|
||
Böyle doktor ve yöneticiler olursa daha çok çağ atlarız... | ||
Bayram Türkmez Haberi | ||
![]() |
||
HERKESİ KENDİNDEN BİLİR, KENDİ GİBİ GÖRÜR... TANIDIK - TANIMADIK BİRİSİNİN ACISI OLSA ONUNLA AĞLAR; MEMLEKETİN SORUNU OLSA ONA ÜZÜLÜR… ÇİLEKEŞ, FEDAKAR İNSAN, BAŞTACIMIZ; BU BENİM ANNEM, ÇORUMLU SATI KADIN…derler mahalledeki yaşlılar... Annem, sağlık sorunları yaşarken, birde üstüne sağlık dağıtanlar sorun oluşturuyor...
Ayağa kalkabilen ancak yürümekte zorlanan Annem 86 yaşında ve ilaçlarla yaşamını devam ettiriyor. Şeker, Tansiyon, Guatr, Kemik Erimesi vs. gibi daha değişik hastalıkları da var. Bu hastalıkların çoğu raporlu olup, bu raporlar olunca eczaneden hangi ilaçlar bittiğine dair tarama yaptırıp, eksikleri gidip yazdırıyoruz.
Zaten, daha önce yakındığımız Evde Bakım Hizmeti veren Gölbaşı Hasvak Devlet Hastanesi ekiplerini ararsak 1 hemşire geliyor tansiyonu nu ölçüyor, nabzına bakıyor, kendini kötü hissettiğinde hastaneye götürüyoruz.
Evde bakım servisi, hizmeti başından sonuna kadar vermiyor. Haymana yolu kıyısında oluşturduğu servise 1 hemşire 1 sekreter 1 şoför ile stajerleri görevlendirmişler ancak sürekli takip eden bir doktor yok. Sorduğumuz zaman doktor var diyorlar ancak hiçbir zaman anneme gelen, yönlendiren doktorunu görmedik. Bu konu da şikayetlerimizde olmuştu.
Durum böyle olunca, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sağlık konusunda aile hekimliğini getirmiş, artık her mahalle sakininin bir hekimi vardı ve bu hekim hastalarını ziyaret etmekle, tedaviye yol göstermekle, ilaç yazmakla…vs. gibi birçok sorumlulukları var.
Madem, Anneminde bir aile hekimi var ise, bu hekim gelsin arasıra annemi ziyaret etsin, hastalıklarını kontrol etsin, yönlendirsin, ilaçlarını yazsın, raporlarını çıkarsın vs. Dolayısıyla, Ertuğrul Gazi Aile Sağlık Merkezi’nde ki doktor Nuray hanım’a annemi ziyaret etmesini de söylemiştim. Son olarak Aile hekimi olan Nuray hanıma annemin ilaçlarını yazdırmak istedik “Ben yazamam, hastayı getirmeniz lazım, onu görmem lazım…” dedi. Annem ilaçlarla ayakta duruyor ve en az 7-8 çeşit ilaç kullanıyor, hangi birisinde getirip götereceğiz, bir de bu doktorun ziyaret edip, ilaçlarını yazması görevidir.
86 yaşındaki okur yazarlığı olmayan, yürüme sorunu yaşayan annemi bu doktorun ayağına getireceğiz, bakacak ondan sonra da ilaç yazacakmış! Hani, bu ülke sağlıkta çağ atladıydı! diye düşündüm biran ve birde bu aile hekimlerinin hastaları ziyaret etme sorumluluğu olduğunu hatırladım. Bu konu da çok haberler yapmıştım. Kendisine annemi ziyaret etmesini söyledim, “4 bin hastam var, hangi birisini ziyaret edeyim” dedi, Ben de, “80 yaşını aşmış, böyle yürüme sorunu yaşayan kaç tane hastanız var” dedim.. Belki 10, belki 30 en fazla çok zor değil yani ihtiyacı olan bu hastaları ziyaret etmek ancak bakışı negatif olduğu için orasını hiç bahsetmiyor. “Bir de demez mi, isterseniz doktorunuzu değiştirebilirsiniz.”diye iyice canım sıkıldı ve kendisini şikayet edeceğimi söyledim.
Ve önce BİMER’e bir şikayet yazısı yazdım. Bu şikayetime bağlı olarak Gölbaşı Toplum Sağlığı Merkezi’ne gelen şikayet değerlendirilmiş ve aşağıdaki açıklamayı tarafıma gönderdiler. Şimdi, bu açıklamadan pek bir şey anlamadım. Bana yasaları ve mevzuatı yazmış göndermişler ancak bu doktor hanımın yaptıklarıyla ilgili bir açıklama yok. Bize, bizim de öğrendiğimiz yasaları anlatıyorlar ancak, bu aile hekimi ile ilgili nasıl bir işlem yapıldığı ya da yapılacağı, ya da görevini kötüye kullanmadığı, ihmal ettiği…vs. yönünde bir duruşu var ya da yok denilmemiş…
GÖLBAŞI TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ NEYİ ARAŞTIRIYOR, NE YAPIYOR! ŞİKAYETİME DAİR TARAFIMA AŞAĞIDAKİ AÇIKLAMAYI GÖNDERDİLER...
"21.07.2016 tarihli başvurunuz incelendi. Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde bahsedildiği üzere
Madde 4-g) Evde takibi zorunlu olan engelli, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini vermek Aile Hekiminin görevleri arasındadır.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları tarafından Evde Sağlık Hizmetlerinin Sunulmasına dair Yönetmelikte de belirtildiği üzere; Madde 16-(1) Kendisine başvuran yada yerinde veya gezici hizmet sunumu esnasında tespit ettiği evde sağlık hizmetine ihtiyacı olan hastayı koordinasyon merkezine bildirir.
(2) Birimler tarafından evde sağlık hizmet sunumu tamamlanan ve koordinasyon merkezi tarafından kendisine bildirim yapılan kayıtlı kişiyi , bildirimi takip eden beş iş günü içerisinde evinde ziyaret eder. Denilmektedir.
Bu. yukarıdaki yönetmelik yükümleri göz önünde bulundurularak eğer kişinin evde sağlık hizmeti alma talebi varsa bunun için koordinasyon merkezinin 4443833 numaralı telefonunu arayarak veya Aile Hekimliğine yazılı dilekçe vererek talepte bulunabilir.
Bununla birlikte Aile Hekiminin hastayı görmeden, muayene etmeden tanı ve teşhis koyabilmesi ve reçete yazması hukuki yükümlülükler göz önünde bulundurularak mümkün değildir, ayrıca gerek gördüğü hallerde hastayı sevk etme yetkisi vardır. Bilgilerinize.” denilmektedir. Ancak, 86 yaşındaki yürüme sorunu olan, tek başına hareket edemeyen bu yaşlı insanlar için aile hekimlerinin görevi nedir?, nasıl görecek, yanında birileriyle doktorun karşısına getirilerek nasıl bir muayene ye tabi tutulacak! Bu hem hastaya da eziyetten başka birşey değil…Halbuki bu aile hekiminin görevidir mahallesindeki hastaları ziyaret edecek, ihtiyaç duyduklarında gereğini yapıp, takip edeceklerdir… Bu Toplum Sağlığı Merkezi yöneticileri yazmış, evde sağlık hizmeti alma talebi varsa bunu koordinasyon merkezinin 4443833 nolu telefonu arayarak veya aile hekimliğine dilekçe vererek talepte bulunabilir.” diye. Ayrıca, okur yazarlığı olmayan bir hasta nasıl yazacak, hangi telefon numarasını nasıl arayacak… Ve halen, bu konuyla ilgili şikayetlerimiz olmasına rağmen, bu konuyla ilgili düşüncelerimizi aktarmamıza rağmen halen telefon etmesi lazım, dilekçe vermesi lazım diyen bir yönetici var ise, bu yönetici oturduğu makamı inanın hiç hak etmiyordur. İşte, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başında bu tür zihniyetli yöneticiler ve doktorlar olduktan sonra biz sağlık konusunda daha çok çağ atlayacağa benziyoruz ….
Not: Annemin bu yazıyı yazdığımdan, bu olayları yaşadığımdan hiç haberi yoktur.
Selam ve Saygılarımla 19 Ağustos 2016 Bayram Türkmez |
||
|
||
Etiketler: |
|
Bu modül kullanıcı tarafından yönetilir, ister kod girilir ister iframe ile içerik çekilir. Toplamda kullanıcı 5 modül ekleme hakkına sahiptir, bu modül dahil tüm sağdaki modüller manuel olarak sıralanabilir.