Dış politikaya önem verilmeden, iç politikadan konuşulur mu!
Bazı insanlar/oluşumlar için ülkenin dış politikası hiç önemli değil. Yeter ki, iç politika da istediklerini alsın! İstediği şekilde kanunlar çıksın! Oysa dış politik anlaşmalar iç politikayı direk etkiliyor! Neden daha büyük düşünemiyoruz ya da büyük is

Bazı insanlar/oluşumlar için ülkenin dış politikası hiç önemli değil. Yeter ki, iç politika da istediklerini alsın! İstediği şekilde kanunlar çıksın! Oysa dış politik anlaşmalar iç politikayı direk etkiliyor! Neden daha büyük düşünemiyoruz ya da büyük isteklerimizi dillendiremiyoruz?
Bu beklentiler genelde demokrasi adı altında karşımıza çıkıyor, kimi zaman kişisel hak ve özgürlükler kapsamında karşımıza çıkıyor. Kimi muhafazakar guruplarında fazla özgürlüğe karşı olarak talepleri oluyor. Aslında kağıt üzerinde insan merkezli her türlü kanun/yasa var...Bazen uygulayıcılardan kaynaklı sorunlar olurken bazılarının onarılması gerekiyor!
Haklı ya da haksız istekler sonucu oluşan bu tür taleplere özellikle seçim zamanı ilgi artıyor ve siyasi yöneticilerde bu ilgi karşısında kendine has duyarlılıklarını gösteriyor.
Sizlerde farketmişiniz ve ben de buradan hatırlatmak istiyorum.
Dış politika konusunda hiç ağzını açıpta beklentilerini söyleyen STK lar başta olmak üzere kaç gurup, kaç oluşum veya siyasi söylem var.
Herkes bir talepte bulunuyor ancak dış politikanın nasıl olması gerektiği konusunda bırakın cılız bir sesi, hiç ses yok! Dış politika bu kadar önemsiz mi? Ya da önemsiz gibi mi gösterilmek isteniyor?
Oysa ki, ülkemiz iç siyasetinden beklentimiz olan konular/sorunlar, her zaman kendi içimizde çözülebilecek olup, dış politika da yapılan hatalar/yanlışlar yumağı 50-100 yıl boyunca sancısı çekmekle kalmıyoruz, iç politikayı da yönlendirmelerine izin veriyoruz. Hatta, bazı kanun ve yasaların çıkmasını da dış politikadaki uluslararası anlaşma yaptığın devletlere bırakıyoruz.
Bu kadar önemli olan dış politika konusunda siyasi partiler, ittifaklar, seçmenin, toplumun önüne düşen önderlerin, STK oluşumlarının hiç sesi soluğu çıkmıyor. Bu kadar önemli konularda siyasilerin düşünceleri alınmıyor ya da sorgulanmıyor. Bu konularda gündem oluşturulmuyor. NEDEN ?
Oysa ki, dış politika sağlam temellere oturtulmadan, iç politika da ne yaparsanız yapın her zaman bir sorun yaşatılacak ortamlar oluyor ve oluşacaktır. Bunların en somut örnekleri ABD ile yapılan aşağıdaki anlaşmalardır.
Yıl:1947. Truman Doktrini ile ABD'den askeri yardım anlaşması.
Yıl:1948: Marshall Planı ile ABD'den ekonomik yardım anlaşması.
Yıl:1949: Eğitim Antlaşması ile ABD'den Türkiye eğitimini kontrol eden anlaşma.
Para için yapılan bu anlaşmalar sonucunda Türk Eğitim Sistemi olan Köy Enstitüleri kapatıldı. Kendi otomobilini, kendi füzesini ve uçağını üreten Türkiye Milli ve Yerli üretimini bıraktı.
Bu anlaşmaları yapanlar o dönemlerin siyasi olarak seçilmişleri idi.
O dönem yapılan bu anlaşmalar iç politika da her alanda yansımış ve birçok olumsuzluklar yaşatmış ve halen kurtulmaya çalışıyoruz.
Bu kadar önemli olan dış politika, neden bu kadar önemsizmiş gibi duruyor? ya da durduruluyor!!
Saygılarımla
Bayram Türkmez
22 Mart 2023