Ankara Baro Başkanı Prof. Metin Feyzioğlu MİT ile ilgili çıkacak TBMM'sindeki yasa ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e açık mektupla çağrıda bulunarak yazılı açıklama yaptı.
Yapılan açıklama da şöyle denildi..
"Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı,
Ankara Barosu bugüne kadar defalarca hukuk devletinin, demokrasinin ve yargı bağımsızlığının büyük tehdit altında olduğunu kamuoyuna duyurmuştur.
Maalesef uyarılarımızın doğru olduğu her gün yeni ve sarsıcı olaylarla ortaya çıkmaktadır. Sürecin geldiğimiz aşamasında yaşamak zorunda bırakıldığımız tablo şudur: Yürütme ve yargı organları arasında görülmemiş bir iktidar savaşı başlamıştır.
Bazı yargı mensupları günlük siyasetin içine girmiş, siyasi iktidarın bazı temsilcileri de davaların tarafı olduklarını adeta ilan etmişlerdir. Kişilerin geleceğe güven duyma, eleştirme, söz söyleme, örgütlenme, siyasi iktidara rağmen iş yapma, kısacası özgür yaşama hakları giderek ellerinden alınmaktadır.
Binlerce fedakar, namuslu, ahlaklı hakim ve savcı, sistemin siyasi iktidara bağımlı hale getirilmesi sonucunda töhmet altında bırakılmıştır. Yürütme organı, kişiye özel kanun tasarılarıyla, yargısal güce karşı pozisyon almaya çalışır hale gelmiştir. Özel görevli savcı ve mahkemeler, yasama, yürütme ve yargının üzerinde yeni ve denetimsiz bir güç olmuştur.
Türkiye Cumhuriyeti tarihinde olağan dönemlerde hiç görülmemiş sayıda avukat, gazeteci, akademisyen, milletvekili, öğrenci, sendikacı, asker ve polis gerekçesiz olarak uzun yıllardır tutukludur. Bütün bir toplum ağır bir baskı altında yaşadığını hissetmektedir.
Futboldan bazı derneklere ve vakıflara kadar geniş bir yelpazede yer alan ve siyasi iktidarı herhangi bir sebeple ilgilendiren davalarda dahi yargının tarafsızlığına güven kalmamıştır. Adalet mülkün temeli olmaktan çıkmıştır. Günü siyasi iktidar açısından kurtarmayı amaçlayan kişiye özel düzenlemeler çözüm değildir. Kuvvetler ayrılığı sağlanmalı, olağanüstü yargılama mercileri derhal kaldırılmalıdır.
Toplumda yargının bir öç aracı olarak kullanıldığı algısı, adil yargılanma hakkına, hukuk devletinin evrensel kurallarına, insan haklarına, düşünce özgürlüğüne koşulsuz saygı duyan uygulamalarla bir an önce giderilmelidir.
Çözüm, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesini ve dayanaklarını yeniden kucaklamak, kuvvetler ayrılığını yeniden tesis etmektir. Çözüm, Hukuk Devleti ve Demokrasiye dönmektir.
Bu konuda Zat-ı Âlilerinize tarihi bir görev düşmektedir. Atatürk’ün gösterdiği yolda özgürlük ve bağımsızlığa gönülden bağlı milyonlarca kişi bu görevin yerine getirilmesinde üzerine düşen desteği vermeye hazırdır. Saygılarımla arz ederim. "
Avukat Metin Feyzioğlu
Ankara Barosu Başkanı |