi!
İlçemize kurumsal bölgesel televizyon bile olabilirdi ancak ne zenginlerinin, ne siyasetçilerinin, ne de belediye başkanlarının böyle bir derdi olmadı.
Bu kadar matbaa gazetesi geldi geçti.
Yerel yöneticilerin, yerel gazetelerle ilgili hiçbir zaman bir projesi olmadı. Hep kendilerinin kısıtlı imkanlarıyla bugünlere geldi.
O kadar gazete gelip geçti, ilçemizle ilgili o kadar haberler, yorumlar yapıldı geçmişe yönelik kimde ne kaldı! belli değil.
Gazete sahipleri ve Sorumluları olarak matbaada basılan gazete sayılarından 2 adetini ilk önce o dönem Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne biz, matbaacılar ise Cumhuriyet Savcılıklarına gönderirdi. Ancak, zaman içerisinde gördük ki, o dönemin Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün (Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı) de doğru düzgün bir arşivi de! yok.
Zira, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, sürekli/sarı basın kartı almak isteyenler için mesleki çalışma belgelerini yine gazetecilerin kendilerinden istiyor. Oysa, düzenli bir arşiv olsa kendi kurumunda var olan bilgi ve belgeleri kullanarak gereğini yapabilir.
/// /// ///
Yerel gazetelerin ekonomik sıkıntıları diyorum ya, gazetecilik mesleği ekonomik temellere oturtuluyor ve en az 10 yıl SGK primi ödemediyseniz isterseniz 40 yıl kesintisiz gazetecilik yapın Sürekli/Sarı Basın Kartı alamıyorsunuz. Yani, fikir mesleği olan gazetecilik sermaye ye bir yerde kurban ediliyor. Basın ilan kurumundan ilan alabilmeniz için 2 yıl kesintisiz günlük ve bünyesinde en az 10 sarı kartlı muhabir şart koşuluyor! Maliyetini hesaplasan eski parayla trilyonlar lazım!
İlçemizde bugüne kadar çıkan gazetelerin sahipleri, sorumluları ya da hele ki muhabirlerinin yüzde 90 sigortasız ya da basın sigortasından SGK lı değil. Bunun temelinde yine ekonomik sıkıntılar var. Ekonomik sıkıntılar yüzünden bizler bile 15 yıla yakın Sigorta Primi yatıramadık ancak gecemizi gündüzümüze katıp yerel gazetecilik yaptık. Şimdi, burada verilen emekler SGK primi yatırılmadığı için Sarı Basın Kartı yönetliğine göre yok sayılıyor.
Oysa yaptığımız haber, çıkardığımız gazete arşivi boyumuz kadar. Bu yönetmelikte SGK şartı kaldırılıp, yine her yıl için mesleki çalışma belgeleri (gazete küpürleri) istenilmesi bir adaletsizliği de ortadan kaldıracaktır.
Neyise, biz yine kendi konumuza dönelim. İlçemizdeki yerel gazetelerin matbaa baskıları kapanınca bunların arşivi de yöneticisinde ya varsa var, aksi taktirde o da yok. Oysa ilçemizin hafızası olan bu gazetelerle ilgili bir proje oluşturmak gerekiyor.
Arkadaşımız Nuriye Atabey ile birara konuşurken bu arşiv konusunu da konuştuk.
Yerel yöneticilerin yerel gazeteleri arşivleme konusunda bir dijital arşiv çalışması yapmaları gerektiği belirttik. Özellikle Gölbaşı Halk Kütüphanesi’nde ilçenin köklü gazeteleri başta olmak üzere tüm gazetelerin dijital ortamda arşivlenmesi Gölbaşı hafızasınında gelecek kuşaklara aktarılması açısından faydası olacağı düşüncesini paylaştık.
Bir masal gibi, bir varmış bir yokmuş! misali olan yerel gazetelerin yine yerel yöneticiler tarafından arşivlemek için oluşturulacak belli kriterleri kapsamında bu konuyu gündemlerine alması yerel basının geleceğine de bir umut olabilir!.
Sevgi ve Saygılarımla Bayram Türkmez 29 Eylül 2020 |
||
|
||
Etiketler: ASLINDA, KİMSENİN, UMURUNDA, DEĞİL!, |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.